Hlavní obsah
Sport

Osud Jizerské padesátky pod vlivem klimatických změn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Takovéto sněhové nadílky se letošní závod nedočká.

Jizerská padesátka byla za svoji více než padesátiletou historii zrušena jen párkrát.

Článek

Změny klimatu a lyžování

Ať si to chceme nebo nechceme připustit, klimatické změny na Zemi byly i před vznikem lidstva. Opakují se a opakovat se budou po celou dobu existence Země.

Vliv moderní civilizace na současné klimatické změny.

Je téma nekonečně diskutované, je to živá voda politických tlaků. Možná bude vliv lidstva na cyklické změny klimatu daleko menší, než se nyní jaksi předpokládá a předkládá nám k uvěření.

Co můžeme jako jedinci během svého života velmi krátkého oproti stáří zeměkoule pozorovat, nám obvykle moc radosti nedělá.

Zrušený tradiční závod

Letošní Jizerská padesátka, dálkový běh na lyžích, tradiční a prestižní závod, musel být zrušen kvůli nedostatku sněhu a teplému počasí.

Zdá se to být smutné. Jedním z pilířů stability lidské duše, nebo mysli chcete-li, jsou právě tradice. Vyvolávají v nás příjemný a žádoucí pocit jistoty. V tomto nejistém a dravém světě.

Pořadatelé, sportovci, hobby účastníci, děti, ti všichni jsou teď právem zklamáni.

Všem je to líto, někdo přijde o sportovní zážitek, někdo o zisky. Je to pochopitelné.

Budoucnost závodu

Nezbývá než doufat, že příští sezony budou studenější a bohatší na sníh, nebo pomalu přemýšlet o změně závodu. Téma změny, jak všichni pevně doufáme, je zatím snad předčasné.

Nicméně i věhlasnější závod Rallye Dakar musel být vlivem okolností přeložen do úplně jiných destinací, než se původně jezdil. Prodělal obrovskou zásadní změnu, ale úspěšně běží dál.

Zachování tradičního uctění památky zesnulých horolezců

Byla by velká škoda, kdyby Jizerská padesátka byla i následující roky rušena kvůli nedostatku sněhu, jelikož se jezdí i k uctění památky československých horolezců, kteří zahynuli při expedici Peru 1970. Neštěstí způsobila lavina uvolněná silným zemětřesením.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz