Hlavní obsah
Názory a úvahy

Příroda jim nedopřála děti. Teď je chce ještě potrestat stát. Vyčítá jim neplodnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Doslova mi vyrazil dech návrh Lidovců, že chtějí potrestat ty, kteří nemají děti. Neplodnost je velice bolestivá záležitost a k ní jako bonus dostanete další facku od státu.

Článek

To, že se celé roky kašle na rodiny s dětmi a neřeší se porodnost pracujících, je stará známá věc. O tom asi netřeba diskutovat. Konsolidační balíček tomu nasadil korunu, když zrušil školkovné, navýšil DPH u dětské výživy a kojenecké vody - tu dal dokonce do nejvyšší sazby. Rodičovský příspěvek navýšil jen některým dětem. Do školek se často kvůli naplněné kapacitě nedostanou děti ani ve věku tří let, takže matka musí být doma s naprosto alarmující almužnou. Nájemní bydlení je předražené, hypotéky jsou předražené, nemovitosti jsou předražené. Chybí pediatři. Chybí zkrácené úvazky pro matky po rodičovské. Jsou celkově kvůli malým dětem znevýhodněné na trhu práce.

Pokud jsou lidé zodpovědní, snaží se před pořízením potomka řádně zabezpečit, což dnes není rozhodně žádná legrace. To totiž znamená vyřešit bydlení a našetřit nemalou sumu kvůli výpadku jednoho celého příjmu.

Místo, aby se řešila porodnost pracujících a pro nepracující se zrušilo porodné, přídavky a rodičovský příspěvek, a tyto prostředky se použily na podporu mladých rodin a zvýšení porodnosti pracujících, vezme se opět zaměstnancům. Ač se mě tato problematika netýká, přesto opravdu už nemám slov.

Současná vláda a vlády minulé dělaly vše pro to, aby mladí neměli děti a teď je chce za to potrestat. Proč? Protože mladí a mladé rodiny nejsou atraktivními voliči pro volební strany a už vůbec ne jejich priorita. A za to mají zcela nepochopitelně pykat.

Bezdětným lidem nad 35 let by se totiž mělo sociální pojištění zvednout o dva procentní body. Celkem o čtyři procentní body pro bezdětný pracující pár. Když pominu fakt, že mnohé ženy a mnozí muži mají první dítě až po tomto věku, podívejme se na to i z druhé, lidské, stránky.

Pokud lidé nemají děti, obvykle to bývá z těchto důvodů:

Finanční prostředky - to jsme rozebrali výše. Děti prostě nejsou levná záležitost. Vy tímto opatřením chcete potrestat zodpovědné lidi, kteří si bezhlavě nepořídí děti a pak nenatahují ruce - státe, plať!

Nemohou najít vhodného partnera - jsou zodpovědní a nechtějí si dělat potomky s nevhodným partnerem. Pokud po dětech touží a je překážkou to, že nemohou najít vhodný protějšek, už toto samo o sobě velice bolí. Jsou osamocení, bez dětí a stát je ještě potrestá.

Neplodnost - utratili desetitisíce až statisíce za umělá oplodnění. Tyto peníze se samozřejmě daní a odvádí do státní kasy. Trápí se, že jejich touha po dětech nebude nikdy naplněna. Musí se s touto krutostí smířit, na což celý dlouhý život vůbec nemusí stačit. Stát je za to ještě profackuje, protože patrně zkusili málo. Výplatní páska jim tak až do důchodu bude připomínat jejich bolest.

Prostě děti ze svých osobních důvodů nechtějí - proč ale trestat i je? Celý život budou odvádět daně, nebudou čerpat peněžitou pomoc v mateřství, rodičovský příspěvek, OČR, lékaře, školy pro své děti. Takových lidí je, troufám si říci, minimum. Dále si troufám tvrdit, ze rozhodně ne všechny děti budou v budoucnu přínosem pro stát. To by nebyly stále plné věznice a registrace na ÚP. O sociálních dávkách notorických nemakačenků nemluvě. Z toho důvodu mi opravdu přijde směšné trestat dobrovolně i nedobrovolně bezdětné. Opakuji - proč se raději nezaměřit na nepracující?

Budu doufat, že tento do nebe volající paskvil neprojde, protože takovou neempatickou nehoráznost, aby člověk pohledal. Flusnutí do tváře všem, kterým osud nedopřál, ač by si nepřáli nic jiného. Místo, aby se vláda zaměřila na regulace tam, kde jsou opravdu potřeba, nejen že chtějí opět obrat zaměstnance, ale ještě jim bolestivě připomenout a vyčítat jejich celoživotní žal.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz