Hlavní obsah
Názory a úvahy

Prodloužení zkušební doby je pomyslný políček zaměstnancům

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pexels.com

Vláda schválila prodloužení zkušební doby o jeden měsíc, tedy na měsíce čtyři u běžných zaměstnanců. U vedoucích pozic pak ze šesti na osm měsíců. Zároveň prošlo zkrácení výpovědní doby.

Článek

Ale výpověď bez udání důvodů neprošla. Tak alespoň v tomto případě si mohou zaměstnanci oddychnout. Nebo to zase tak špatný nápad nebyl, když v návrhu bylo zároveň i 11 odstupných platů?

Každopádně nedokážu moc dobře pochopit, proč se teď řešilo něco, co v zásadě dobře funguje. To v naší zemi nemáme naléhavější věci k řešení? Proč si ale nevzít na paškál i zaměstnance, kteří nejvíce přispívají do státního rozpočtu. Co si budeme povídat, odpusťte mi, ale OSVČ to nejsou. Jsou to právě zaměstnanci, tak proč jim to ještě víc neztížit na trhu práce, aby se ještě víc cítili jako novodobí otroci.

Tříměsíční zkušební doba je dle mého názoru dostatečně dlouhá na to, aby si zaměstnavatel i zaměstnanec ujasnili, zda jsou pro danou pozici vhodní. Dle mě na to stačí i podstatně kratší doba, takže mě celkem překvapilo, s čím vláda přišla.

Pro zaměstnavatele je to jistě vítaná novinka, obzvláště u méně kvalifikovaných pracovních míst. Ve zkušební době totiž často není nárok na bonusy a odměny, tudíž zaměstnanec přijde o několik dalších tisíc kvůli delšímu měsíčnímu prodloužení. Zaměstnavatel ušetří. Dále to zaměstnavatelé také uvítají u sezónních prací. Čtyři měsíce jsou tak akorát, že? A není třeba administrativně vymýšlet, jak zaměstnávat pouze na sezónu.

Pro zaměstnance to ale znamená o další měsíc nejistoty navíc a méně peněz. Nezabrzdí tento krok trh práce? Nebudou zaměstnanci raději setrvávat ve své jistotě, než aby změnili práci? Čtyři měsíce doufat, že neonemocní nebo jim neonemocní děti. Hypotéka a životní náklady se samy neuhradí a neštěstí nechodí po horách.

Koneckonců délka zkušební doby je naštěstí na domluvě mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem. Avšak většina zaměstnavatelů až tvrdohlavě lpí na maximální době. Ale kdo ví. Třeba právě v ten čtvrtý měsíc dostane zaměstnanec lepší nabídku, a bude tak moci ze dne na den odejít ze současného zaměstnání.

Také z tohoto důvodu mi přijde směšná další novela, a to ta, že pokud zaměstnanci svou práci nezvládají, mohou dostat výpověď s výpovědní dobou pouhý jeden měsíc. K čemu tedy jsou nynější tři, nově čtyři, měsíce zkušební doby, když ani po této době zaměstnavatel nepozná, zda je zaměstnanec dostatečně kvalifikovaný? Obávám se, že do této kolonky se vleze leccos a tento další krok ještě více prohloubí nejistotu zaměstnanců. Je nutné ještě podotknout, že pokud výpověď podá sám zaměstnanec, výpovědní lhůta zůstává dvouměsíční. Jestli vám to přijde spravedlivé, posuďte sami.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz