Hlavní obsah
Názory a úvahy

Nenasytní důchodci myslí jen na sebe a mladí mají dřít bídu s nouzí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Čím dál více se rozevírají nůžky mezi mladými a starými lidmi. Mezi pracujícími mladými rodinami a penzisty.

Článek

Kdo za to může? Vláda? Anebo snad sami důchodci, kteří v první řadě myslí pouze sami na sebe?

Není ojedinělé, že se důchodci čím dál častěji nevybíravě vyjadřují k mladým lidem a mladým rodinám. Diskuze jsou plné zášti a závisti hlavně k maminkám, které pobírají rodičovský příspěvek kolem 8000 Kč měsíčně pro dvě osoby. Závidí jim tuto ubohou almužnu a nepřejí jim žádné navýšení, které se ani netýká dětí narozených do 31. 12. 2023. Přesto sami křičí, že nejsou schopni vyžít s průměrným důchodem ve výši takřka 21 000 Kč pro jednu osobu. V poměru k průměrné hrubé mzdě, je výše penze více než slušná. V případě čisté mzdy je přímo královská. Dokonce jsou důchody i mnohdy vyšší než samotná mzda.

A to je právě ono. Byť se důchody neustále navyšují, důchodci jsou více a více nespokojení a chtějí víc a víc. Mladým rodinám s dětmi, které se narodily do 31. 12. 2023 se nenavýšilo vůbec nic. Přesto by maminky byly rády za každou korunu. Proč nepřidat hlavně a právě jim? Vždyť by byly vděčné i za ty tři stovky, kterými dnešní důchodci opovrhují a stěžují si, že je to málo. Proč neustále přidávat těm, kteří si toho neváží?

Často slýcháme argumenty - ale my jsme celý život pracovali, my jsme to tady všechno vybudovali.

Milí důchodci, matky na rodičovské mají často také svoje odpracováno. Jelikož se zvyšuje věk prvorodiček, je snad jasné, že valná většina před nástupem na rodičovskou pracovala. A mnohdy je to více než pár let, klidně i 15 a více. Otec dítěte má odpracováno stejně tak a během rodičovské pochopitelně pracuje dál. Po pár letech se matka opět zařadí do pracovního procesu a spolu s otcem budou pracovat dlouhá léta až do důchodu, kterého se, na rozdíl od dnešních důchodců, možná vůbec nedočkají. A pokud ano, tak penzi budou pobírat směšné nízkou.

A nyní si můžeme povykládat, kdo vlastně do toho systému nakonec odvede víc a kdo z něj víc vyčerpá.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz