Hlavní obsah
Názory a úvahy

Veřejný dluh není můj dluh

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Když se objeví údaj o aktuálním veřejném dluhu, hned se vyrojí hezké politické řeči, že „každý občan dluží“. Jenže nedluží. Ani teoreticky, ani prakticky.

Článek

Kdo teda ty peníze dluží, když ne občani, které vláda, potažmo politici zastupují? No, stát jako celek. To je stejné, jako když založíte firmu (že by stát přeci jen byl firma? Ne, jasně, že ne… Nebo ano?). Uděláte z ní s. r. o. - tedy společnost s ručením omezeným a jak už název napovídá, ručíte zde omezeně. Většinou do výše majetku této společnosti. Proto se takové společnosti zakládají - abych si oddělil svoje peníze a majetek od těch peněz a majetku založené společnosti.

Můžeme si to ještě lépe ukázat na akciové společnosti, tam totiž může být podílových majitelů - akcionářů - opravdu velké množství. Ale nikdo z nich se nepodílí na ztrátě (nebo dluhu), pouze na zisku (pokud tedy nějaký je). Úplně bych se nechtěl podílet na získaných půjčkách bank (rozuměj vkladech občanů). Navíc pokud bych např. u Monety měl účet, vložil bych si tam 100 Kč a pak si koupil akcii Monety (nebo třeba dluhopis, který vydala) za 100 Kč, dlužil bych sám sobě, nebo bych ten dluh mohl smazat a bylo by to nula od nuly?

Veřejný dluh vznikne, když jsou veřejné výdaje vyšší než veřejné příjmy. Můžete samozřejmě namítnout, že největším veřejným příjmem jsou přece daně. Jenže jednou z atributů daně je její nenávratnost. Vy nikdy nedostanete daně zpět v totožné výši jako jste odevzdali. Daně nejsou nějaké vratné prostředky. Jsou to prostředky odevzdané státu. Výdaje naproti tomu jsou za nezbytné, téměř nezbytné a investiční věci - z těch nezbytných např. zdravotnictví, Policie, hasiči, vzdělání apod.A když se za toto vydává víc peněz, než se na daních vybere, vznikne veřejný dluh. Když bychom to vzali do extrému, nejspíš za ten dluh může i učitel vašeho dítěte. Půjdete si to s ním vyřídit?

Ještě větší paradox by ovšem nastal u dluhopisů. Takže aktuálně z logiky veřejného dluhu „dluží“ každý občan asi 300 tisíc Kč. Takže já koupím dluhopisy státu za 300 tisíc Kč a tím jsem teda dluh smazal? OK, díky, není zač… Ne, opravdu to takto nefunguje. Veřejný dluh dluží vládní instituce a stát jako celek - tady se asi můžeme odvážit tvrdit, že je to taková docela velká firma, která odděluje ty osobní finance a majetek občanů od majetku a financí státu… Asi bychom koukali, kdyby ke všem domů přišel exekutor a zabavil nám všem auta, jelikož všichni dlužíme přes čtvrt milionu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám