Hlavní obsah
Právo a státní správa

Předžalobní upomínka: důležitý krok před podáním žaloby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Předžalobní upomínka

Předžalobní upomínka je nezbytný krok v případě soudního vymáhání pohledávky. Jinak hrozí nepřiznání náhrady nákladů řízení.

Článek

Klienti, kteří figurují v různých smluvních situacích jako věřitelé, často navštěvují naši právní firmu s prosbou o vymáhání svých dluhů od dlužníka. Často žádají okamžitě podat žalobu. Pro nárok na náhradu nákladů řízení je však potřeba udělat ještě jeden krok před podáním žaloby, a tím je právě předžalobní upomínka.

Definice předžalobní upomínky

Je důležité si uvědomit, že každá výzva není automaticky považována za předžalobní upomínku. Předžalobní upomínka musí být vyžadována vymáhanou pohledávkou, která je splatná. Pokud pohledávka není splatná, tedy není stanovena lhůta pro splnění dluhu, je nejprve nutné vyzvat dlužníka, aby dluh zaplatil v určené lhůtě. Pokud dlužník dobrovolně nezaplatí, má věřitel vůči dlužníkovi již splatnou pohledávku, kterou může uplatnit u soudu.

Předžalobní upomínka není totéž jako právní úkon směřující k zesplatnění pohledávky (například při sjednání ztráty výhod splátek). Reklamace zboží nebo výzva k náhradě škody také není považována za předžalobní upomínku.

Náležitosti předžalobní upomínky

Před podáním žaloby musí věřitel kvalifikovaně písemně vyzvat dlužníka, což zahrnuje:

  • Specifikaci požadavku,
  • Odkaz na právní základ a
  • Určení částky.

Obvykle je tímto úkonem identifikován věřitel i dlužník, a je uvedena výše a právní základ vzniku pohledávky. Dále je zdůrazněno, že dlužník je vyzván k uhrazení dluhu, a pokud nedojde k úhradě v rozumné lhůtě, bude následovat podání žaloby. Předžalobní upomínka musí být podepsána oprávněnou osobou, a upozornění na hrozící soudní řízení je klíčovým prvkem výzvy k plnění, bez kterého není tento úkon účinný.

Varování o možném soudním řízení může být explicitně uvedeno nebo vyplývat z kontextu upomínky, například označením jako „předžalobní“, odkazem na příslušné právní ustanovení nebo hrozbou předání záležitosti advokátní kanceláři k vymáhání.

Tento postup je užitečný jako obrana proti nekalým praktikám inkasních agentur, které se vyhýbají sdělení výše dluhu. Předžalobní upomínka plní svůj účel jen tehdy, je-li dostatečně konkrétní.

Je logické, že předžalobní upomínka je vhodná při žalobách na plnění, ale ne při žalobách týkajících se osobního stavu, jako je například žádost o rozvod či úpravu práv k nezletilým dětem.

Účel předžalobní upomínky

Žalobce, který důsledně a včas poslal předžalobní upomínku, má právo na náhradu honoráře advokáta za tuto upomínku přímo v rámci řízení, kterému předcházela.

Náklady řízení podle § 137 a dalších ustanovení Občanského soudního řádu nezahrnují pouze výdaje vzniklé po zahájení řízení, ale také náklady, které s ním souvisejí a předcházejí jeho zahájení, jako je převzetí případu, první konzultace s klientem a předžalobní upomínka.

Opakované upomínání advokátem po předchozí výzvě účastníka nemusí být neúčelné. Z praxe je známo, že mnoho dlužníků odmítá platit, dokud nezjistí, že byla jejich pohledávka skutečně předána k vymáhání. Nicméně opakované výzvy zaslané advokátem na stejnou adresu bez odezvy mohou být považovány za neúčinné.

Pokud věřitel, respektive žalobce, nedodal předžalobní upomínku, soud může rozhodnout o nepřiznání nákladů řízení, nebo o jejich částečném nepřiznání tam, kde by měly být přiznány.

Přiznání nákladů řízení i při nezaslání předžalobní upomínky

Chybějící upomínka nebude podstatným důvodem pro nepřiznání náhrady nákladů řízení v situacích, kdy dlužník, i po doručení žaloby, nezaplatí dluh nebo jinak nevyřeší jeho splacení (například započtením).

Pokud dlužník není ochoten nebo schopen uhradit stávající dluh ve stanovené lhůtě podle § 142a OSŘ - tedy do 7 dnů od odeslání předžalobní upomínky - není žádný důvod sankcionovat chyby věřitele. Jiný postup by umožnil dlužníkovi vědět předem, že mu nehrozí žádné náklady, a mohl by zdržovat s řízením podle své libovůle.

Zákonodárce však stanovuje výjimku. Pokud existují závažné důvody, soud může výjimečně přiznat žalobci náhradu nákladů řízení zcela nebo částečně, i když žalobce neposlal předžalobní upomínku k plnění dluhu.

Tyto situace zahrnují:

  • Dlužníka, který má více pohledávek vůči věřiteli a nikdy je dobrovolně nesplnil,
  • Dlužníka bez trvalého bydliště nebo který nezajišťuje přebírání pošty (kde zasílání je pouhou formalitou),
  • Dlužníka, který je si vědom svých závazků (například sám žádá věřitele o odklad s vymáháním, uzavře dohodu o splátkách nebo písemně uzná dluh, ale i poté neplní).

Soud by neměl přiznávat náklady, pokud nevyzvaný dlužník uznává pohledávku nebo ji nesporuje pouze kvůli absenci předžalobní upomínky. Může požadovat delší lhůtu splatnosti, rozložení do splátek, namítat nemravnost výše smluvní pokuty atd., ale z hlediska základu nároku proti žalobě nebo jeho důvěryhodnosti to není relevantní.

Doručování předžalobní upomínky

Věřitel nebo žalobce má možnost poslat předžalobní upomínku na adresu dlužníka, která je mu známa (obvykle uvedená ve smlouvě). Může také doručit upomínku prostřednictvím datové schránky, což předpokládá, že oba účastníci mají datovou schránku zřízenou.

Doručení může proběhnout kdekoli, kde je adresát k zastižení, a to jakýmkoli způsobem (e-mailem, dopisem, osobně atd.).

Pro zajištění právní jistoty může věřitel rovněž poslat předžalobní upomínku na více adres nebo si vybrat tu, která je podle jeho uvážení nejpravděpodobnější.

Vymáhání pohledávek – návod (včetně VZORU výzvy)

Chcete podrobně vědět, jak krok za krokem?

Přečtete si tento článek:

ZÁVĚR

V tomto článku jsme se snažili objasnit předžalobní upomínku a všechny podmínky pro její správné sestavení, doručení a její účel.

Nicméně život přináší mnoho nečekaných situací, na které nelze předem připravit. Proto je vždy vhodné se obrátit na odborníka, který poskytne rady a doporučení, jak postupovat správně.

S úctou váš průvodce právem

JUDr. David Pytela, MBA, LL.M., advokát

Advokátní kancelář Olomouc • Prostějov • Přerov | akpytela.cz

Zdroje:

zákon č. 99/1963 Sb., občanský soudní řád, v platném znění

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz