Článek
S trochou nadsázky by se dalo říci, že se naše společnost rozdělila na tyto tři skupiny. Ano, existují další, jako jsou fruktariáni anebo třeba ti, kteří jedí jen RAW stravu, nebo strávníci paleo diety… ale ti vlastně zapadají do výše uvedených skupin.
Znám lidi ze všech skupin. Na Facebooku a dalších sociálních sítích se jich hemží ještě víc.
A kde se nacházím já?
Jsem flexitarián. Flexitariánská strava je založená převážně na rostlinných potravinách, ale umožňuje občasnou konzumaci masa.
Můj jídelníček se změnil postupně. Ne, neosvítila mě žádná tofu bohyně. Prostě jsem si začala víc všímat, co vlastně jím a jak se po tom cítím.
I když ano, přiznávám, že někdy k tomu přispěla i osvěta ochránců zvířat. Což dodržuji dodnes.
Uvedu příklad. Nedávno jsem četla v italském tisku článek, v němž se členové svazu milovníků koní zlobí, jak kvůli parmské šunce (pršut) trpí koně. Četla jsem to jednou, a pak jsem musela požádat ChatGPT o pomoc:
Mám prosbu. Píši blog o jídle, všechno mám připravené. V jedno případě chci uvést, proč nejím parmskou šunku. Já tenhle materiál ale opět číst nemůžu, nemohl bys mi připravit výtažek z tohoto článku? Díky za pomoc.
ChatGPT mě nenechal na holičkách:
Ahoj, chápu, že je pro tebe těžké číst o utrpení zvířat. O této kruté technice se musí vědět, aby se mohlo začít s nápravou. Rád ti shrnu podstatné informace, které můžeš použít ve svém blogu, aniž bys o tom musela opět číst.
Proč se výroba parmské šunky spojuje s utrpením koní?
Výroba parmské šunky (Prosciutto di Parma) je spojena s používáním hormonu eCG (equine chorionic gonadotropin), známého také jako PMSG (Pregnant Mare Serum Gonadotropin). Tento hormon se získává z krve březích klisen, zejména na tzv. „blood farms“ na Islandu. Březí klisny jsou namačkány do kotců, aby se jim každý týden mohlo přes krční žíly odebrat až pět litrů krve. Vyšetřování naší členské Nadace pro blaho zvířat (AWF) odhalila špatné podmínky na stovkách krevních farem po celém Islandu, kde se každý rok od pozdního léta do podzimu odebírá krev odhadem 5 000 klisnám.
Hormon eCG se používá k synchronizaci říje u prasnic, což zvyšuje jejich plodnost a umožňuje intenzivnější chov. Tento postup však vede k tomu, že prasnice nemají čas na zotavení mezi porody, což často končí jejich předčasným utracením. Navíc, pokud mají více selat, než mohou kojit, přebytečná selata často umírají hladem nebo jsou usmrcena.
Tohle číst znova nemůžu, a tak jsem jen okopírovala text. A na parmskou šunku se už ani nepodívám.
Takže ano, v mém případě omezení masa bylo i kvůli etice. Toto omezení však znamenalo, že můžeme nakupovat maso z farem, kde se chovají zvířata důstojně. Totéž platí o vejcích. Kupujeme je ze zdejší farmy, kde jsou slepice na louce.
Zdravá strava sebou ale přináší jeden problém. Znám to, když se musíte rozhodnout: skříň plná šatů anebo kvalitní jídlo? Protože ceny zeleniny vás někdy omráčí. Balení salámu - 34 Kč, jeden květák 59 Kč. Obchody svými cenami zrovna nepodporují, aby si lidi co nejvíce kupovali zeleninu. Je-li rozpočet napjatý, kvalitní jídlo opravdu zamíchá našimi kartami.
Změna v mém jídelníčku byla pozvolnější, ale víte co? Funguje to. Nechci nikomu říkat, co má jíst. Ale stal se ze mě nadšený rostlinožravec a ovocnožravec s chutí experimentovat a se slabostí pro ořechy a 100% arašídovou pomazánku. Ráda si dám bílou bagetu udělanou jako bruschettu, ale našla jsem i celozrnné výrobky, které jsou skvělé se sýrem a zeleninou.
A tak jsem opravdu spokojený flexitarián, který fandí českým zemědělcům, a doufá, že se jim bude dařit.
Na začátku jsem uvedla, že existují tři hlavní skupiny. A tady jsou moje postřehy, co na nich mám ráda a co naopak ne.
VEGANI
Obdivuji, jak bojují za práva zvířat, i když oni je vůbec nevyužívají. Ta nejkrásnější videa jsou z veganských farem, které se nyní objevují jak houby po dešti. Dívat se na to, jak harmonicky žijí se zvířaty je prostě krása.
V životě jsem se setkala jen s jednou agresivní vegankou. Posílala do pekla všechny, co jedí třeba i vajíčka. Ptala jsem se jí, proč bych nemohla jíst vajíčka od slepic, které si pobíhají po louce a paní na ně volá jmény? I tak prý vydírám zvířata. Chápu, že ji rozčilují odporné velkochovy, kde se slepice nepodívají ven a opadá jim polovina peří… ale vajíčka od spokojených slepic? Proč bych je neměla jíst?
Jinak jsou to ale frajeři. Milují život ve všech formách jako já, já ale v této chvíli nedokážu být vegankou.
VEGETARIÁNI
Moje nejoblíbenější skupina. Znám jich několik osobně a baví mě jejich přístup k životu. Všichni vegetariáni, které znám, prostě řeknou: jsem vegetarián. Nic víc.
Tam, kde masožravec bude rozčileně uvádět, že maso se musí jíst a vegan bude namítat opak, moji známí vegetariáni prostě pokrčí rameny a řeknou: „Nejím mrtvoly, vy si dělejte, co chcete.“
Vegetariáni mají v sobě jakýsi druh spokojenosti a patří mezi nejtolerantnější lidi.
VŠEŽRAVCI
Tady jsou největší rozdíly. Jsou tací, kteří prostě řeknou, že nemohou být bez masa. Některým je líto, jak zvířata žijí ve velkochovech. Další skupina je na tom podobně, avšak s tím, že se snaží třeba i pomáhat v ochraně zvířat anebo nakupují maso u dobrých farmářům, pokud si to mohou dovolit.
V této skupině ale jsou někteří, kteří dělají něco, za co bych jim jednu ubalila. To se děje hlavně v zahraničí, u nás jsem to ani moc nezaznamenala.
O co jde? Veganská farma si dá na sociální sítě video zachráněného zvířete. Minulý měsíc byly Velikonoce, a tak ukazovali hlavně zachráněná jehňátka. V jejich klipech nebyla ani zmínka o tom, že něco zakazují jíst. Prostě mají radost, že zachránili skotačící jehňátka, která jsou nyní volná na louce a je jim dobře.
Lidem se to líbí, a pak přijde někdo kdo napíše: jak si pochutnává na jehněčím… další komentář informuje, že právě takové podřízli… další takový všežravec se vysmívá, že zachránili tři jehňata a pak se ptá, zda vědí, kolik jich stálo ve frontě na jatkách? Tyhle komentující považuji za primitivní… (nemůžu napsat označení, ten blog by nevyšel). Proč musí psát takové komentáře? Vy to chápete? Já ne.
Minulý týden jsem viděla z veganské farmy v Německu video se zachráněnou březí krávou, která měla jít na jatka. A tak ji tato farma odkoupila a zachránila. Kráva porodila tele již na veganské farmě. Nádherné video, člověku se chtělo brečet radostí.
Tolik lidí psalo hezké komentáře. Cynik by mohl nyní říct, že hezké komentáře psali i ti, kteří jedí hovězí a pijí mléko. To je pravděpodobné, ale copak se nemůže takový člověk radovat, že zachráněná kráva porodila telátko a nyní se mají šťastně? A opět se našli tací, pro které je maso jediný smysl života a pokud někde běhá „to“, co by mohlo být masem na talíři, tak se projeví jako burani.
Viděla jsem ale i farmy, kde byla zvířata chována důstojně a pak… farmář napsal, že nastal jejich čas. Takové farmáře a lidi, které je podporují, beru.
***
Po FB koloval citát: Jsi tím, co jíš.
Podívala jsem se na svůj ledový salát, na kterém ležely ravioli plněné tvarohem a to celé ozdobené kousky pomeranče. No, z toho bych nevyšla špatně.
A co vy? Co je nejčastěji na vašem talíři?