Hlavní obsah
Aktuální dění

Osudná záměna pacientek na Bulovce, která způsobila potrat. Prosím, mějme soucit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Českem otřásl hrůzný případ pochybení personálu ve Fakultní nemocnici Bulovka. Došlo tam k záměně pacientů. Bohužel se nejednalo o nějaký banální případ nebo diagnózu, jednalo se o nenarozené dítě.

Článek

Na začátku týdne došlo k osudné záměně pacientek, za kterou jedna z nich zaplatila daní nejvyšší - svým nenarozeným dítětem v 16. týdnu těhotenství. V tomto stádiu miminko v děloze měří kolem 11 cm a váží cca 100 g. V děloze je velice čilé, neposedné, provádí kotrmelce a přemety, trénuje sací reflex a má třeba i škytavku. Dále již reaguje na vnější podněty - například na ruku položenou na bříšku.

O to je pochybení víc děsivější, když se toto stane v takovém pokročilém stádiu těhotenství. Gravidní ženě totiž provedli kyretáž - vyčištění dělohy.

Dosud se přesně neví, jak k této smutné události vůbec mohlo dojít. Dle určitých zdrojů v tom může hrát roli i to, že obě ženy byly cizinky, údajně Asiatky. Pokud by tomu bylo opravdu tak, o Asiatkách je známo, že to jsou často velice pokorné a stydlivé ženy, které se nejen kvůli jazykové bariéře bojí mnohdy projevit. O to větší je nehoráznost, kdy se v českých diskuzích objevují názory, kde se de facto viní samotná oběť.

Pokud došlo k záměně pacientek, tak nejspíše kvůli nedostatečné identifikaci během kolečka, které předchází samotné operaci. Neházejme tedy, prosím, ani minimální stín viny na samotnou ženu, která nyní nejspíše prožívá tak silný zármutek, kteří ti, jež ji takto odporně soudí, jistě nikdy nezažili, jinak by nemohli být takto bezcitní.

Objevují se i názory, že se s tím nedělá. Že to ani dítě ještě nebylo. Že se nedá zabít nic, co se ještě nenarodilo a že si pár udělá dítě jiné. Tohle dokáže opravdu vyplodit jen člověk, který postrádá, byť jen sebemenší špetku empatie, tzv. duševní mrzák. Neschopnost soucitu je v tomto případě do nebe volající.

Nyní si rozebereme dovětek, že manželé/partneři budou mít další miminko. To je sice možné, ale nikdo nevíme, kolik je ženě let, zda toto těhotenství nebylo třeba po IVF. Ač je kyretáž dnes celkem běžný a bezpečný zákrok, nikdo nemůže zaručit, že zotavení bude probíhat bez problému. Může vzniknout infekce nebo se mohou vytvořit srůsty v děloze, a to by pak problém s dalším otěhotněním opravdu nastat mohl.

Pokud je žena v 16. týdnu těhotenství, o graviditě ví zhruba 12 týdnů, má za sebou první velký screening (provádí se kolem 12. TT), kde svoje děťátko pomocí ultrazvukového vyšetření viděla včetně jeho bušícího srdíčka a již v tu dobu vypadalo jako malé miminko. Opravdu to nelze jen tak hodit za hlavu a říct si - bude jiné mimino. Věřím, že takto chladnokrevně byste nedokázali uvažovat, pokud byste se ocitli v podobné situaci vy sami.

Proto, prosím, pokud je pro vás obyčejný lidský soucit neznámé slovo, zkuste si alespoň jednou sednout na ruce a nevypisovat takové zlé a zapšklé komentáře nejen na sociálních sítích.

Zdroje:

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-na-bulovce-zamenili-pacientky-zdrava-zena-kvuli-tomu-mela-potratit-40465859

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz