Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Celý svět je znečištěn a s nikým to ani nehne

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Josef Čáp / / OpenAI's Copilot

Dokud má člověk možnost volby, bude vždy nespokojený. Vezmi mu ji a bude šťastný s tím co má.

Znečištění vzduchu ohrožuje naše zdraví, ale i životní prostředí. Studie ukazují, jak toxické částice mohou poškodit srdce a mozek. Jak na to reaguje Evropská zelená dohoda a co to znamená pro naši budoucnost?

Článek

Nedávno se mě kamarádka zeptala: „Kam pořád chodíš na ty tvoje články a úvahy?“ Odpověděl jsem jí: „Víš, na tomto světě je tolik problémů, že pokud bych měl reagovat na všechny, svého volna bych se nikdy nedočkal.“ Opomíjíme přitom nejen znečištění vzduchu, ale i znečištění oběžné dráhy Země a vlivy na náš životní prostor. Nicméně, pokud se na současné znečištění člověkem podíváme ze všech možných úhlů pohledu, může se někomu z toho udělat dost špatně. Jestli v tomto článku dojdete až na samý konec, což se vzhledem k popisovaným okolnostem nemusí stát, dovolil bych si náš živočišný druh přejmenovat z Homo sapiens na Homo ignorans.

Žijeme v takovém znečištění, že už si to ani neuvědomujeme!

Během dýchání nikdo nepřemýšlí nad tím, kolik nádechů v průběhu dne uděláme. Je to neskutečné, ale nadechneme se až 20.000 krát. Z tohoto ukazatele snadno zjistíme, že spotřebujeme cca 15 kg vzduchu.

Není divu, že když potřebujeme 15 kg vzduchu k životu, pak jakékoliv jeho znečištění představuje zdravotní riziko, které může skončit náhlým kolapsem nebo dokonce i úmrtím. Jedna ze studií ukazuje, že v srdcích městských obyvatel se našly miliardy toxických částeček prachu, které pochází ze znečištěného ovzduší. Z této studie vyplývají alarmující závěry, které dokazují, že se tyto nebezpečné částice nachází v mozku a také zmiňovaném srdci velmi mladých lidí.

Studie zjistila, že v srdcích 63 mladých lidí, kteří zemřeli při automobilových nehodách, byly nalezeny toxické částice prachu. Tito lidé žili v oblastech s vysokým znečištěním vzduchu, jako jsou Mexico City a Toluca.

Další výzkumy ukazují, že malé toxické částice mohou pronikat do krevního oběhu a ovlivňovat všechny orgány. Tyto částice mohou přispět k rozvoji různých zdravotních problémů, jako je cukrovka, snížená inteligence nebo potratovost.

Podle profesorky Barbary Maherové z univerzity v Lancasteru obsahují toxické částice různé chemikálie, které mohou pronikat do mozku. Studie z roku 2016 ukázala, že tyto částice mohou poškozovat mozkovou tkáň a přispívat k rozvoji Alzheimerovy choroby. Světová zdravotnická organizace (WHO) uvádí, že 90 % lidí žije v oblastech s toxickým vzduchem, což má za následek ročně sedm milionů úmrtí.

Tato organizace přirovnává znečištění ovzduší ke kouření cigaret, protože ročně na následky tohoto znečištění zemře sedm milionů lidí.

Co je to vzduch?

Vzduch je v podstatě směsice plynných látek – 21 % kyslíku, 78 % dusíku 1 % jiných plynných látek (zejména oxidu uhličitého a argonu) – obsahuje také vodní páru, částečky prachu, mikroorganismy a různé průmyslové látky. Jelikož vzduch nedokážeme detekovat lidským zrakem, nelze ani rozpoznat jeho kvalitu, kterou dýcháme od dětství. Čistota vzduchu je přitom zásadní pro zdraví každého jedince.

Pokud vás zajímá, jak kvalitní vzduch dýcháte, můžete navštívit tyto webové stránky, kde je v reálném čase uveden index kvality ovzduší: waqi.info.

Jaké závěry můžeme z tohoto všeho vyvodit?

Vskutku, vzduch je s nadsázkou plynná krev našeho organismu, bez něhož život není možný. Proto musíme všichni bez rozdílu přistupovat k jeho ochraně zvlášť citlivým způsobem, v některých případech nekompromisně a tvrdě. Jsme jako exotické rybky, které by si vodu z vlastního akvária nevypustily. Měli bychom se zamyslet i nad tím, že nikdy v minulosti, alespoň jsem nikde v historických pramenech nenašel, že by předešlé civilizace měly tak znečištěné životní prostředí jako my dnes. Vzduch, který dýcháme, může v některých případech způsobit i smrt.

Homo ignorans – ignoranství je známka úpadku

Mnoho čtenářů, jak je znám, namítne a řekne, že tohle jsou každému dostatečně známá fakta. Spíše si každý řekne, co s tím, že? Dokonce jsem jednou na podobné téma obdržel e-mail, že bych raději měl předložit nějaké řešení, než opakovat pořád dokola to, o čem všichni dávno vědí. Tuhle výtku musím však odmítnout, protože i když se to nezdá, mnoho lidí v dnešní uspěchané době nemá ani ponětí, jak moc znečištěný vzduch dýcháme a jaké zdravotní následky tahle situace vyvolává, zvlášť pokud jde o civilizační nemoci.

Myslíte si, že nárůst všech možných chronických nemocí a neléčitelných chorob je vyvolán náhodou? Proto stokrát opakovaná pravda nikomu neublíží, zejména když máme co do činění s velmi tristním stavem, který ohrožuje kohokoliv, pokud nežijete v podzemí s mimořádně výkonnou čističkou vzduchu.

Jako badatel jsem však povinen předložit a navrhnout nějaké řešení, jak se z této obtížné situace dostat ven. Nebudete tomu věřit, ale už máme rozumové nástroje, které mohou pomáhat vědcům vytvářet reálné postupy, jak ochránit naše životní prostředí před zkázou kontaminace a znečištění.

Ano, tím nástrojem a pomocníkem je tak často kritizovaná a obávaná umělá inteligence. Pokud bude nasazena k mírovým účelům ve prospěch této civilizace, můžeme s ní dojít k nečekaným a hlavně účinným objevům, jak zamezit dalšímu smrtícímu znečišťování, které přišlo s průmyslovou revolucí.

AI může pomoci navrhovat budovy s lepší energetickou účinností, optimalizovat vytápění, chlazení a osvětlení.

S pomocí AI lze sledovat odlesňování a nelegální těžbu dřeva na velkých plochách, což pomáhá chránit lesy a biodiverzitu.

AI může optimalizovat nasazení obnovitelných zdrojů energie, jako jsou solární panely a větrné turbíny.

AI pomáhá sledovat podmínky oceánu, například nelegální rybolov nebo průmyslové znečištění.

Takže AI není jen technologií budoucnosti – již nyní pomáhá chránit naši planetu!

Nejdůležitější je podpora inovativních technologií, které mohou veškeré negativní trendy změnit. Nástroje na záchranu této planety již držíme pevně ve svých rukou, jen jim musíme dát prostor a důvěru. Neseme zodpovědnost za to, abychom náš technologický pokrok neignorovali ani nezneužívali k vývoji čehokoli, co vede k zabíjení života. Jsme tu proto, abychom život poznávali a chránili ho před jeho skonem, tedy smrtí.

Zelená dohoda pro Evropu - European Green Deal

Většina čtenářů nemusí se mnou souhlasit, ale k záchraně životního prostředí jsou prospěšnější činy než ignoranství, které nám brání se pohnout vpřed. Protože Green Deal s tímto příspěvkem rezonuje, musím se vyjádřit i k tomuto tématu. Co je zelená dohoda pro Evropu?

Zjednodušeně řečeno, jde o opatření, které má do roku 2030 snížit emise skleníkových plynů v EU ve srovnání s úrovněmi z roku 1990 alespoň o 55 %. V tuto chvíli nebudu komentovat, jakým způsobem toho EU chce dosáhnout, protože je nutné se zaměřit na to, co nám Green Deal, neboli tento záměr, mezi řádky sděluje. Na tuto evropskou ekologickou iniciativu lze pohlížet jako na nápravu něčeho, co jsme bohužel v minulosti značně zanedbali. Co jsme opomíjeli?

Ano, jde o životní prostředí, které je tak kontaminované, že už neprospívá životu. Jak jsem uvedl výše, dýchatelný vzduch je v některých částech světa natolik znečištěn, že může některým jedincům způsobit dokonce i smrt. Myslím si, že toto konstatování by vás nemělo nechat chladnými, protože si řekněme na rovinu: k čemu nám budou peníze a luxusní auta, když venku – na čerstvém vzduchu – hrozí nebezpečí vdechnutí toxických prachových částic, které mohou způsobit okamžitý infarkt myokardu nebo po delší době Alzheimerovu chorobu, o které prakticky v 80. letech minulého století nikdo ani nevěděl? Nevím, co je špatného na tom, že cílem EU je obnovit do roku 2030 biologickou rozmanitost Evropy.

V souvislosti s tím tvrdí studie mezinárodního týmu biologů vedená Technickou univerzitou v Mnichově (TUM), že úbytek hmyzu v Německu, konkrétně včel a dalších opylovačů, může narušit globální zemědělství. To, že je oproti minulým letům hmyzu podstatně méně, mohu potvrdit z osobní zkušenosti. Ještě před patnácti lety, když jsem v létě vyrazil s autem na výlet, bylo nutné daleko častěji používat stěrače na přední okna kvůli přilepenému hmyzu. Dnes mám přední sklo auta téměř vždy čisté, vinou toho, kolik hmyzu ubylo. V tomto kontextu připomenu, co prohlásil Albert Einstein: „Až vymřou včely, lidstvo je přežije o čtyři roky.

Není jiné cesty, protože jedině příroda ví, co chce…

Nemá smysl, abych tu rozepisoval celou agendu dotýkající se zmiňovaného Green Dealu, ale to, co se v této dohodě píše, není nic negativního v souvislosti s naší budoucností. Přechod ke klimatické neutralitě v podstatě jen oznamuje, že se už nesmí vzduch znečišťovat. To by měli ocenit především astmatici a alergici, kteří jsou nejohroženější skupinou obyvatel, jichž se kvalita vzduchu nejvíce dotýká. Nejen tyto skupiny, ale všichni, kdo chtějí být zdraví, by měli přechod ke klimatické neutralitě přivítat.

Rozumím tomu, že některá opatření opírající se o ten či onen zákaz, jako v případě spalovacích motorů, který má platit v celé EU od roku 2035, nemusí s nadšením přivítat konvenční automobilisté či lidé s neekologickým cítěním. Přesto si musíme uvědomit, že automobily s nulovými emisemi CO2 nejsou jen nutností, ale životní potřebou, která nám zajistí dřívější kvalitu nekontaminovaného čistého vzduchu.

Foto: Josef Čáp / / OpenAI's Copilot

Čistá budoucnost v porovnání s dneškem

Navíc v tomto případě nejde o absolutní zákaz, ale o postupnou „náhradu“, která vám umožní i po roce 2035 kupovat a prodávat ojetá benzinová a naftová auta a získávat pro ně palivo. Musíte však počítat s tím, že náklady na pohonné hmoty, údržbu, nákup a pojištění budou nepochybně vyšší. Jinak, jestli má někdo lepší řešení, může to sdělit svým evropským zákonodárcům.

Jen ještě dodám, že oponenti této politiky, respektive odpůrci elektromobilů, kteří oprávněně tvrdí, že pro bezemisní vozy nemáme vybudovanou infrastrukturu, nebo že dojezd elektroaut je nedostatečný a v zimě tato vozidla zamrzají, mohou být ujištěni, že tyto problémy budou do roku 2035 dávno úspěšně vyřešeny.

Proč jsem o tomto úspěchu, který nazývám pokrokem, skálopevně přesvědčen? Rozhodně, rozvoj je nezastavitelný, a pokud dáme příležitost umělé inteligenci, která když dostane svou šanci, konečně se může projevit v těch nejlepších možných barvách, za předpokladu, že se nebude využívat výhradně jen ve vojenství. To by nám umožnilo dosáhnout neuvěřitelného civilizačního vzestupu, což by mohla být zlatá éra 21. století. Čistý život bez smogu je směr, k němuž bychom měli všichni s radostí směřovat.

Vzpomeňme si, co předcházelo zákazu kouření ve veřejných uzavřených prostorách, který byl v ČR zaveden od 31. května 2017. Kolik dlouhých let bylo známo, že takzvané pasivní kouření, což je vdechování tabákového kouře nekouřícím jedincem, způsobuje 120–160 úmrtí v ČR za rok. Popřípadě, že nekuřáci vystavení tabákovému kouři mají:

o 25–30 % vyšší riziko rozvoje srdečních onemocnění
o 20–30 % vyšší riziko vzniku cévní mozkové příhody
o 20–30 % vyšší riziko vzniku rakoviny plic

Foto: Josef Čáp / OpenAI's Copilot

Index vzduchu

Přestože k zákazu kouření v naší zemi došlo teprve nedávno, jak jsem uvedl výše, jaký je výsledek? Když vstoupíte do jakéhokoliv pohostinství, už nemáte nepříjemný pocit, že vcházíte do začouzené hospody – nevábně páchnoucí díry, kde si nemůžete v klidu dopřát svůj oblíbený nápoj a v příjemné atmosféře si popovídat s přáteli. Kdo se dnes ještě zamýšlí nad tím, že restaurace byly cítit po nikotinu?

To samé lze očekávat v oblasti spalovacích motorů. Kdo bude truchlit nad tím, že se v našich městech budete moci nadechnout čistého vzduchu? Tato nostalgie po spalovacích motorech rychle odezní, podobně jako v případě cigaretového kouře.

V každém případě nás EU s dostatečným předstihem informovala o tom, že se jednotlivé členské státy musí na tuto „revoluci“ – automobilovou transformaci – dostatečně připravit. To, že benzin a nafta podraží od roku 2027 až o deset korun, je nepřímou pobídkou, aby si motoristé začali pořizovat elektrovozy. Proto lze předpokládat, že ceny elektřiny a ropných produktů (paliv) se budou postupně sjednocovat. Všechno má svůj čas a spěchat nemá cenu, že?

Dejme šanci přírodě

Nepopírám, že v naší zemi kvůli zelené politice může nastat „ekonomická katastrofa“, ale je třeba říct, že čeští politici podepsali tuto budoucnost, která má vliv na zdraví nás všech a celé planety Země. To, že se na tento revoluční skok dostatečně nepřipravujeme, je vinou našich domácích politiků, kteří jsou povinni zajistit nám bezproblémový ekonomický přechod k zelené udržitelnosti.

Nicméně, pokud se budeme držet lidového rčení „Štěstí přeje připraveným“, překonáme veškeré těžkosti související s touto civilizační proměnou, která vede jedině k prosperitě, pokud ji budeme vnímat jako poslední příležitost. Držím nám všem palce.

Zdroje:

Anketa

Je Green Deal pouze EU propaganda?
1. Ano, je to spíše marketingový krok než skutečné řešení.
77,9 %
2. Ne, věřím, že má potenciál přinést skutečné změny.
19,3 %
3. Nejsem si jistý/á, zda je to propaganda nebo vážná iniciativa.
2,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 280 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz