Hlavní obsah
Aktuální dění

Zachovejte paniku, s Prigožinem bude brzy ámen. Jenže co řekl, nezmizí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Vláda Ruské federace / https://creativecommons.org/licenses/by/3.0/deed.en

V pátek v pozdních večerních hodinách v Rusku odstartovalo drama. Šéf zákonem zakázané soukromé společnosti Wagner a bývalý Putinův kuchař v jedné osobě oznámil, že si to chce po údajném útoku vyřídit s vedením ozbrojených sil.

Článek

Podle vlastního tvrzení má Jevgenij Prigožin k dispozici „25 000“ vojáků, zjevně se k němu přidaly i jednotky ruských ultrapravicových nacionalistů vyslané do Ruska ukrajinskou stranou - ty ale čítají maximálně stovky ozbrojenců. Je velmi pochybné, zda se Prigožinovi může na území Ruské federace povést uskutečnit byť jen menší ofenzívní manévr, než bude velkou přesilou armádních jednotek, sil ministerstva vnitra, Rosgvardije a dalších režimu loajálních sil zničen.

Prigožinovo upadnutí v nemilost Kremlu a následná vzpoura sotva přinesou Rusku občanskou válku - na to je nepoměr sil mezi „turbovlastenci“ a Kremlem příliš velký. Abychom si vypůjčili u klasika: Dávám Prigožinovi den, maximálně dva.

Co bychom si ale rozhodně měli zapamatovat je Prigožinovo prohlášení, že oficiální ruské důvody k zahájení nové agresívní války proti Ukrajině byly kompletně vylhané a Ukrajina žádný útok na Rusko nechystala.

Projev bývalého Putinova kuchaře mějme v zásobě vždy, když se objeví nějaký ten chcimír, který sice nepřečte řádek v azbuce, ale to mu vůbec nebrání v tom neustále kdekoho obviňovat z „rusofobie“ a nedostatku empatie vůči neúprosnému ruskému imperialismu.

Ne snad proto, že by mistry v sebeobelhávání, tedy chcimíry, mohl kdokoliv přesvědčit o mylnosti jejich názoru.

Ale publikum, které debatám pouze přihlíží, může takové připomenutí napříště poněkud imunizovat vůči oficiálním tvrzením ruské propagandy - ať už je přednáší kdokoliv.

Tento článek také vyšel na webu Britských listů (blisty.cz)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz