Hlavní obsah
Lidé a společnost

Budeme o Silvestru víc zpívat, nebo raději střílet?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Josef Čáp

Silvestr - 2023

Zpívat nebo střílet? Článek zkoumá, jak pyrotechnika proměnila Silvestra ve svátek militarismu. Odkrývá dopady ohňostrojů na životní prostředí, zvířata a zdraví. Názorně přibližuje otázku, zda by měly oslavy zahrnovat spíše zpěv než střelbu.

Článek

Dnes slavíme Silvestra, opět po roce, spojeného s oslavami konce a začátku nového roku. Takže se radujme a oslavujme! S klidným srdcem si můžeme dopřát více alkoholu než obvykle, za předpokladu, že si udržíme slušné chování. Tak na zdraví nám všem! Ale než se pustíte do bujarých oslav, je zajímavé vědět, jak se jméno Silvestr vyvinulo a získalo svůj význam. Pro ty, kdo to možná neví: Silvestr (někdy také Silvester) má svůj původ v latině. Výraz byl odvozen z latinského slova „silva“, což znamená „les“, či přídavného jména „silvestris“, které lze přeložit jako „lesní“. Tohle nejvíce oslavované jméno roku tedy doslovně znamená: MUŽ Z LESA.

Ať žije Silvestr!

Silvestrovské oslavy, jak je známe dnes, mají svůj původ až v 19. století. Dříve lidé trávili poslední den v roce spíše v kostele, v mírném duchu a v modlitbách, protože tehdejší doba neznala současná „zábavná“ společenská centra. Pozn. Až do 16. století nebyly v den svatého Silvestra žádné oslavy spojené s nástupem nového roku.

Na Silvestra se tradičně podávala čočka k obědu s nadějí na finanční prosperitu. Večer pak dominovaly ovar a jablka s křenem, symbol zdraví pro celý nadcházející rok. Naopak nedoporučovalo se podávat drůbež, aby neuletělo štěstí a peníze se nerozprchly. Stejně tak se nesměl podávat zajíc, aby štěstí neuteklo pryč. Zvláště na venkově lidé věřili různým pověrám, například: „Jak na Nový rok, tak po celý rok.“

Pokud by prádlo viselo na šňůře přes silvestrovskou noc, v dalším roce by podle pověr zemřel některý člen rodiny. Kdo byl vlastně svatý Silvestr? Pro ranou katolickou církev byl tento muž významným vůdcem. Svatý Silvestr I. byl 33. papežem katolické církve, která jej uctívá jako světce. Za jeho pontifikátu si katolická církev upevnila své postavení ve světě, kterého se již nikdy nemusela vzdát. Je osmým nejdéle vládnoucím papežem (21 let, 11 měsíců a 1 den).

Patří ohňostroj k novoročním tradicím?

Ohňostroje a petardy jsou již po staletí nedílnou součástí novoročních oslav v Číně. V devátém století alchymisté z této země při svém pátrání po elixíru věčného života úspěšně vyrobili první střelný prach. Tímto objevem se zahájila éra dnešní pyrotechnické zábavy, která často přesahuje hranice zdravého rozumu. Bohužel, tato zábava vede k nekontrolovanému hluku a rušivým zábleskům z těchto pyrotechnických prostředků.

Kromě toho byla v ohňostrojovém smogu identifikována řada toxických prvků, které negativně ovlivňují lidské zdraví a životní prostředí. Možná bychom měli zvážit, zda bychom pro dobro společnosti a přírody neměli omezit tuto abnormální zábavu? Pozn. Je proto možné konstatovat, že pyrotechnické výrobky odpalované během silvestrovské noci mají výrazně vyšší vliv než jeden velký ohňostroj, protože v součtu jich je výrazně víc.

Pokud je někdo pobouřen stánkovým prodejem kaprů kvůli omezenému prostoru v uzavřených a přeplněných kádích, měli bychom ještě více sledovat, co se každoročně děje na Silvestra, zejména ve volné přírodě.

V roce 2013 při novoročním ohňostroji v Praze na Střeleckém ostrově narážely vyplašené a dezorientované labutě do drátů elektrického vedení na mostě a zraněné padaly mezi diváky. Kolik těchto tragédií se kvůli petardám a rachejtlím, které jsou navíc každým rokem stále hlučnější, na celém světě každoročně přihodí?

Ano, nemohu zapomenout na domácí mazlíčky. Ubozí psi, kočky, papoušci a další zvířata, která jsou hýčkána člověkem, jsou v ohrožení života v důsledku tohoto militantního pobavení. Nejenže jsou vystavena stresu způsobenému těmito „pyrotechnickými svátky“, ale i nepříznivým dopadem na jejich pohodu.

Zpívání zlepšuje zdraví!

A to nehovořím o nebezpečných petardách, které představují hrozbu z hlediska požárů a mohou navíc poškodit sluch, pokud nejsou odpáleny správným způsobem.

Nemám rád zbytečné zákazy, ale v tomto případě jde o zdravý rozum. Inteligentní bytosti by se neměly chovat negativně, ale spíše empaticky a s respektem k druhým. Právě toto chování z nás činí lidské bytosti. V opačném případě bychom byli na mnohem nižší úrovni než zmiňovaná zvířata.

V tomto kontextu bych rád připomněl význam jména Silvestr: MUŽ Z LESA. Myslíte si, že MUŽ Z LESA by se choval hlučně a neurvale, nevážíc si lesních zvířat a blahodárné přírody? Jak bychom měli oslavit příchod Nového roku, pokud ne zábavní pyrotechnikou? Možná bychom si měli pořádně zazpívat? Co asi tímto citátem chtěl Albert Einstein říct: „Konec světa bude, až přestanou lidé zpívat.

Přeji všem čtenářům, ať dnes raději zpívají než střílejí, protože střelby bylo v naší zemi už dost. Ať mír dál zůstává s touto krajinou, zejména v novém roce 2024!

Anketa

Omezení silvestrovských ohňostrojů: Ano či Ne?
Ano, měli bychom omezit silvestrovské ohňostroje kvůli ochraně životního prostředí a zvířat.
75 %
Ne, silvestrovské ohňostroje jsou neodmyslitelnou tradicí a měli bychom si je ponechat.
25 %
Spíše ano, s omezeními a regulacemi pro bezpečnost.
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovali 4 čtenáři.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz