Hlavní obsah

Návrh na rozvod manželství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Návrh na rozvod manželství

Návrh na rozvod manželství je nepříjemný krok v životě. O to více záleží, jak ho uděláte. Přečtěte si, jaké jsou možnosti.

Článek

V naší právnické firmě se každý týden obrací několik manželských párů s žádostí o vypracování návrhu na rozvod manželství. Bohužel, jedním z aktuálních negativních trendů je poměrně vysoká míra rozvodovosti. I když se v posledních 10 letech procento rozvodů snížilo, průměrný počet rozvodů stále činí téměř 30 tisíc ročně.

Rozvod je často nepříjemnou událostí, která může být pro oba manžele psychicky náročná. Přesto je důležité zachovat chladnou hlavu a pečlivě zvážit právní důsledky ukončení manželství touto formou.

Návrh na ukončení manželství v obecné rovině Všeobecná pravidla formálně vycházejí z předpokladu, že manželství může vzniknout i zaniknout pouze z důvodů stanovených zákonem. Právní systém České republiky neuznává jinou formu rozvodu (například administrativní řízení před matričním úřadem) než rozvod manželství soudem.

Rozvody se dělí na nesporné, které probíhají na základě dohody, a na sporné. V obou případech je však nezbytné prokázat tzv. kvalifikovaný rozvrat manželství.

Kvalifikovanost rozvratu je určena splněním tří kritérií týkajících se rozvrácení manželského soužití:

  • Hloubka,
  • Trvalost a
  • Nenapravitelnost.

Hloubka rozvratu je posuzována především podle toho, zda žijí manželé spolu nebo ne, což není nutně spojeno s tím, že mají společné bydlení. Mohou žít ve stejném domě, ale nevést společný život, mohou žít odděleně z různých důvodů (například kvůli práci nebo studiu jednoho z manželů, nedostatku možností sdílet společné bydlení atd.), ale přesto žijí spolu.

Společný život manželů zahrnuje jejich osobní (včetně intimního) i majetkového společenství, tj. sdílení radostí i trápení, společné trávení volného času, péči o druhého manžela, společné hospodaření s finančními prostředky atd.

Trvalost rozvratu se odvozuje z toho, jak dlouho je manželské soužití rozvráceno, nebo zda vůbec začalo. Toto je zejména důležité u nesporných rozvodů.

Nenapravitelnost se posuzuje podle vůle a ochoty konkrétních manželů obnovit manželský život v budoucnosti. Nejsou zjištěny okolnosti naznačující, že stav rozvratu může odeznít. Znamená to zejména prokázání definitivního ukončení osobního spojení manželů a společného hospodaření bez naděje na smíření.

Důvody, pro které není možné podat žádost o rozvod manželství Prvním důvodem je, že rozvod by byl v rozporu se zvláštními zájmy nezletilého dítěte.

Toto ustanovení poskytuje ochranu nezletilému dítěti, které není plně svéprávné, v situaci, kdy dochází k rozvodu jeho rodičů. Je zřejmé, že nelze donutit rodiče, kteří se rozhodnou pro rozvod, aby plnili své povinnosti vůči dítěti vyplývající z manželství a rodičovství. Ochrana dítěte se tak týká převážně majetkových záležitostí a zajištění zachování stejné životní úrovně dítěte po dobu trvání manželství nebo v souvislosti s bytovými podmínkami.

Důvody, které jsou v rozporu se zájmy dítěte, mohou zahrnovat například dítě s postižením, a obecně není rozvod v jejich zájmu, protože často znamená ztrátu každodenního kontaktu s jedním z rodičů.

Tvrdnostní klauzule je použitelná pouze v případě existence zvláštních důvodů, nikoliv pouze zájmu dítěte.

Druhým důvodem je rozpor se zájmem manžela. Rozvod musí být v rozporu se zájmem manžela, který se na porušení manželských povinností nepodílel a kterému by byla rozvodem způsobena zvlášť závažná újma, s ohledem na mimořádné okolnosti ve prospěch zachování manželství.

Je zásadní, že soud nemůže vynést rozsudek o rozvodu manželství, dokud není řešena otázka péče o nezletilé děti po rozvodu, buď prostřednictvím soudu, nebo schválením dohody rodičů o péči.

Procedurální aspekty rozvodu manželství Řízení o rozvod manželství lze zahájit:

na podnět jednoho z manželů společným podáním obou manželů.

Pokud návrh podá někdo jiný, soud ho odmítne. Jestliže jeden z manželů podá návrh a druhý se k němu přidá, soud postupuje stejně, jako by oběma manželům byl návrh podán společně.

Soudem příslušným podle místa je:

poslední společné bydliště manželů, pokud alespoň jeden z nich tam žije v den zahájení řízení; pokud není takové bydliště, soud obecného obvodu manžela, který návrh nepodal; pokud takový soud neexistuje, soud obecného obvodu žadatele.

Nesporný rozvod manželství Účelem nesporného rozvodu, ke kterému oba manželé souhlasí a dohodnou se na právních následcích, je komplexní řešení všech právních důsledků spojených s rozvodem v okamžiku jeho rozhodnutí.

Aby soud mohl rozvést manželství, musí být splněno několik dalších podmínek kromě shodné vůle manželů k rozvodu:

První podmínkou je délka trvání manželství. Rozvod nelze požadovat krátce po jeho uzavření. Je požadováno, aby trvalo nejméně jeden rok, což zohledňuje potřebu stability manželství.

Druhou podmínkou je prokázání, že manželé nežijí spolu déle než šest měsíců.

Pokud mají rozvádějící se manželé nezletilé dítě, které není plně svéprávné, musí být před rozvodem pravomocně rozhodnuto o péči o dítě po rozvodu. Toto je třetí podmínka.

Čtvrtou podmínkou je dohoda rozvádějících se manželů o jejich majetkových vztazích. Zákon požaduje předložení dvou nebo tří dohod o majetkových vztazích, bydlení a případně o výživném po rozvodu.

Závěr

Vždy doporučujeme klientům řešit návrh na rozvod manželství v souladu s ustanovením § 757 občanského zákoníku, tedy prostřednictvím dohodnutého rozvodu. Pouze v situacích, kdy to není možné, je nezbytné zvolit tzv. spornou cestu.

Nicméně život přináší nečekané situace, na které nelze předem připravit. Proto je vždy vhodné vyhledat odbornou pomoc, abyste byli řádně informováni o tom, jak postupovat.

S úctou váš průvodce právem

JUDr. David Pytela, MBA, LL.M., advokát

Advokátní kancelář Olomouc • Prostějov • Přerov | akpytela.cz

Zdroje:

zákon č. 89/20126 Sb., občanský zákoník, v platném znění

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz