Hlavní obsah
Právo a státní správa

Společné jmění manželů - co do něj patří a nepatří a jak se bránit dluhům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Společné jmění manželů

Společné jmění manželů se často řeší až po jeho zániku. Víte, co do něj patří? Víte, co do něj nepatří? Víte, jak se vyhnout dluhům? Čtěte tento článek.

Článek

Termín „společné jmění manželů“ označuje bezpodílové spoluvlastnictví manželů. Jistě jste se s tímto pojmem setkali, bez ohledu na to, zda jste v manželském svazku, a to minimálně ve spojení se zkratkou SJM, která je běžně používaná v praxi.

Právní regulace tohoto institutu je obsažena v ustanovení § 708 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, v platném znění (dále jen občanský zákoník).

I když je podstata SJM nepochybně zajímavým tématem, v praxi jsou nejužitečnější informace o tom, jak manželé jednají v rámci SJM s třetími osobami. Proto se touto otázkou budeme zabývat i níže v našem článku.

Základní principy, které řídí společné jmění manželů, jsou následující:

  1. Vznik ze zákona (ex lege): Společné jmění manželů vzniká automaticky, jakmile jsou splněny právní předpoklady. Manželé nemusí aktivně podávat žádost soudu nebo jinak podnikat kroky k jeho vytvoření.
  2. Bezpodílovost: SJM představuje bezpodílové spoluvlastnictví, kde každý manžel má na majetku stejná práva.
  3. Stejná práva muže a ženy: Princip rovnosti platí v rámci společného jmění manželů, bez ohledu na pohlaví.
  4. Možnost modifikace: Existuje možnost smluvní modifikace okamžiku vzniku společného jmění manželů na pozdější dobu nebo jeho zcela vynechání. Modifikace může proběhnout dohodou manželů.

Co se týče vzniku SJM, toto společné jmění vzniká v okamžiku uzavření manželství a platí pouze pro manželské páry různého pohlaví. Není možné, aby vzniklo mezi nesezdanými nebo registrovanými páry. SJM nezahrnuje pouze aktiva, ale také společné dluhy. Pokud manželství skončí, nebo je prohlášeno za neplatné, SJM zaniká.

Rozvod manželství

Zajímá vás rozvod manželství?

Čtěte:

Majetkový režim společného jmění manželů

Majetkový režim společného jmění manželů se odlišuje od podílového spoluvlastnictví tím, že v něm neexistují konkrétní podíly. Žádný z manželů nemá samostatné právo nakládat s „svým podílem“; naopak, vzniká zde společné manželské majetkové právo, které slouží k ochraně manželství, rodiny a domácnosti. I když tato forma není jedinou možností pro správu majetku, zákon poskytuje manželům širokou možnost modifikace. Úpravu vzájemných majetkových vztahů lze provést prostřednictvím dohody, ať už smlouvy nebo rozhodnutím soudu.

Důležité je si uvědomit, že existence společného jmění manželů nevylučuje existenci jiných majetkových režimů mezi manželi. Každý z manželů může mít vlastnictví výlučně svých věcí, anebo mohou společně vlastnit něco ve formě podílového spoluvlastnictví. Například, pokud si manželé společně koupí nemovitost před vznikem společného jmění manželů, budou zůstávat podílovými spoluvlastníky této nemovitosti i po vzniku společného jmění manželů.

Jednání se třetími osobami

V případě jednání manželů v rámci společného jmění s třetími osobami se plně projevuje existence společného jmění manželů. Manžel může jednat samostatně ve věcech běžného řízení, ale při neobvyklých záležitostech musí manželé jednat společně nebo musí jeden jednat s souhlasem druhého.

Běžné a neobvyklé záležitosti - rozhodující kritérium

Kritérium, které odlišuje běžné a neobvyklé záležitosti v rámci společného jmění manželů, není explicitně stanoveno v zákoně, protože každý případ vyžaduje individuální hodnocení. Při této evaluaci se zohledňuje rozsah společného jmění manželů, celkové majetkové poměry, obvyklé zvyklosti a podobně. Je zřejmé, že kritérium pro rozlišení mezi běžnými a ostatními záležitostmi se bude časem měnit i ve vztahu ke stejnému manželskému páru v rámci společného jmění manželů.

Soudní praxe může sloužit jako určitý návod. Z ní vyplývá, že neobvyklými záležitostmi jsou například převody vlastnického práva k společné věci bez právního důvodu, darování daru významné hodnoty nebo nemovitosti, zatížení společné věci omezeným věcným právem, dlouhodobý pronájem s neobvyklými podmínkami a podobně.

Jednání v neběžných záležitostech

Co se týče jednání v neobvyklých záležitostech, platí pravidlo, že jeden manžel jedná s souhlasem druhého. Forma udělení souhlasu není specifikována - může být ústní nebo dokonce konkludentní. Nicméně doporučuje se, aby třetí osoba, která s manželem v takové záležitosti jedná, získala souhlas písemně, aby předešla možným sporům.

Pokud však manžel jednal ohledně záležitosti, kterou nelze považovat za běžnou, bez souhlasu druhého manžela, jednání je platné, ale postižený manžel může u soudu namítat neplatnost tohoto jednání - jedná se o relativní neplatnost.

Například, pokud manželka uzavře darovací smlouvu, kterou daruje své sestře pozemek, a manžel o tom neví a nesouhlasil by s tím, může namítnout neplatnost takového jednání u soudu. Pokud by mu to však nevadilo, mohl by tuto neplatnost nevznesl. Vzhledem k tomu, že pro právní jednání v neobvyklých záležitostech je potřeba součinností obou manželů, zákon explicitně v § 714 odst. 1 věta druhá občanského zákoníku upravuje postup pro nahrazení souhlasu druhého manžela.

Dluhy

Otázka dluhů ve společném jmění manželů je praktickým hlediskem, kterému by se měla věnovat pozornost. Důležitým informačním prvkem je, z jakého majetku má věřitel právo uspokojit své pohledávky - z majetku v rámci společného jmění manželů nebo z výlučného majetku jednotlivých manželů. Toto téma podléhá principům ochrany věřitele, z nichž vyplývají následující pravidla:

  1. Společný dluh manželů: Věřitel může uspokojit své pohledávky jak z majetku v rámci společného jmění manželů, tak i z výlučných majetků obou manželů.
  2. Výlučný dluh jednoho z manželů vzniklý během manželství: Věřitel se primárně uspokojí z výlučného majetku daného manžela, a teprve poté z majetku ve společném jmění manželů. Uspokojení z výlučného majetku druhého manžela není možné.
  3. Výlučný dluh jednoho z manželů, který vznikl proti vůli druhého manžela, nebo dluhy spojené s povinností platit výživné nebo vzniklé před vznikem společného jmění manželů: Věřitel se primárně uspokojí z výlučného majetku daného manžela, a z majetku ve společném jmění manželů pouze do výše podílu dlužníka, jak by byl při zrušení a vypořádání společného jmění.

Závěr

Společné jmění manželů představuje specifický majetkový režim, a proto se v jeho rámci mohou objevovat různé otázky, zejména pro ty, kteří nejsou s právní problematikou obeznámeni. Problémy se mohou objevit zejména v oblasti dluhů a právních jednáních manžela, která mohou mít negativní dopady na druhého manžela, celé společné jmění manželů nebo dokonce na celou domácnost. Proto je při uzavírání manželství klíčové si být vědom toho, jaké důsledky může mít vznik společného jmění manželů pro oba manžele.

S úctou váš průvodce právem

JUDr. David Pytela, MBA, LL.M., advokát

Advokátní kancelář Olomouc • Prostějov • Přerov | akpytela.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz