Hlavní obsah
Právo a státní správa

Dohoda o pracovní činnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Dohoda o pracovní činnosti

Dohoda o pracovní činnosti je jedním ze způsobů výkonu práce. Umožňuje pružnější nastavení. Přečtěte si jaké.

Článek

Pracovní vztah může být navázán různými způsoby. Rozlišujeme různé formy pracovních smluv, které určují podmínky pro vykonávání práce, ať už jste zaměstnavatel nebo zaměstnanec. Jednou z těchto smluv je dohoda o pracovní činnosti. V tomto článku se zaměříme na právní aspekty této dohody.

Obecně o dohodě o pracovní činnosti

V obecném smyslu platí, že zaměstnavatelé mají povinnost zajistit, aby zaměstnanci plnili své úkoly převážně v rámci pracovního poměru. Pracovní poměr by měl být primárním pracovněprávním vztahem oproti dohodám, které jsou uzavírány mimo pracovní poměr (jako je dohoda o provedení práce a dohoda o pracovní činnosti). Tyto dohody nabízejí určité výhody ve srovnání s pracovním poměrem, zejména větší flexibilitu a volnost ve sjednávání smluv, což může být pro zaměstnavatele výhodné. To jim umožňuje lépe řídit pracovní sílu a svobodně uzavírat a ukončovat pracovní vztahy.

Zaměstnanec, který pracuje na základě dohody o práci konané mimo pracovní poměr, má nižší právní ochranu než zaměstnanec ve standardním pracovním poměru. V praxi se často stávalo, že zaměstnavatelé nezaměstnávali zaměstnance na plný pracovní úvazek, ale spoléhali spíše na dohody o práci konané mimo pracovní poměr. Z tohoto důvodu byla provedena úprava pravidel pro dohody o práci konané mimo pracovní poměr.

Základní aspekty dohody o pracovní činnosti

Dohoda o pracovní činnosti se vyznačuje tím, že není omezena maximálním možným objemem práce za jeden kalendářní rok, na rozdíl od dohody o provedení práce. Avšak zákoník práce stanovuje limit týdenní pracovní doby pro dohodu o pracovní činnosti, který nesmí v průměru přesáhnout polovinu stanovené týdenní doby. To znamená, že i když může zaměstnanec pracovat jeden týden více než v jiném týdnu, průměrně za dobu platnosti dohody nesmí přesáhnout polovinu stanovené týdenní pracovní doby. Toto pravidlo platí i pro dohody o pracovní činnosti s delší dobou trvání, které se vypočítává na základě průměru pracovní doby za 52 týdnů.

Zákoník práce v paragrafu 79 stanoví, že standardní týdenní pracovní doba je 40 hodin. Pro specifické profese jsou však stanoveny odlišné pracovní doby:

a) Pro pracovníky v podzemí při těžbě uhlí, rud a nerostných surovin, v důlní výstavbě a na geologických průzkumných pracovištích je týdenní pracovní doba 37,5 hodin. b) Pro pracovníky se směnným a nepřetržitým pracovním režimem je týdenní pracovní doba 37,5 hodin. c) Pro pracovníky se dvousměnným pracovním režimem je týdenní pracovní doba 38,75 hodin.

Z tohoto právního ustanovení je zřejmé, jak dlouhá je pracovní doba u různých typů práce. U dohody o provedení práce nesmí být průměrná pracovní doba vyšší než polovina stanovené týdenní doby. Toto překročení se hodnotí vzhledem k celkové době trvání dohody o provedení práce, avšak nejdéle po dobu 52 týdnů, což odpovídá jednomu kalendářnímu roku.

Je důležité zdůraznit, že podle zákona práce se týdnem rozumí 7 po sobě jdoucích dnů, nikoli nutně od pondělí do neděle. Naopak obyčejný týden je počítán od libovolného dne, což znamená, že pokud je dohoda o provedení práce uzavřena v pátek, týden se počítá od tohoto dne stejně jako doba 52 týdnů.

Dohoda o pracovní činnosti musí být písemná a zaměstnanec musí obdržet jedno vyhotovení. Pokud zaměstnavatel nedodrží tuto formu, ale zaměstnanec již začal pracovat na základě ústní nebo implicitně uzavřené pracovní smlouvy, nelze smlouvu označit za neplatnou.

Základní náležitosti dohody o pracovní činnosti

V dohodě o pracovní činnosti musí být uvedeny:

a) Typ práce, b) Rozsah pracovní doby, c) Doba, na kterou je dohoda uzavřena.

Dohoda o pracovní činnosti může také obsahovat další ujednání. Pokud tyto další body nejsou v dohodě uvedeny, budou se řídit právními předpisy pro práci v pracovním poměru podle zákoníku práce. Existují výjimky, kdy se na dohody o pracovní činnosti nevztahují určitá ustanovení týkající se:

a) změna zaměstnání a přeřazení, b) dočasné přidělení, c) vyplácení odstupného, d) ukončení pracovního vztahu, e) platové ohodnocení, f) úhrada nákladů na cesty a náhrady podle § 190a.

Tyto explicitně stanovené body jsou vyloučeny z důvodu dosažení potřebné flexibility pracovního vztahu zakládaného dohodou o pracovní činnosti

Ukončení dohody o provedení činnosti

Jak bylo uvedeno výše, ukončení pracovního vztahu je jedním z mála výjimek, kdy se právní rámec pro zaměstnání v pracovním poměru neuplatňuje. I v tomto případě je důležitá smluvní volnost. Nicméně zákoník práce doplňuje možnosti ukončení pracovního vztahu zakládaného dohodou o pracovní činnosti v případě, že není tato situace specifikována v samotné dohodě.

Pracovní vztah ve formě dohody o provedení činnosti může být ukončen následujícími způsoby:

a) dohodou obou stran na stanovený den, b) výpovědí z jakéhokoli důvodu nebo bez uvedení důvodu s patnáctidenní výpovědní lhůtou, která začíná dnem doručení výpovědi druhé straně, c) okamžitým zrušením, které však může být sjednáno pouze v případech, kdy je možné pracovní poměr okamžitě ukončit.

Pro všechny uvedené způsoby ukončení je nezbytná písemná forma. Pokud není dodržena, nebude právní jednání uznáno.

Povinnosti zaměstnavatele a práva zaměstnance při uzavření dohody o provedení činnosti

Zaměstnavatel má při uzavírání dohody o provedení činnosti nově povinnost předem stanovit pracovní dobu v písemném rozvrhu a seznámit zaměstnance s ním nejpozději 3 dny před začátkem směny nebo období, na které je práce naplánována. Toto platí pokud se s zaměstnancem nedomluví na jiném termínu seznámení.

Zaměstnavatel je v současnosti povinen poskytnout zaměstnancům všechny podmínky jejich pracovní smlouvy písemně. To zahrnuje jasný a kompletní přehled o pracovních podmínkách, jako je rozsah práce, plat, pracovní doba a další.

Dále musí zaměstnavatel zaměstnance zapsat do evidence o dohodách o provedení pracovní činnosti u České správy sociálního zabezpečení. Toto oznámení musí být provedeno do 8 dnů od zahájení pracovního poměru, aby se zabránilo zaměstnancům v uzavírání více smluv současně bez placení příslušných odvodů.

Zaměstnanci mají také nárok na dovolenou podle stejných pravidel jako zaměstnanci v klasickém pracovním poměru.

Dozor nad dodržováním povinností v oblasti pracovních podmínek provádí Státní úřad inspekce práce.

Závěr

Pokud máte potíže spojené s pracovním právem neváhejte se obrátit na advokáta.

S úctou váš průvodce právem

JUDr. David Pytela, MBA, LL.M., advokát

Advokátní kancelář Olomouc • Prostějov • Přerov | akpytela.cz

Zdroje:

zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce, v platném znění

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz