Hlavní obsah
Cestování

Skrytý klenot Beskyd - Karlovské jezero

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Karel Veverka

Chata u Jezera.

Schválně – kolik znáte jezer, kterým jako název stačí pouze slůvko Jezero? Já o jednom vím. Psal o něm už Karel Jaromír Erben a je to jedno z nejkrásnějších a zároveň nejskrytějších míst v Beskydech.

Článek

Ukryté mezi stromy, daleko od hlavní silnice a mimo frekventované turistické trasy, přesně tam najdete tohle Jezero. Jinak mu místní neřeknou. Přespolní si pravda pomáhají i přídomkem karlovské, pro starousedlíky je to ale slovo navíc. Řekněte ve Velkých Karlovicích, že hledáte Jezero, a každý vás pošle správným směrem.

Pokud byste se ale rozhodli, že si tento skrytý klenot najdete sami, poradím vám. Z centra Velkých Karlovic se z kruhového objezdu vydejte směrem na Soláň. Cestou minete malinkou Kapli sv. Trojice, než před sebou po dvou kilometrech uvidíte autobusovou zastávku Jezerné. Kousíček před ní je křižovatka, na které se dáte doprava. Pokračujte dál zhruba kilometr a půl dlouhým údolím, než narazíte na dopravní značku zákaz vjezdu. Pokud jedete autem (chyba!), dál musíte pěšky, ale už je to jen kousek. Vejděte do lesa a stoupejte stále vzhůru. Po pravé ruce uvidíte malý vodopád a po dalších dvou třech minutách jste konečně na místě.

Draci, ďábel a Karel Jaromír Erben

Při pohledu na Jezero, které se před vámi zjeví naprosto nečekaně, pochopíte, proč kolem něj existuje tolik legend. Hodně z nich si hraje s tím, že v jezeře žili draci, kteří se zde ukrývali před zraky lidí. A draky ve své pověsti použil také Karel Jaromír Erben. Podle ní přišel jeden chalupník k nesmírnému bohatství díky tomu, že pomohl draky vylákat z jezera, spoutat je a posléze prodat na maso. Posouzení, do jaké míry mohl příběh inspirovat nějaký místní chamtivý řezník, nechám na vás.

Další legendy se věnují samotnému původu jezera. Jedna z nich například říká, že za jeho vznikem stojí sám ďábel, který se snažil svést vodu z okolí ke svému mlýnu pod horou Radhošť. Člověk má až chuť tomu věřit. Jezero uprostřed kopců obklopené ze všech stran hustými lesy skutečně působí, jako kdyby ho sem vložila nějaká nadpřirozená síla.

Foto: Karel Veverka

Podzim u Jezera.

Krása střídá… pohromu

Skutečný původ jezera je samozřejmě (a možná i bohužel) prozaičtější. Vzniklo mohutným sesuvem půdy a kamení, který přehradil z kopce divoce tekoucí říčku. Tohle se odehrálo pravděpodobně někdy v sedmnáctém století. Když si vezmeme, že samotné Velké Karlovice byly založeny až v roce 1714, je jasné, že se celý sesuv odehrál bez lidských svědků.

A možná zde můžeme najít základ všech legend. První osadníci totiž při příchodu k Jezeru objevili krásnou, průhlednou, tichou vodní hladinu obklopenou apokalypsou - vyvrácené a ztrouchnivělé stromy, sesutá půda a obrovské kameny rozházené po celém okolí. Taková scéna by probudila fantazii i dnes, natožpak našim pověrčivým předkům.

A tento nádech mystéria si karlovské Jezero udrželo dodnes. Jde o místo, kde se můžete nerušeně ztratit ve svých myšlenkách. Vzduch zde voní chladně i v nejpřísnějším létě a každý nádech vás naplňuje pocitem hlubokého spojení s přírodou. Tento „parfém Země“ se mimochodem jmenuje petrichor…

A když se zadíváte na nehybnou hladinu jezera jakoby zakletou v čase, můžete si dovolit snít. Třeba o dracích, ale klidně také o vlastních příbězích, které už byly, nebo o těch, které se teprve začnou naplňovat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz