Hlavní obsah
Právo a státní správa

Nemohu dětem dopřát, co potřebují. Mohu požádat o zvýšení výživného?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: JUDr. Petra Langerová, Ph.D., LL.M., advokátka/Služba AI

Jednou soudem stanovené výživné není určeno až do doby zletilosti dítěte. Dítě roste, jeho potřeby a nároky také. Stejně tak by měla růst i výše výživného. Dle potřeb dítěte.

Článek

Nejčastěji rodič uvažuje o zvýšení výživného až v době, kdy už opravdu s penězi nevychází. Soudit se nechce, vždyť přece soudy dlouho trvají, jsou emočně náročné a advokát také něco stojí. Samozřejmě je nejlepší se s druhým rodičem na zvýšení výživného dohodnout. Pokud je s ním ovšem rozumná řeč. Je však dobré vědět, kdy by Vaše žádost o výživné měla být vyslyšena. Tedy alespoň ze strany soudu. Zde jsou tedy životní okamžiky, které změnu výživného vyžadují.

Nástup dítěte do školky

Dítě již není v celodenní péči některého z rodičů. Významně narůstají jeho náklady. Školkovné, stravné, oblečení a obutí do školky, první školní potřeby. Ve školce může navštěvovat kroužky, tedy vzniknou další náklady. Do školky dítě vozíte, najednou projezdíte více. A co teprve, pokud jste vybrali školku soukromou a hradíte školné.

První třída

Pokud byl nástup do školky spojen s vyššími výdaji, pak nástup do školy výdaje navýší ještě podstatněji. Aktovka, pouzdro, věci do tělocviku jsou jen začátek. Pokračují náklady na školné, výlety a školu v přírodě. Koníčků má dítě ještě více. A když se věnuje něčemu profesionálně, pak náklady rostou téměř astronomicky.

Druhý stupeň základní školy (šestá třída)

Často opomíjený milník pro zvýšení výživného je právě nástup na druhý stupeň základní školy. Je zřejmé, že prvňák má jiné potřeby než šesťák. Samozřejmě vyšší. Na toto tedy musí rozhodovací praxe soudů pamatovat.

Střední škola

To, že má středoškolák náklady již dospělého člověka na stravu, oblečení a obuv, je zřejmé. Nutně potřebuje mobil, internet, kapesné. Chce se bavit. Ideálně mu spoříte a hradíte pojištění. Každý rodič si přeje pro dítě to nejlepší. Náklady tedy opětovně narůstají. Přípravné kurzy na střední školu, mnohdy doučování, samozřejmě výbava na začátku roku a náklady na kroužky. Taneční, řidičák a řada dalších mimořádných nákladů mnohdy spotřebují několik měsíčních výživných.

Jedná se také o poslední možnost, kdy za dítě o zvýšení výživného (bohužel) žádá oprávněný rodič. Nabytím zletilosti musí dítě žádat o zvýšení výživného samo. Tak je tomu např. v případě, že je dítě přijato na vysokou školu.

Podstatná změna poměrů

Mimo shora uvedených milníků v životě dítěte je možné žádat o zvýšení výživného v případě, že se podstatně změní poměry na straně dítěte, či jeho rodiče. Jedná se např. o situaci, kdy dítě závažně, či dlouhodobě onemocní a vzniknou tak náklady na jeho léčbu a péči. Dalším příkladem může být studium na soukromé škole s nutností úhrady školného, či vysoké výdaje na zájmovou činnost. Rodič může soud požádat o navýšení výživného také tehdy, pokud druhý z rodičů nabude větší majetek (darem či z dědictví), dojde k významnějšímu navýšení platu povinného rodiče, nebo se povinnému rodiči sníží počet vyživovacích povinností.

Jakou částku žádat?

Výše výživného by měla vždy vycházet z odůvodněných potřeb dítěte a z majetkových poměrů (nejen příjem ze zaměstnání, ale i další příjmy a vlastnictví majetku), schopností a možnosti povinného rodiče. Tabulku stanovující výši výživného, kterou můžete požadovat, naleznete zde.

Co by v návrhu nemělo chybět?

Návrh na zvýšení výživného podejte u okresního soudu dle bydliště dítěte. Tento návrh není zpoplatněn. Do návrhu uveďte osobní údaje dítěte a rodičů, popište své příjmy a životní výdaje a výdaje dítěte (na školu, se zdravotním stavem, s koníčky i výdaje mimořádné). Popište, jak se vaše poměry a poměry dítěte změnily od doby posledního rozhodnutí a uveďte, jakou částku zvýšeného výživného požadujete a od které doby.

Zpětné zvýšení

Výživné můžete žádat i zpětně, a to maximálně za dobu tří let před podáním návrhu. Zpětné zvýšení výživného pro dítě za dobu až tří let před zahájením řízení by nemělo být považováno za něco nespravedlivého, či výjimečného (jak se často domnívá povinný rodič), ale soud by k němu měl přistoupit vždy, pokud jsou k tomuto splněny zákonné podmínky. Ostatně zvýšení výživného je vždy v nejlepším zájmu dítěte, což je zájem prvořadý, stojící nad zákonem (vyplývá mimo jiné z Úmluvy o právech dítěte).

Vždy však musí soud na miskách vah posuzovat všechny rozhodné okolnosti každého případu, důvody, pro které nebylo o výživné žádáno již dříve, povahu a význam změny poměrů na straně dítěte či rodiče.

JUDr. Petra Langerová, Ph.D., LL.M., advokátka

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz