Hlavní obsah
Zdraví

Eutanázie. Proč necháváme lidi trpět?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pexels.com

Eutanázie ani asistovaná sebevražda není v naší zemi možná. Dennodenně skloňujeme pojem humanita, ale přitom člověka necháme trpět za každou cenu.

Článek

O krok před námi, co se týče důstojného odchodu na druhý břeh, jsou například v Nizozemsku, Belgii, Lucembursku, Kolumbii, Kanadě nebo ve Španělsku. Asistovaná sebevražda je pak možná třeba v Rakousku, Švédsku či Švýcarsku.

Jaký je rozdíl mezi eutanázií a asistovanou sebevraždou?

Eutanázii vykonává jiná osoba bez aktivní pomoci dotyčného, kdežto u asistované sebevraždy akt vykoná dotyčný sám, ale s pomocí jiné osoby. Ta mu například poskytne prostředky pro vykonání činu.

Uvědomuji si, že se jedná o téma nelehké, ale poměrně často diskutované. Proč u nás tuto možnost stále nemáme? Bojíme se zneužití nebo protože je to proti samotné Hippokratově přísaze? Je snad eutanázie proti přírodě? Nebo za to může křesťanská víra, proč u nás stále není možné důstojně odejit? Přitom dle sčítání lidu v roce 2021 se k náboženské víře přiznalo pouhých 18,7% občanů.

Udržování naživu za každou cenu, nejen díky přístrojům, je dle mého názoru týrání.

Sebevražda sice není trestná, ale pokud ji ten dotyčný spáchat nemůže? Zdravotní stav mu to nedovoluje nebo to prostě sám z jakéhokoli důvodu nedokáže. Zároveň je ale trestným činem k ní dopomoci. Člověk, který pomalu umírá a trpí, má tudíž svázané ruce a pomalu čeká na vysvobození. O to hůř, pokud mu mozek funguje a vše si plně uvědomuje. Hrajeme si na vyspělou společnost plnou ohledů, ale člověka necháme trpět. Proč si tito lidé, pokud jsou toho ještě schopni, nemohou sami rozhodnout o tom, zda tady ještě chtějí být, či už nikoli? Nebo proč udržovat při životě jen tělo, když mozek už dávno nefunguje a jedná se pouze o vegetativní stav? Proč nenechat rozhodnout rodinu? Není to zároveň také prodlužování utrpení právě pro samotnou rodinu, příbuzné? Protahuje se doba, kdy se jen čeká na konec, aby mohl proběhnout pohřeb a truchlení, a mohlo se jít dál.

Můj názor je takový, že právě vyspělá společnost by měla umožnit lidem důstojně odejit. Tam, kde už není žádná šance, žádná naděje na zlepšení zdravotního stavu, umožnit se rozhodnout, zda ukončit trápení a dopomoci ke konci, který je stejně nevyhnutelný.

Přitom evidujeme případy, kdy lidé z Čech vyhledali pomoc v jiné zemi a museli zaplatit horentní částku, aby důstojně odešli z tohoto života. Přitom tyto finanční prostředky by byly potřeba pro samotnou pozůstalou rodinu. Přijde mi to celé velice smutné.

Pokaždé, když se konají volby a já zkouším volební kalkulačku, klikám na ANO u otázky, zda v Česku umožňovat eutanázii. Stále se ale bohužel nic nezměnilo. Snad tedy jednou budu žít v zemi, kde nebude trestné nenechat člověka trpět.

Anketa

Eutanázie by u nás měla být povolena
Ano
95,5 %
Ne
4,5 %
Celkem hlasovalo 3456 čtenářů.

Zdroje:

https://www.mskruh.cz/clanky/info-tak-uz-i-v-rakousku-je-mozna-asistovana-sebevrazda

https://scitani.gov.cz/nabozenska-vira

https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Asistovan%C3%A1_sebevra%C5%BEda

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz