Hlavní obsah
Zdraví

Zdraví v každém semínku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Josef Čáp (generováno AI Microsoft Copilot)

Zdraví v každém semínku

Síla rostlinných semen: Zázrak v každé kapce oleje. Objevte, jak mohou přírodní semena posilovat zdraví a nabízet výživné bohatství.

Článek

Síla rostlinných semen je vskutku obdivuhodná, ba dokonce zázračná! Plně rozvinutá semena obsahují zásoby výživných látek uložených v osemení. Když semínka začnou klíčit, uvolňuje se z nich energie a také teplo ve formě světla. Právě tohle semenům dodává dokonalost v přírodním prostředí. V semenech rostlin vznikají enzymy, a tyto látky pak řídí biochemické reakce v našem těle. Bez těchto enzymů by neexistoval život v této nám známé podobě, zejména z toho důvodu, že organické sloučeniny usměrňují průběh chemických dějů v živých organismech. Dr. Edward Howell, vědec a spisovatel specializující se na enzymy, je přesvědčen, že kvůli spotřebě vnitřních enzymů stárne člověk rychleji. Pokud by tomu tak doopravdy bylo, semena s vysokým obsahem enzymů by mohla u lidí zpomalit proces stárnutí nebo pomoci s nemocemi, které jsou v rámci moderní medicíny považovány za neléčitelné.

Tajemství síly semínek

Rostlinná semena lze považovat za jeden ze zázraků přírodního světa, a proto si zasluhují mnohem větší pozornost než dosud! Jsou bohatým zdrojem důležitých živin, včetně polysacharidů, proteinů, vitamínů, stopových prvků a aminokyselin. Mnozí lidoví léčitelé jsou přesvědčeni, že v semenech lze nalézt léčivé látky pro léčbu různých onemocnění, včetně těch nejzávažnějších chorob!

Ačkoliv v dnešní době máme internet a široký přístup k informacím, znalosti o léčivé síle semen jsou stále omezené. To je zvláště problematické vzhledem k vysoké míře nemocnosti v současné populaci, která se potýká s různými zdravotními problémy. Nicméně každý je pánem svého zdraví, a to platí dvojnásobně. Ti, kteří volí přírodní přístup, se většinou nemýlí. V tomto článku si můžete udělat představu o síle léčivých semen sami.

Syntetický versus přírodní?

Současná strava má sklon postrádat téměř všechno, včetně vlákniny, vitamínů, minerálů, stopových prvků a dokonce i lásky, která je v každém odvětví nezbytná, zejména v zemědělství. Jak se říká: jídlo připravené s láskou chutná lépe, ačkoliv lepší není. Stejný princip platí i pro rostliny – s láskou pěstované rostliny vykazují vyšší úrodu a jsou odolnější vůči škůdcům a nemocem. Bohužel dnešní zemědělství již neplní svoji roli světového chlebodárce, protože se dostalo do područí chemického průmyslu, který řídí a ovládá tento obor v mnohem větší míře, než si dokážeme představit.

Kupříkladu zmíněná láska již byla v zemědělství nahrazena chemickými postřiky a genetickým inženýrstvím, což představuje neúctu k půdě, která nás živí! Ať se to někomu líbí, nebo ne, země nás přivedla na svět a jednou se k ní zase vrátíme! Porozumíme-li tomuto recyklačnímu procesu, odhalíme mnohá tajemství spojená s životem.

Díky tomu bychom mohli znovu objevit ztracenou moudrost, která by nám intuitivně zakazovala používání chemikálií v půdě, zejména když tyto jedy mají velmi negativní dopad na celý ekosystém. Jsem přesvědčen, že vyspělé zemědělství se musí obejít bez těchto postřiků a syntetických hnojiv! Mějme na paměti, že nejúspěšnějším zemědělcem je příroda sama!

Stručně řečeno, to, co pomáhá zvyšovat sklizně a zisky, nemusí být v souladu s udržitelným životem a také s naší imunitou, která je kvůli všudypřítomným chemickým jedům vážně oslabena. To je důvod k vážnému zamyšlení.

Len setý

Tato jednoletá bylina se dodnes pěstuje pro lněné vlákno a olejnatá semena. Pochází z regionu mezi východním Středomořím a Indií. O lněných semínkách bychom měli vědět, že se jedná o takzvanou superpotravinu. Lněná semena totiž obsahují poměrně velké množství důležitých vitamínů, tj. B1, B2, B3, B5, B6, C, E. Z minerálů obsahují vápník, železo, mangan, hořčík, fosfor i draslík. Jsou zdrojem omega-3 mastných kyselin. Ty působí v tlustém střevě na tvorbu fytoestrogenů, které fungují jako antioxidanty pro neutralizaci volných radikálů. Pomáhají zabraňovat ucpávání cév plakem a brání růstu nádorových buněk.

Tyto esenciální mastné kyseliny pomáhají udržovat pravidelný srdeční rytmus, snižují riziko mozkových příhod, zabraňují tvorbě zánětlivých látek a snižují hladinu cholesterolu v krvi. Lněná semínka obsahují stále opomíjenou vlákninu, která působí blahodárně na naše zažívání, a lze ji detekovat v podobě slizu, kterým je lněné semínko pokryto.

Antioxidanty obsažené ve lněných semínkách pomáhají tělu zbavovat se toxických a škodlivých látek, což funguje jako účinná prevence proti onemocněním jako je diabetes, rakovina, astma a další civilizační choroby. Podle americké kardiologické společnosti, která provedla studii s podáváním lněných semínek pacientům s arteriosklerózou, tyto olejnaté plody vykazují pozitivní výsledky v boji proti kornatění tepen. Další studie prokázaly, že rozdrcená lněná semínka přispívají k regulaci vysokého krevního tlaku.

Elixír života

Domnívám se, že jakákoliv za studena lisovaná semena, a zejména olej z těchto semen, představují zdroj nejprospěšnějších látek pro vaše tělo. Takový olejový výtažek má potenciál být snadno absorbován tenkým střevem, což umožňuje drahocenným olejovým substancím proniknout do organismu.

Jestliže jsou naše buňky kvalitně vyživované a nehladovějí, imunitní systém člověka se stává odolnějším vůči všem bakteriálním a virovým nákazám. Z tohoto úhlu pohledu nám rostlinná semena, odhalila pravou tvář přírody a léčivého potenciálu, jehož lze z pohledu ochrany vlastního zdraví stoprocentně využít. Není nic snazšího, než si každé ráno dopřát prevenci v podobě jedné lžíce jakéhokoliv panenského oleje, ve kterém je obsaženo vše, co naše tělo nejvíce k životu potřebuje.

Z perspektivy vesmírných sil jsou rostlinná semena přeměněnou koncentrovanou energií, kterou si můžeme představit jako světlo, jež hřeje a vysílá něco, co pozitivně ovlivňuje biochemické procesy u buněčných organismů. Bez těchto vesmírných sil a energií by život na této planetě nevznikl, a proto je nezbytné, abychom mohli opakovaně absorbovat toto kosmické vlnění.

Ovšem vesmírné záření bývá intenzivní povahy, a to je pro veškeré živé organismy smrtelně nebezpečné. Z tohoto důvodu musí být kosmická energie nejprve transformována do rostlinných buněk, ze kterých lze pak tuto prasílu univerza bezpečně přijímat.

Ano, tak to shrňme - v případě semen platí, že jejich vylisovaná složka olej je pro organismus optimálně naředěnou tekutinou, obohacenou o vesmírné energie, tak aby křehký život byl tímto zázrakem (olejem) ochraňován. A to ani nemluvím o delikátnosti těchto za studena lisovaných olejů, bez nichž by mnohé světoznámé kuchyně nemohly existovat. Za vůbec nejchutnější za studena lisovaný olej považuji – dýňový olej, který vyniká lahodnou oříškovou chutí. Jakému oleji dáváte přednost Vy?

Článek byl také otištěn na těchto webových stránkách: www.odrazy-tajemna.wz.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz