Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

10 tipů na první rande nejen pro muže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

První rande

Určitě si vybavíte tu nervozitu před prvním rande. Jaká asi bude? Bude vypadat jako na fotkách, nebo to bude postarší plešatý muž? O čem si budeme povídat? Mám platit, donést kytku? Bude hloupé odejít na záchod a zdrhnout oknem?

Článek

Nádech, výdech, jdeme na to.

Základní pravidlo je: take it easy. Ne že by první rande nic neznamenalo, ale Řím taky nepostavili za den. Jdete se v první řadě seznámit, zjistit, zda máte stejné hodnoty a zájmy. Není to o tom druhému dokázat, že jste mistr světa amoleta. Některé trapné události můžou dokonce později vést ke skvělým příběhům pro případná vnoučata.

Tady je několik tipů, které nejen rozluští vaše dilemata, ale udělají z vás relativně perspektivní prospekt pro dlouhodobější partnerský vztah.

1. Nebuďte hrr

Já vím, že vám máma říkala, že holky mají rády kvítka a dárečky. Něco na tom skutečně je a pečovat o své děvče není zločin. Avšak i když je to sice romantické gesto, může pugét růží na prvním rande spíš nahnat strach. Plánujete svatbu, potomky, představení rodičům? Jděte na to raději pomalu a kytku a náušnice od Swarovského kupte raději své mámě.

2. No kissing

Při uvítání postačí podání ruky – přičemž muž NIKDY nepodává ruku jako první. Nemusíte ji hned líbat na obě líce. Aspoň to někde tvrdila kapacita zdvořilé etikety Jaroslav Špaček. Nebuďte jak slintající pes, buďte džentlmen a dejte jí prostor. To samé na konci. Buďte vnímavý k její řeči těla, když bude chtít, abyste ji políbil, poznáte to. Nevrhejte se na ni jak pes na granule.

3. Nebuďte Richard Gere

Chcete udělat dojem? Nóbl podnik, drahá večeře, privátní letadlo, humr. Je to všechno moc hezké, ale chcete jí ukázat, co je ve vás, nebo jak máte naditou šrajtofli? Pamatujte, že když nalákáte ženu na svoje peníze, nemůžete se pak divit, že ji vaše nitro nezajímá. (Možná tak nitro vašeho auta.) Právě naopak, tyhle signály můžou být pro ženu varováním, že jste toxický narcis, co si ji chce koupit.

Když za ni ještě vyberete jídlo, bude ji jasné, jakou představu máte o kontrole ve vašem vztahu. Vemte ji radši na procházku, do útulné vinárny nebo na milou večeři do prima restaurace. Rande nemusí být pompézní, hlavně by mělo být příjemné a opravdové.

4. Pravidlo 80:20

Paretovo pravidlo dneska používá každý na všechno. Vy tenhle poměr použijte k tomu, abyste slečně dali prostor se vyjádřit. Zkuste se podvědomě zaměřit na to, že nasloucháte 80 % času a mluvíte pouze 20 %.

Tak to funguje, i když se snažíte něco prodat. Zákazníka musíte nejdříve vyslechnout, jinak vás s tím novým tarifem pošle tam, kam slunce nesvítí. V tomhle případě prodáváte sami sebe a nejlepší cesta, jak to udělat, je aktivně naslouchat a zajímat se o toho druhého.

5. Trojrande

Co takhle udělat z jednoho rande rovnou tři? Rande to dodá dynamiku a vy ukážete, že v životě se s vámi rozhodně nudit nebude. Jak na to? Nemusíte se kvůli tomu roztrojit, jednoduše měňte prostředí. Začněte v restauraci, pokračujte do galerie a pak třeba zajděte do baru. Nebo si udělejte tour de pub.

6. Obejděte se bez decibelů lásky

Já vím, že vyšla Barbie a vy ji chcete vidět. I ti Rammsteini jsou tu přece jednou za sto let. Problém je v tom, že v kinosále a na koncertě je hluk, a vy se nemáte jak slyšet a tedy moc poznat. Nechte kino o několik rande dál. Možná už vás tam pak bude i chtít chytit třeba za ruku.

7. 36 questions

Skvělý tip je jít do hloubky. Myslím tím v otázkách! Použijte těchto 36 otázek, které vedou k zažehnutí lásky a upřeným pohledům do očí. Otázky postupně gradují svojí hloubkou. Navíc nebudete mít strach, že přijde trapné ticho.

8. Nestavte ji na piedestal

Je krásná, inteligentní, má styl, má charisma a určitě vydělává víc než vy. Vy jste pako, co donedávna bydlelo u mámy, na úřadě práce jste známá firma a určitě by se pro ni našel vtipnější a svalnatější muž.

Možná opravdu nejste kombinací Ryana Goslinga a Sylvestra Stallona. Ale souhlasila, že si s vámi vyjde, a to už něco znamená. Ne Ryanovi, ale to vám kývla na rande! Šanci jste dostali, něco dobrého na vás asi přece jenom je. Tak už se dál nezpochybňujte.

Navíc, pokud někoho postavíte na piedestal, bude akorát mít odkud vámi opovrhovat. Na piedestal si dejte raději sochu. Žena je váš rovnocenný partner.

9. Placení

Nechte zaplatit ji. Dělám si srandu.

Placení je takové věčné téma. A dá se k tomu přistoupit různě. Tradiční přístup navrhuje, že by s placením měl počítat ten, kdo rande iniciuje. V dnešní době může druhý zdvořile navrhnout, že pokryje svou část, nebo jiný aspekt rande například drinky nebo později kino. Případně navrhne, že zaplatí příště. Zkuste číst mezi řádky. Nemusí být ani od věci téma vyslovit: „Jak vnímáš placení na prvním rande?“ Může to vést k odlehčené konverzaci a pohodlí obou účastníků.

10. Autenticita

Všechny ty výše zmíněné tipy jsou sice užitečné, ale nejdůležitější ze všeho je být sám sebou. Proto to berte s rezervou. Nestrojte se do nějaké role, která vám nesedí. Fakt je ten, že dříve, či později se vaše pravé já projeví bez růžových brýlí, tak proč si hrát na něco, co nejste? Nemá smysl se tvářit, že nejste blbec. Jednoho dne totiž můžete být šťastně zadaný blbec.

Nezapomeňte, že první rande máte jenom jedno. Běžte si ho užít. Třeba vám to vydrží měsíc, rok nebo z toho bude láska na celý život. To zní jako happy end že? Taky to může být katastrofa a nebudete se chtít nikdy víc vidět. No co, taky zkušenost.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz