Hlavní obsah
Názory a úvahy

Důvěryhodnost Seznam Zpráv

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Mezi ikonicky nenáviděnými informačními zdroji naprosto suverénně dominují Seznam Zprávy. Asi si to mnozí neuvědomují, ale míru serióznosti a pravdivosti jejich informací lze velice snadno porovnat s konkurencí.

Článek

V běžné společenské konverzaci s proruskými lidmi velmi často slýchám „Nesmíš sledovat Seznam, abys měl správné informace“. Občas se zmíní i ČT, ale Seznam naprosto dominuje. Téměř v každé diskuzi je Seznam napadán za prolhanost, poplatnost různým globálním konspiračním silám nebo jen jednoduše osočen nějakou nadávkou bez dalšího vysvětlení. Z toho všeho je naprosto zřejmé, že zpravodajství na Seznamu je u nás jednoznačným protipólem ruských informačních zdrojů.

Kdysi jsem si ze zvědavosti přečetl zprávy od Vedoucího Kolotoče a hned jsem si vzpomněl na Jaroslava Haška. Ten si vymýšlel nové živočišné druhy, čímž výrazně zvedl prodeje časopisu Svět Zvířat. A asi by to nebyl Hašek, aby se náramně nebavil tím, na co všechno jsou mu lidé ještě schopni naletět. A aby zjistil tu hranici, tak své výmysly stále stupňoval. To samozřejmě trvalo jen do té doby, než to přehnal s australským vlkodlakem. Když už všichni pochopili, že si Hašek vymýšlí, časopis zkrachoval. Když tomu lidé nevěří, tak už to tak netáhne. Pobavit se zjevnými výmysly čtenáře baví zpravidla jen chvilku. A podobné je to s těmi ruskými zdroji. Mám takové podezření, že i pan Vedoucí Kolotoče se náramně bavil tím, čemu všemu jsou lidé schopni uvěřit. Touha lidí po ruském modelu státnosti musí být ale nesmírně hluboko ukotvená a silná emoce. Tady bude možné s tou mystifikací buď zajít mnohem dále, než v případě výše zmíněného Světa Zvířat anebo možná dokonce ani žádná horní hranice vůbec neexistuje. Na někoho ten Medvěděv ty šílenosti cílit musí. Jestli tomu věří pouze Rusové nebo i jejich zahraniční příznivci, si netroufám odhadnout.

A teď k jádru věci. My, kdo ruským informacím nevěříme, je téměř nečteme a ani s ruskými fanoušky na jejich platformách téměř o ničem nediskutujeme. Považme ale, co vidíme na Seznamu! Téměř každý článek! Zpravidla píší, že takové strašné zprávy už číst nikdy nebudou, ale s každým dalším článkem jsou tam znova a evidentně jich neubývá. Něco je k tomu proklatému informačnímu zdroji, kterému vůbec nevěří, přímo magicky přitahuje. A tím přeci lze velmi dobře porovnat důvěryhodnost informačního zdroje s konkurencí. Kdyby si proruští čtenáři byli jistí, že čtou výmysly a lži, jejich zájem by postupně zcela upadl stejně, jako upadl náš zájem o ruské informační zdroje. Četnost příspěvků čtenářů z opačného názorového tábora vlastně prozrazuje míru serióznosti média.

Prozápadně smýšlející lidi samozřejmě nepřekvapí, že v tomto porovnání vychází Seznam ve srovnání s ruskými zdroji jako jasný vítěz. Proruští politici a jejich voliči by ale zajisté uměli vymyslet nějakou krkolomnou přesmyčku, pomocí které to celé převrátí. Tak uvidíme.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám