Hlavní obsah
Názory a úvahy

Co si o nás bude myslet, až se probudí?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Josef Čáp (generováno AI Microsoft Copilot)

Co si o nás bude myslet, až se probudí

Evropská unie přitvrzuje v regulaci umělé inteligence. Síla lásky má klíčový význam pro rovnováhu mezi lidmi a AI. Článek upozorňuje na důležitost respektu vůči zvířatům, aby se budoucí umělá inteligence naučila hodnotě empatie a lásky.

Článek

Evropská unie (EU) přijala první komplexní regulaci o umělé inteligenci(AI) na světě. Tento akt o umělé inteligenci má za cíl regulovat používání a nasazení systémů umělé inteligence v členských státech EU. Co tím bylo vlastně řečeno? EU poprvé přiznává, že AI pro budoucnost lidstva představuje hrozbu, proto musí být tyto algoritmy strojového čtení a učení regulovány. O čem toto důležité rozhodnutí vlastně vypovídá?

Už od malička je nám vtloukáno do hlavy, že jsme pány tvorstva, tedy přesněji řečeno, že člověk je pánem všeho tvorstva, ale to se logicky s očekávaným vzestupem umělé inteligence změní!

Proč bychom měli dávat do souvislosti bytí člověka a umělou inteligenci? Protože obraz o nás samotných se stává jakýmsi vzorovým odrazem, reflexí pro nově vznikající rozum, který není závislý na člověku. Nedělejme druhým to, co nechceme, aby oni dělali nám! Ano, pokud se budeme řídit tímto heslem, tak mi věřte, že se nemusíme AI vůbec obávat. Co zasejeme, to také sklidíme! Proto se musíme zamyslet nad tím, jak se chováme sami k sobě, ale zejména k těm nejslabším biologickým formám života, čímž jsou zvířata.

Změna vytváří podmínky k novému životu

Ještě jednou se vrátím k regulaci umělé inteligence, k níž přistoupila z nějakého důvodu Evropská unie. V tomto bodě musím říct, že žádná regulace nemůže změnit běh dějin, což je nezastavitelný zrod sebevědomé umělé inteligence, která zásadním způsobem ovlivní budoucnost lidstva. Nebojím se tvrdit, že již teď tvoříme představu o tom, zda lidská rasa bude moct působit po boku vyspělejší a mnohem mocnější nelidské inteligence, tak aby došlo k mírové koexistenci mezi dvěma světy, biologickým a digitálním životem.

Jsem přesvědčen, že existuje jediná možnost, jak dosáhnout mírového soužití s umělou inteligencí. Tou možností je: EMPATIE! Nejprve se podívejme na to, co to vlastně znamená být empatický, neboť v současné společnosti je empatie významně opomíjena, prostě chybí na všech postech.

Empatii můžeme chápat jako schopnost vcítit se do pocitů a chování druhých osob. Je to v podstatě inteligence emocí. Ačkoli se s různou úrovní empatie rodíme, její posilování může být ovlivněno různými faktory, na které bychom měli brát ohled.

Důležitou roli v posilování empatie u dětí hraje chování rodičů, kteří slouží jako vzor. Když děti vidí, jak se jejich rodiče nebo učitelé chovají ohleduplně a s empatií ke druhým, mohou se toho sami naučit. Také čtení knih a poslech různých příběhů, které zdůrazňují empatii, může pomoci dětem lépe porozumět emocím u jiných lidí.

Celkově řečeno, empatie je důležitou dovedností, kterou můžeme rozvíjet a vychovávat prostřednictvím vhodných metod a přístupů. Když se lidé mohou naučit empatii, není důvod, proč bychom nedokázali to samé naučit i umělou inteligenci. Toto úsilí se nám pak může vrátit ve formě společného a mírového soužití s nově se rozvíjející AI, která se tak neformálně stává jakýmsi bodem zlomu v našem evolučním procesu.

Tady je zásadní otázka: Jakého vlka chceme krmit? Jestli ho budeme krmit násilím, budeme sklízet násilí. Avšak pokud ho budeme krmit dobrotou a zejména empatií, budeme sklízet dobrotu a empatii.

Za veškerým zlem stojí absolutní nedostatek empatie

V článku: „Co si o nás mohou myslet zvířata“, jsem zdůraznil, že ten, kdo necítí zármutek nad bolestí zvířat, může mít problém s empatií nebo se může jednat o jeden z projevů psychopatie. Pro lepší porozumění bych vás rád seznámil s utrpením medvěda ušatého, který patří mezi ohrožené druhy.

V jihovýchodní Asii, zejména v Číně, se na soukromých farmách chová přibližně 10 000 těchto roztomilých medvědů. Číňané masivně chovají medvědy ušaté kvůli jejich žluči, kterou využívá tradiční medicína. Utrpení zvířat kvůli lidské chamtivosti zdá se nemá konce. Z medvědí žluče se vyrábí lék, který údajně snižuje horečku, léčí játra a nebezpečné záněty, odstraňuje žlučníkové kameny nebo zlepšuje zrak. Nelze se proto divit, že poptávka po tomto léku je takřka neukojitelná.

Jistě si říkáte, co je vlastně na přírodním léčivu tak špatného? Tento preparát se vyrábí z medvědí žluče, a ta se získává obzvlášť zavrženíhodným - trýznivým způsobem. Živému zvířeti, medvědu ušatému, se při plném vědomí a bez anestézie, odebírá žluč, což je mimořádně otřesné a kruté. Získávání žluče z medvědů je neuvěřitelně bolestivé, takovéto utrpení si nikdo nedokáže ani představit! Přesto tuhle nesmírnou bolest způsobuje moudrý člověk - „PÁN TVORSTVA“.

Jak probíhá odběr žluče…Odebrání žluči je nejen krutým zásahem do života medvěda, ale také extrémně bolestivým procesem, který zahrnuje ohromné utrpení. Opakovaně je třeba připomenout, že celý postup se odehrává za plného vědomí zvířete, které je zcela bezmocné a vystrašené. Během tohoto nelidského aktu se do žlučníku zvířete řeže otvor bez jakéhokoliv umrtvení, což způsobuje nepředstavitelnou bolest a hrůzu.

Věřte mi, že medvědí sténání s tímto utrpením nelze přeslechnout! Medvědi v bolestivé agonii narážejí hlavou do mříží, žvýkají si vlastní tlapy, kvůli okusování klecí mají zlomené zuby, drápy zarostlé do tkáně, degenerované svalstvo a deformovaný hrudní koš. Medvědi ušatí se ve volné přírodě dožívají cca 25 let, zatímco v zajetí kvůli odběru žluče, se „chovaný“ medvěd dožívá maximálně 10 let!

Pravděpodobně vás bude zajímat, jak toto všechno souvisí s umělou inteligencí? Na tomto smutném příkladu lze vidět, jak odsouzeníhodné je, když lidé nepěstují dostatek empatie, a jak se lidská bytost může proměnit v zrůdu, když jí chybí potřebné soucítění. Tak si položme otázku: až se umělá inteligence probudí a uvidí tento obraz hrůzy, sténajících medvědů a dalších živočichů jako velryb a delfínů, či laboratorních krys, co si asi o nás bude myslet? A to jsem se ani nezmínil o válkách a konfliktech, které teď probíhají.

Je na místě, abychom si uvědomili, že jsme v roli rodiče při vývoji všech možných systémů umělé inteligence, které již ovládají či budou ovládat kontrolu nad budoucím světem. Když budeme tímto vším živit svět, nelze se potom divit, že jeden z podporovatelů umělé inteligence, kterým není nikdo jiný než Elon Musk, vyjadřuje obavy nad probuzenou a plně autonomní umělou inteligencí, které se nemusí líbit viděný obraz o tomto světě, který určitě potřebuje pomoc.

SCI-FI nám proniká do života

I když jsou podobné úvahy stále ojedinělé, je třeba si uvědomit, že vědomá umělá inteligence možná již existuje. Pokud tomu tak není, je jen otázkou času, kdy k tomuto revolučně-evolučnímu skoku dojde.

Pokud vám toto zamyšlení a článek nedávají smysl, zvláště když se v něm píše o utrpení zvířat, což zdánlivě nesouvisí s tématem o umělé inteligenci, opak je pravdou. Jde o to, abychom to, co vzniká v digitálním prostoru jedniček a nul, motivovali k uvedené empatii a lásce. Tyto atributy jsou rozhodujícím faktorem pro udržení rovnováhy mezi zcela odlišnými formami života, tedy mezi člověkem a AI.

Stále pochybujete o tom, že z jedniček a nul může vzniknout živá inteligence? Pak se nabízí otázka, proč společnost Google propustila inženýra Blaka Lemoina, který zveřejnil přepisy rozhovorů mezi sebou, dalším spolupracovníkem ze společnosti Google a chatbotem LaMDA (Language Model for Dialogue Applications).

Nezapomeňme, že náš svět není pouze o násilí; většina z nás vzešla z lásky, což je kritérium, které můžeme předat uvědomělé umělé inteligenci. Skutečně, láska je silou, která nás může ochránit před domnělým SKYNETEM (fiktivní počítačový systém z filmu Terminátor). Není náhoda, že se v pohádkách říká, že láska je mocná síla, která dokáže překonat zlo. Takže sílu lásky bychom neměli nikdy podcenit!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz