Hlavní obsah
Právo a státní správa

Zbrojní průkaz – postup pro získání a oprávnění z něj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Zbrojní průkaz

Každý může držet zbraň. K tomu ale musí mít zbrojní průkaz. Víte, jak je možné jej získat? Víte, jaká oprávnění a povinnosti ze zbrojního průkazu plynou? Čtěte.

Článek

V poslední době jsem zaznamenal zvýšený zájem veřejnosti i našich klientů o získání zbrojního průkazu. Proto přináším přehled praktických a zákonných podmínek pro získání zbrojního průkazu a s ním spojených oprávnění.

Zbrojní průkaz a jeho zákonná úprava

Zákon o zbraních a střelivu stanoví právní požadavky pro získání zbrojního průkazu. Co se týče konkrétních podmínek, úřad policie vydá zbrojní průkaz, pokud žadatel:

  1. Má trvalý pobyt v České republice
  2. Dosáhl předepsaného věku
  3. Je způsobilý k právním úkonům
  4. Je zdravotně způsobilý
  5. Má odbornou způsobilost
  6. Je bezúhonný
  7. Je spolehlivý

Po splnění těchto podmínek příslušný policejní útvar vydá žadateli zbrojní průkaz pro konkrétní skupinu, o kterou žádal. Žádost o vydání zbrojního průkazu musí být podána na předepsaném formuláři a musí obsahovat posudek o zdravotní způsobilosti, doklad o odborné způsobilosti a fotografii žadatele.

Skupiny zbrojního průkazu jsou stanoveny zákonem o zbraních a střelivu a zahrnují pět kategorií:

A – pro sběratelské účely

B – pro sportovní účely

C – pro lovecké účely

D – pro výkon zaměstnání nebo povolání

E – pro ochranu života, zdraví nebo majetku

Většina žadatelů nežádá o jednu specifickou skupinu, ale žádá o kombinaci skupin C, D a E. Celkově je však pro žadatele nejvýhodnější skupina E, protože držitel zbrojního průkazu této skupiny může nosit zbraň k ochraně života, zdraví a majetku. Ostatní skupiny tuto možnost buď nemají nebo jsou jí velmi omezeny.

V praxi se žadatelé často potýkají s obtížemi při absolvování zkoušky odborné způsobilosti, která zahrnuje teoretickou a praktickou část. Úspěšné splnění zkoušky je podmínkou pro získání zbrojního průkazu, a to s ohledem na konkrétní skupinu. Teoretická část obsahuje test s otázkami a možnostmi a, b, c. Praktická část zkoušky vyžaduje prokázání dovedností v bezpečné manipulaci se zbraněmi a střelivem a provedení střelby na pevný cíl. V případě neúspěchu může žadatel absolvovat zkoušku až po třech měsících od neúspěšného pokusu. Bezúhonnost je ověřena výpisem z rejstříku trestů, který zajišťuje příslušný policejní orgán. Vzhledem k tomu, že vydání zbrojního průkazu respektuje pravidla České republiky, a ne Evropské unie, může cestování s ním přes hranice představovat výzvu.

Držení zbraně a její koupě

Po získání zbrojního průkazu má žadatel oprávnění držet a vlastnit zbraň odpovídající příslušné kategorii.

Většina populace, která vlastní zbrojní průkaz skupiny E, se bude zajímat o povolení k držení zbraně kategorie B. Jakým způsobem lze získat toto povolení? Žadatel v předepsaném formuláři uvádí osobní údaje, informace o zbrani, pokud jsou k dispozici, číslo zbrojního průkazu a zdůvodnění žádosti.

Pokud je policejní orgán vyhovujícím způsobem, vydá povolení k držení příslušné zbraně, a žadatel pak může přistoupit k jejímu zakoupení. Je však důležité zdůraznit, že platnost tohoto povolení v současné době omezena na 12 měsíců. Po uplynutí této lhůty ztrácí platnost, a žadatel je nucen znovu požádat o nové povolení, čímž je spojen i opětovný administrativní poplatek. Podle zákona o zbraních a střelivu má žadatel po získání vlastnických práv k zbrani deset dnů na její registraci u příslušného policejního útvaru. Poté obdrží průkaz k dané zbrani.

Správní poplatky pro zbrojní průkaz

Správní poplatky spojené s vyřízením zbrojního průkazu a následným získáním zbraně jsou nezanedbatelné a žadatelé je často platí příslušnému policejnímu orgánu v průběhu celého procesu získávání průkazu a zbraně. Jednotlivé sazby poplatků jsou stanoveny v části II, položce 30 zákona o správních poplatcích. Například za podání žádosti o vydání zbrojního průkazu hradí žadatel 700,- Kč za každou skupinu zbrojního průkazu.

Závěr

V závěru je třeba zdůraznit, že zbraně již dávno nejsou omezeny pouze na armádu či policii, a počet legálních držitelů zbraní stoupá. Je však důležité dodat, že neozbrojená veřejnost nemá důvod k obavám. Většina spáchaných zločinů totiž souvisí s nelegálně drženými zbraněmi. Český zákon o zbraních a střelivu je na vysoké odborné úrovni, což zajišťuje, že k legálnímu držení zbraní má přístup pouze osoba, která splní náročné požadavky a podmínky.

S úctou váš průvodce právem

JUDr. David Pytela, MBA, LL.M., advokát

Advokátní kancelář Olomouc • Prostějov • Přerov | akpytela.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz