Hlavní obsah
Sport

AI rozhodčí - nové horizonty v oblasti sportu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Josef Čáp / pixabay.com

Může umělá inteligence nahradit lidské rozhodčí ve sportu? Zjistěte, jak AI může eliminovat lidské chyby a zajistit spravedlivější rozhodování. Co by se stalo, kdybychom místo rumunského rozhodčího měli AI při utkání s Tureckem?

Článek

Pokrok nezastavíme, i když technologický vzestup může nakonec sprovodit naši civilizaci ze světa. R.U.R. od Karla Čapka nebo kultovní americký film Terminátor jsou snad dostatečnými podněty k zamyšlení nad nekontrolovatelnou digitální revolucí, která nyní výrazně ovlivňuje naše životy. Nicméně, všechno není tak špatné, jak to na první pohled vypadá. Chci tím říct, že mnohé technologie, pokud slouží pro dobro lidstva a nikoliv k zabíjení, mohou výrazně zlepšit kvalitu života. To platí nejen pro oblast výroby, ale také pro oddychové aktivity, jako je sport. A právě sportu, konkrétně tomu profesionálnímu z pohledu zmíněného pokroku, se budeme věnovat.

Rozhodčí - chybující a klíčový prvek hry

Spravedlnost je pro každého z nás základním pojmem pro dobré uspořádání lidských vztahů. Podle Aristotela je spravedlnost jednou z nejdůležitějších ctností, protože se vztahuje k druhým a „nazývá se také dobrem pro druhé.“ Aby měl člověk dobrý pocit ze svého života, potřebuje kromě lásky také spravedlnost, které se nám v těchto uspěchaných časech příliš nedostává. To platí ve všech oborech a odvětvích, kde je zapotřebí něco posuzovat.

K napsání tohoto článku mě přimělo ME ve fotbale 2024, konkrétně poslední vystoupení českých fotbalistů proti tureckému národnímu týmu. Toto utkání mě přesvědčilo, že k vítězství nad silným soupeřem někdy nestačí jen srdce a bojovnost všech hráčů na hřišti, ale i podmínky panující během zápasu. K těm bezpochyby patří rozhodčí, který má dohlížet na dodržování herních pravidel a morálního pravidla fair play hry.

Potíž nastává, když se rozhodčí například špatně vyspí nebo je pod tlakem hlučných domácích fanoušků. Takové atmosféře lze snadno podlehnout, což se pak může negativně podepsat na nestrannosti rozhodování hlavního sudího, který je ve skutečnosti nejdůležitějším prvkem samotného utkání.

Sebelepší fotbalový tým se nemusí vždy psychicky vzpamatovat ze špatně posouzené situace rozhodčím, a vinou toho může i lépe hrající mužstvo přijít o zasloužené vítězství. Nesprávný výrok rozhodčího může zabránit úspěchu, který by jinak patřil úspěšnějšímu manšaftu.

Skrytý patriotismus může převažovat nad profesionalitou

Myslím si, že čeští fanoušci se mnou budou souhlasit, když řeknu, že to není poprvé v historii, kdy byla menší země ve sportu, jako je Česko, poškozena kontroverzním rozhodnutím a nesprávným zásahem rozhodčího.

Každopádně fotbalové utkání mezi Českem a Tureckem ukazuje na výše kritizované slabosti rozhodčího, který nemusí být vždy objektivní, jak se projevilo u rumunského sudího Istvána Kovácse.

Není divu, že se již spekuluje o tom, že rumunský sudí poškodil Česko kvůli zájmům rumunského fotbalového týmu. Pokud by Česko nevyhrálo, Rumunsko by se utkalo se slabším Slovinskem, zatímco v opačném případě by čelilo mnohem silnějším Nizozemcům v osmifinále.

Samozřejmě, že jde v tomto případě o čiré spekulace, zejména když se musíme spoléhat na to, že na takovýchto velkých sportovních akcích, jako je mistrovství Evropy ve fotbale, budou vybíráni pouze ti nejlepší z nejlepších rozhodčí, kteří jsou neotřesitelnými profesionály.

Jenže když nelze vystoupení pana rozhodčího Kovácse mírně označit jinak než za zpackané utkání, které očividně poškodilo – poslalo český národní tým domů, není pak divu, že tolik nejen českých fanoušků takto uvažuje, co se týče rozhodčího z Rumunska.

Abychom zůstali v obraze a připomněli si ještě jednou rozhodující okamžiky pana Kovácse, rozhodčího, na nějž čeští fanoušci nebudou dlouho vzpomínat v dobrém, uvádím níže klíčové verdikty tohoto fotbalového sudího.

Zásadní verdikty rozhodčího Kovácse

11.minuta: První žlutá karta pro Baráka, který se nechal naivně obejít Kadiogluem a pak ho nesmyslně zezadu stáhl k zemi. Na útočné polovině a ve chvíli, kdy nehrozilo akutní nebezpečí. Zasloužená žlutá karta.

20.minuta: Barák na půlce udělal kličku navíc, v obležení Turků balon ztratil a pak došlápl Özcanův nárt. Překvapilo, že Kovács nejprve ponechal výhodu, ale ihned po dalším faulu se k zákroku vrátil a Barákovi během chvilky ukázal druhou žlutou kartu. Od českého fotbalisty klukovina, hrubá nedisciplinovanost. Oslabil tým.

37.minuta: Podráždění Češi se zlobili a žádali přímou červenou kartu pro Yildize, který si v pokutovém území soupeře předkopl balon daleko a pak došlápl Hranáče. Byl to však podobný zákrok jako ten druhý Barákův. Žlutá karta zaslouženě.

39.minuta: Znovu v akci Yildiz. Pár desítek sekund po prvním napomínání kousek od české střídačky zasáhl ve vzdušném souboji loktem Coufala. Tohle – podobně jako třeba zatažení protihráče za dres – by měla být taxativní žlutá karta, v Yildizově případě druhá.

82.minuta: Za nerozhodného stavu se Kuchta dral za skákajícím míčem před vápnem. V souboji s obráncem Kadiogluem si počínal důrazně, soupeře lehce přistrčil. Češi se zlobili, že se o faul nejednalo. Jsou rozhodčí, kteří by takový souboj pustili, ale Kovács to nebyl. Pískal ještě předtím, než český útočník dostal míč do sítě.

Nastavený čas: Chaos na polovině hřiště. Po trávníku běhali náhradníci i fanoušci, které naháněli pořadatelé. Z tribuny nebylo poznat, jestli už Kovács zápas ukončil, nebo se ještě hraje. Turci provokativně slavili góly před českými fotbalisty, kteří si to nechtěli nechat líbit. Došlo na hádky i strkanice. A hlavně spoustu karet. Červenou viděl Chorý, který přitom jen tak ledabyle odhodil míč směrem k jednomu z protihráčů. Nic záludného. Pokud rozhodčí neviděl ještě jiný přestupek, takové vyloučení v kontextu celého utkání a mnoha dalších soubojů, leckdy záludných, vyznívá zvláštně.

Už přišel čas na změnu?

Protože se říká, že změna je život, dovolím si vám nabídnout alternativu, zatím hypotetické řešení, jak zamezit podobným trapasům, které poškozují dobrého ducha fair play, nejen ve fotbale, ale i v jiných sportovních činnostech.

Mnoho lidí v dnešní době přímo nenávidí technologie s umělou inteligencí. Pokud se však tento pokrok začne moudře a zodpovědně využívat, přinese AI ohromující benefity pro celou naši současnou společnost. Pokud zavedeme AI do sportu, konkrétně do role nestranného rozhodčího, nemůžeme pochybit. AI rozhodčí je totiž v podstatě neúplatný a nezaujatý nástroj, který vždy spravedlivě rozhodne podle striktních pravidel daného sportu.

Jde o to, že se nikdo nebude moct na nic vymlouvat, ani hráči, ani rozhodčí. Slabost chybujícího člověka může být nahrazena dokonalostí strojového algoritmu.

Namítat, že fotbaloví rozhodčí přijdou kvůli tomu o vysněnou práci, je naprosto scestné, protože s pomocí umělé inteligence dosáhneme ve sportu spravedlivých výsledků, aniž by byl jakýkoliv tým poškozen. Hájíme v tomto případě zájmy omylných rozhodčích, nebo práva hráčů na hřišti? Jestliže víme, že rozhodčí mohou z nějakého důvodu negativně ovlivnit i ty nejkvalitnější zápasy, proč nevyužít to, co nám nejmodernější pokrok současného světa nabízí, tedy umělou inteligenci?

Zastávám názor, že je výhodnější používat AI v těchto případech jako rozhodčího než ve vojenských systémech autonomních dronů, které mohou zabíjet nevinné obyvatele toho či onoho státu. Navíc, profese rozhodčího nemusí být zcela zrušena. Sudí může pořád běhat po hřišti, pouze bude propojen s umělou inteligencí, se kterou společně dohlédnou na hru bez faulů a jiných prohřešků proti herním pravidlům.

Jestliže jednoho dne skutečně přijde onen zlomový okamžik, kdy umělá inteligence nahradí činnost lidských rozhodčích, již teď si kladu otázku, jak by náš národní tým dopadl v zápase s Tureckem, kdyby toto utkání neřídil rumunský rozhodčí István Kovács, ale sportovně uzpůsobená AI? Sice nejsem vědma, nicméně si dovolím tvrdit, že by čeští reprezentanti Turky v tomto zápase porazili.

Anketa

Kdyby fotbalové utkání mezi Tureckem a Českem pískala umělá inteligence (AI), který tým by tento zápas podle vás vyhrál?
1.Česko
54,5 %
2.Turecko
18,2 %
3.Remíza
27,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 11 čtenářů.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz