Hlavní obsah
Názory a úvahy

Druhý dech boje proti dezinformacím

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Jmenování plukovníka Otakara Foltýna do role koordinátora strategické komunikace dává naději, že vláda ještě zcela nerezignovala na boj proti dezinformacím. Úspěch však zdaleka není zaručen.

Článek

Minulý týden došlo hned k několika událostem, které mohou rozhýbat stagnující boj proti dezinformacím na vládní úrovni. Pirátská strana představila plán boje proti dezinformacím obsahujících dvanáct opatření. Jedná se sice o relativně obecné návrhy bez jasného plánu pro implementaci, ale jde o smysluplné kroky, které jsou v odborné komunitě dlouhodobě diskutovány. Nastupující ministr pro vědu a výzkum Marek Ženíšek potvrdil, že oblast dezinformací pro něj zůstane prioritou. A na pozici vládního koordinátora strategické komunikace má být jmenován plukovník Otakar Foltýn.

Zejména u poslední ze zmiňovaných události je na místě se zastavit a podrobněji ji rozebrat. Instituce koordinátora strategické komunikace totiž do jisté míry navazuje na pozici vládního poradce pro oblast médií a dezinformací, kterým byl Michal Klíma. V rámci Klímovy agendy totiž strategická komunikace hrála důležitou roli a tým, který se této oblasti věnoval, se stal jedním z mála odkazů jeho rozporuplného působení. Foltýnův příchod na Úřad vlády by měl znamenat personální posílení týmu a zvýšení jeho kapacity koordinovat komunikaci napříč resorty.

Právě tato schopnost je velmi důležitá, protože i přestože některé státní instituce se v komunikaci výrazně zlepšují, pouze jejich koordinace z jednoho centra může zajistit, aby stát mluvil jedním hlasem. Dosažení tohoto ambiciózního cíle je samozřejmě velkou výzvou. Foltýn a jeho tým budou muset složitě manévrovat mezi zájmy politiků (kteří jistě budou mít tendenci komunikaci státu využít pro vlastní prospěch), prioritami jednotlivých resortů a skeptickými hlasy z médií a veřejnosti.

Úspěch tedy zdaleka není zaručen. Pokud se však tyto problémy podaří překonat, může – i přes limitovaný čas, který této vládě zbývá – přinést posílení struktur na Úřadu vlády vítaný posun v oblasti strategické komunikace. Je tedy na místě držet panu plukovníkovi palce.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz