Hlavní obsah
Finance

Ztráta? Žádný problém

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels: Leeloo The First

Jestli je něco v tomhle státě špatně, jsou to extrémy v sebehodnocení - buď máme nulovou sebereflexi, ohromné sebevědomí, nebo absolutně žádnou víru ve své schopnosti.

Článek

Ten první případ se nám ovšem velmi často propisuje do podnikání. V českém prostředí totiž začínám být velmi alergický na slovo „startup“. Když jsem si na Seznam zprávách přečetl článek „Vidličkový“ startup s problémovými tokeny opouští klíčový investor, jen se opět potvrdilo to, na co narážím každou chvíli - absolutně nezvládnuté finanční řízení.

Finanční trh = velký špatný

Tento problém se vyskytuje zejména u firem zabývajících se financemi. Není to tak dlouho, co jsem hledal novou práci. Při procházení inzerátů jsem narazil na firmu, která slibovala výplatu 200 až 300 tisíc Kč měsíčně. Už to je samozřejmě indikátor typu „aha, tady něco nehraje“, takže jsem se do té firmy trochu položil.

Jistě, firma nabízí skvělé zhodnocení vašich peněz, ještě nejlépe bez veškerého rizika, se zaručeným know-how. Je přece úplně jedno, že firma nemá prakticky žádnou povolenou činnost od regulátora - ČNB - ale zejména firma za 5 let působení nevykázala ještě žádný zisk, nýbrž se její ztráta kumuluje, a to exponenciálně (předpokládám, že letos bude ve ztrátě nižších stovek milionů Kč). Takových firem jsou u nás na trhu stovky. A skoro všechny vám řeknou, že jsou to „startupy“.

Zákon spoléhá na sebereflexi

Tady má ovšem vstoupit do hry zákon, když už teda máme nějaký právní stát. Zákon (Občanský zákoník, či Zákon o obchodních korporacích) však dává možnosti do ruky jednatelům a majitelům takových firem. V již neplatném Obchodním zákoníku (předchůdce Zákona o obchodních korporacích), bylo jasně dané období, kdy firma musí vyhlásit bankrot.

Dnes tomu tak není a je na zvážení manažera, zdali je firma na tom tak špatně, že by měla vyhlásit bankrot. Racionálně uvažující člověk by si nejspíš řekl, že při kumulované ztrátě v desítkách milionů Korun, žádném zisku za posledních 5 let a zadlužení vyšším než 100 % (tedy dluhu, který by nesplatila firma ani kdyby prodala úplně všechno, co má), je asi opravdu čas vyhlásit bankrot. Ale ne, tady manažeři neustále udržují takové firmy při životě.

Co s tím?

Taková situace samozřejmě neuvěřitelně ničí finanční trh (zvlášť když se v tomto modelu vyskytuje každá druhá firma), prohlubuje propast finanční negramotnosti a zvyšuje nedůvěru v investice a zajišťování na stáří. Pokud na nějakou takovou firmu narazíte, je dobré se podívat na její výkazy do Obchodního rejstříku (velmi pravděpodobně nebude mít firma základní kapitál než desítky tisíc Kč, velmi pravděpodobně bude mít kumulovanou ztrátu bez vykázaného zisku a nebude fungovat déle než 5, max. 10 let) a do seznamů České národní banky, pokud by se jednalo o společnost zabývající se financemi (taková firma moc povolených činností mít nebude).

Dokud se nezačneme více zajímat o to, co kupujeme (nejen v potravinách, ale i ve financích), pak se nám ten trh opravdu sám od sebe nevyčistí.

Anketa

Investovali byste své peníze do startupu?
Ano
0 %
Ne
100 %
Celkem hlasoval 1 čtenář.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám