Hlavní obsah
Názory a úvahy

Já si pojedu na dovolenou a ty mi laskavě přispěj na bydlení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Návrh ministra Jurečky ohledně zohledňování majetku při vyplácení sociálních dávek se střetává s dvěma protichůdnými názory. Oba jsou pochopitelné. Ale který názor je ten správný? A jak z toho ven?

Článek

Marian Jurečka přišel s návrhem, jak pozměnit systém sociálních dávek. Čtyři dávky (příspěvek a doplatek na bydlení, přídavek na dítě, příspěvek na živobytí) chce sloučit do jedné jediné. Sníží se tak administrativa a bude to ulehčením pro lidi, kteří tyto dávky čerpají. Zda je opravdu správné přístup k dávkam ulehčovat, je přinejmenším diskutabilní.

Nicméně čerpání dávek by mělo mít jednu převratnou novinku. A tím je majetek dotyčného (na přesných podmínkách ministerstvo ještě pracuje). Konečně? A právě tady nepanuje jednota.

Jedni tento návrh oprávněně velebí a s výkřiky „Bravo!“ a „Konečně s tím někdo přišel!“ jsou spokojení, že vykukové, kteří mají dostatek peněz na účtu, nebudou již nadále sosat náš sociální systém. Na jednu stranu to zní opravdu skvěle. Proč by měl čerpat sociální dávky někdo, kdo disponuje dostatečnými úsporami? Vždyť o to tady přeci jde. Každý se má postarat sám o sebe a každý má mít svou rezervu. Nikoli si svou rezervu šetřit, a pobírat přitom sociální dávky a státe, starej se. Takto by přeci sociální systém neměl fungovat. Měl by být skutečně adresný a opravdu jen pro lidi v nouzi (a já ještě dodávám - pro zdravé a mladé lidi také časově omezený).

Jenže je opravdu chudák ten, který svou výplatu utratí nejen za živobytí, ale hlavně za svou zábavu, neřesti a cestování? Zkrátka neumí šetřit a odepírat si věci, na které ve skutečnosti nemá? A místo toho, aby si našetřil na svoje vlastní bydlení, tak peníze utratí za dovolené, alkohol a cigarety. Následně si běží například pro příspěvek na bydlení, aby nemusel slevit ze svého standardu nebo, nedej bože, se začít chovat zodpovědně.

Jak k tomu naopak přijdou ti, kteří svůj (celý) život žijí spořádaně, poctivě, skromně? Vlastní bydlení si pořídili díky disciplíně, a také kvůli tomu, že si doslova „utrhovali od huby“. Nejen, že si pořídili svůj byt nebo dům, ale také si našetřili na případný výpadek příjmu. Spoléhají jen sami na sebe. Ti nemají a nebudou mít nárok na nic. Nejenže jsou celý život zodpovědní, ale svými daněmi, které odvádějí, přispívají na bezva život právě těm nezodpovědným. Těm, pro které je šetření sprosté slovo a život si užívají tak, jak ti zodpovědní ze své podstaty zodpovědnosti nemohou.

Jak to vidíte Vy? Co by podle Vás bylo spravedlivé? Nebo máte úplně jiné řešení? Bylo by řešením celý systém sociálních dávek zrušit?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz