Hlavní obsah
Názory a úvahy

Tahle země není pro pracující aneb matka bez práce má 27 000 Kč měsíčně na dávkách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Konsolidační balíček odnesli hlavně zaměstnanci a mladé rodiny. Denně slýcháme o tom, že pracujícím se bude neustále zvyšovat odchod do důchodu. A pokud se nějakého důchodu vůbec dožijí, dostanou vyloženě almužnu, ze které nebude možné vyžít.

Článek

Po nás pracujících se chtějí zejména tyto věci:

  • vyučit se nebo vystudovat (naštěstí zatím bez školného)
  • zajistit si bydlení (předražený nájem nebo drahá hypotéka v kombinaci s drahými nemovitostmi)
  • našetřit si na výpadek jednoho příjmu a zplodit minimálně další dva daňové poplatníky s minimální podporou státu (bez školkovného, s nejvyšší sazbou DPH u kojeneckých potřeb a s nízkým rodičovským příspěvkem, který se sice po letech nyní o něco málo zvýšil, ale jen dětem narozeným od nového roku)
  • podpora potomků na studiích a vychovat z nich slušné občany, kteří budou odvádět co nejvyšší daně
  • něco málo potomkům našetřit, aby do světa nevkročili úplně bez koruny
  • dostatečně si spořit každý měsíc na důchod
  • a hlavně, a to především, odvádět co nejvíce do státní kasy.

Není toho málo, že? Lze vůbec toto všechno pokrýt mzdou, a ještě po zbytek měsíce trochu důstojně žít?

Jak je možné, že my pracující a řádně platící stále se zvyšující daně, máme dnes a denně na talíři, že nebude na naše důchody? Máme to brát jako trest za slušnost a jako daň za poctivost?

Proč ti, kteří do systému nikdy nic neodvedli a pouze z něj čerpají, neslyší nic o tom, že nebude na jejich dávky? Změní to snad návrh ministra Jurečky?

Spravedlivý hněv rozdmýchal díl Výměny manželek, který odvysílala televize Nova dne 7. 2. 2023 od 20:20. Tam jsme doslova v přímém přenosu viděli, jak se nevyplatí chodit do práce.

Matka na rodičovské, která si s velkou pravděpodobností nejspíše hraje na samoživitelku, pobírá měsíčně dávky ve výši 27 000 Kč. Ano, to jsou peníze nás daňových poplatníků. Každý den poctivě vstáváme a jdeme do práce. Tam trávíme většinu času a pak ten zbylý čas, kterého je pomálu, můžeme laskavě pověnovat své rodině.

Tato matka ale žádná samoživitelka není. Má vedle sebe druha, otce svých dětí, kterému je 25 let a z toho 5 let nepracuje. Jak je tedy možné, že tato matka pobírá dávky vyšší, než je kdejaká mzda nás pracujících? Vyšší než mzda někoho, kdo ji na ty dávky přispívá? A kolik vlastně inkasuje pan otec?

Bohužel nemůžeme být tak naivní, abychom si mysleli, že je tento případ ojedinělý či naprostá výjimka. A to se ani nerozepisuji o pěstounství v rámci rodin, kde si parazité přijdou na královské peníze ze státní kasy. Mnohdy daleko vyšší, než je průměrná hrubá mzda.

A já se ptám, jak je možné, že parazité se mají lépe než spořádaní lidé, kteří pracují? Jak je možné, že parazité mají peníze na cigarety, alkohol a další neřesti a střední třída si má utahovat opasky?

V čem spočívá motivace denně vstát a odpracovat si svých (minimálně) 160 hodin měsíčně, za které dostaneme brutálně zdaněnou mzdu a jen se pak bezmocně díváme, kam se ty naše peníze kutálí? Můžeme se divit lidem, kteří přejdou do šedé ekonomiky, protože už toho všeho mají dost?

Ač si o minulém režimu myslím své, jedno se mu upřít nedá, uměl skvěle zatočit s lidmi, kteří mají lachtaní nemoc.

A jak to vidíte vy? Zavírali byste zase za příživnictví nebo tyto lidi raději dál, jako dosud, rozmazlovali štědrými dávkami za nulový přínos společnosti?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz