Hlavní obsah

Soused tvrdí, že část mého pozemku patří jemu. Mohu se bránit?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: JUDr. Petra Langerová, Ph.D., LL.M., advokátka/Služba AI

Může se stát, že dlouhodobě užíváme věc (nejčastěji pozemek), o které se domníváme, že jsme jejími vlastníky, nicméně není tomu tak. O věc pečujeme, investujeme do ní a náhle zjistíme, že tato věc měla původně jiného vlastníka.

Článek

Vydržení

Znamená to, že jsme o věc přišli a musíme ji původnímu vlastníkovi odevzdat? Nebo je zde šance, že jsme v mezidobí vlastnické právo k věci nabyli? Pro tyto případy občanský zákoník upravuje institut vydržení, jakožto jeden ze způsobů nabytí vlastnického práva, ať již k věci movité, či nemovité. Prostřednictvím vydržení dochází ke sjednocování stavu faktického se stavem právním, tedy ke sjednocování toho, kdo věc drží a kdo věc vlastní. K tomuto však musí být splněny podmínky, které zákon předpokládá, a které si níže rozebereme.

Držba

Abychom však mohli hovořit o „držbě“, jakožto předpokladu pro uplatnění vydržení, musí se jednat o situaci, kdy je osoba přesvědčena, že ji náleží vlastnické právo k věci, resp. nesmí se jednat například o situaci, kdy má osoba věc v nájmu, apod.

10 let

První podmínkou pro vydržení vlastnického práva je uplynutí určité doby. Řádné vydržení vyžaduje, abychom věc movitou drželi 3 roky a věc nemovitou 10 let. V případě mimořádného vydržení se tyto doby zdvojnásobí a u věci movité to bude 6 let a u nemovité věci 20 let. A jaký je rozdíl mezi řádným a mimořádným vydržením?

Typy vydržení

V případě řádného vydržení zákon vyžaduje, aby byla držba pravá, poctivá a aby se tato zakládala na právním důvodu, který by postačil ke vzniku vlastnického práva za jiných okolností, resp. za situace, kdy by byl převodce oprávněn věc převést. V případě mimořádného vydržení je opět vyžadována poctivost držby (resp. její absence její nepoctivosti), nicméně již není zapotřebí prokázat platný právní titul.

Právní titul

Právní titul, který je vždy zapotřebí u řádného vydržení může být například kupní smlouva, kdy převodce (prodávající) nebyl vlastníkem, ale kdyby vlastníkem byl, došlo by k platnému převodu vlastnického práva.

Pravá držba

Pravá držba pak vyžaduje, aby se ten, kdo se vydržení domáhá, nedostal k držbě věci lstí či svémocně.

Dobrá víra

Nejdůležitější předpoklad pro vydržení je pak samozřejmě dobrá víra držitele, resp. jeho poctivost. Ten, kdo by měl vlastnické právo vydržet, musí být v dobré víře, že právo, které vykonává mu skutečně náleží, resp. kdo má z přesvědčivého důvodu za to, že mu náleží právo, které vykonává, je poctivý držitel. Nepoctivým je pak ten, kdo ví nebo komu musí být z okolností zjevné, že mu toto právo nenáleží.

Pokud tedy například nalezneme na ulici nějakou věc, nemůžeme se samozřejmě důvodně domnívat, že k ní vykonáváme vlastnické právo, když je nám zřejmé, že věc patří někomu jinému.

Pokud však někdo poctivost držitele popírá, je na něm, aby tuto nepoctivost prokázal.

Jak je to u manželů

Dlužno také zmínit, že mezi manžely vydržecí doba vůbec neběží, stejně jako mezi jinými osobami žijícími ve společné domácnosti. Tedy po dobu, kdy jsou osoby v manželství, nelze uplynulou dobu počítat do doby potřebné k vydržení věci jednoho z manželů manželem druhým.

Plynulost vydržecí doby

Co se týče běhu vydržecí doby (3 a 10 let, případně 6 a 20 let), pak tato musí nepřerušená. Držba se přeruší, nevykonával-li držitel v průběhu této doby držbu déle než jeden rok.

Žaloba na určení vlastnického práva

A zde se vracíme k původní otázce, tedy jak se bránit proti situaci, kdy někdo tvrdí, že je vlastníkem věci, o které se však domníváme, že patří nám. Pokud máte za to, že k vydržení došlo, tedy jste poctivým držitelem, který má právní titul k nabytí věci (řádné vydržení) nebo nemá platný právní titul (mimořádné vydržení), pak je potřeba se obrátit na soud s žalobou na určení vlastnického práva k věci.

Petra Langerová, advokátka v Olomouci a Šternberku

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz