Hlavní obsah
Lidé a společnost

Hradní stráž na Pražském hradě a promenádní koncerty zdarma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Miroslav Kopřiva

Pohled na Pražský hrad

Střídání hradní stráže a promenádní koncerty v zahradách Pražského hradu jsou velkou atraktivitou pro tuzemské i zahraniční návštěvníky.

Článek

Mezi největší zážitky na Pražském hradě patří střídání Hradní stáže. Vojáci drží stráž u vstupů do Pražského hradu. Stojí zde vždy hodinu, a to bez nejmenšího pohybu. Nepočítejte s tím, že že budou opětovat váš úsměv a také není vhodné je provokovat různými grimasami. Sledovat okolí a samotné stání bez pohybu je natolik fyzicky a psychicky náročné, že vyžaduje plné soustředění.

Každou hodinu probíhá tzv. malá výměna stráží, kterou vždy sledují davy lidí.

Každý den v pravé poledne pak na prvním nádvoří Pražského hradu probíhá tzv. velká výměna hradní stráže. Tento akt doprovází hudba a je to nezapomenutelný zážitek pro malé i velké návštěvníky Pražského hradu.

Foto: Miroslav Kopřiva

Hradní stráž - výměna

Zaujaly vás uniformy vojáků?

V roce 1990 byly běžné zelené uniformy nahrazeny novými, které vyvolaly řadu diskuzí. Jak už to tak bývá mají své příznivce, ale i kritiky.

Uniformy navrhl významný výtvarník Theodor Pištěk, který mimo jiné obdržel Oscara za kostýmní výpravu ve Formanově filmu Amadeus. A víte, že Teodor Pištěk navrhl i kostýmní výpravu filmu Tři oříšky pro Popelku?

Hradní stráž podle ročního období využívá uniformy letní (používá se především světle modré uniformy) a zimní (využívají se zejména uniformy tmavomodré). Uniformy jsou tzv. služební a reprezentační.

Nezbytnou součástí každého člena hradní stráže je puška. Zajímavostí je, že od 70. let minulého století se používají znehodnocené kusy pušek.

Stráž má samozřejmě neustále u sebe plně funkční pistole, které používá pouze ve výjimečných případech či na ochranu prezidenta.

Koncerty Hradní stráže v Jižních zahradách Pražského hradu.

  • jsou veřejné přístupné a zdarma, pokud není uvedeno jinak
  • začínají v 10:15 hodin
  • vstup je buď ze III. nádvoří Pražského hradu nebo z Opyše. Brána, která vede na Hradčanské náměstí slouží jako východ nebo bývá uzavřena.
  • 22. června - Hudba Hradní stráže a Policie ČR
  • 13. července - Pluk šťastných dechařů při ZUŠ Lounských
  • 27. července - Národní dechový orchestr ZUŠ Přelouč
  • 10. srpna - Kapela 35. plzeňského pěšího pluku - FOLIGNO
  • 7. září - Hudba Hradní stráže a Policie ČR
Foto: Miroslav Kopřiva

Pražský hrad - pohled od sochy T. G. Masaryka

Foto: Miroslav Kopřiva, publikováno se svolením autora

Více fotografií Prahy https://www.instagram.com/miroslav.kopriva.prague/, (nekomerční profil)

Zdroj: hrad.army.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz