Hlavní obsah
Jídlo a pití

Tak se jedlo za socíku. Jeden den na talíři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Údělem každé generace je s láskou vzpomínat na své mladí a na dobu, kdy bylo dobře, byť režim tehdejší doby ideální nebyl. Ale kdy ano?

Článek

Ráda poslouchám nebo čtu vzpomínky pamětníků, kteří zažili minulý režim. Nejvíce se vždy rozpovídají a rozepíší nad tématem jídlo. Většinou v naprostých superlativech, protože ten chleba namazaný domácím sádlem, posolený a pokladený nakrájenou cibulkou u babičky na prázdninách, nebyl jen chleba, ale zároveň spousta krásných vzpomínek z dětství. Nic nechutná tak dobře jako nostalgie.

Jak ale za dob socialismu vypadal typický jídelníček dospělého člověka?

Snídaně byla sladká, nebo slaná dle preferencí. Buď chleba s máslem a marmeládou (medem), nebo domácí buchta, zapíjelo se bílou kávou (melta s mlékem) či černým čajem s citronkou a cukrem. Muži před prací často posnídali dvacet deka vlašáku/pochoutkáče z papíru (nebo kelímku) se dvěma čerstvými rohlíky z lahůdkářství vedle fabriky. Nebo teplou gulášovku či sekanou a zapili ji pivem.

Obědvalo se často v závodních jídelnách, kde to bylo cítit typickou českou závodkou. Gruntem byla samozřejmě polévka - např. s játrovými knedlíčky. Jako hlavní chod byl guláš, hamburská kýta nebo španělský ptáček s rýží, moravský vrabec se špenátem a knedlíkem, rajská s hovězím, legendární UHO či rýžový nákyp, dukátové buchtičky či žemlovka. Mohli jste si vzít i malou misku rajčatového či okurkového salátu. O víkendu žena osmažila salám gothaj v trojobalu s bramborem, uvařila šunkofleky nebo třeba (kapustové) karbanátky. V neděli a o svátcích to bývalo knedlo, zelo, vepřo či svíčková s knedlíkem. Maso (nikdy ale pravá hovězí svíčková) bylo ozdobeno brusinkami, šlehačkou a plátkem citronu.

Po obědě nemohla chybět káva, tzv. poctivý český turek. K němu jste si mohli v mléčném baru tzv. mlíčňáku vychutnat punčák, rakvičku se šlehačkou, větrník, věneček, likérovou špičku. Z domácích pokrmů pak puding se šlehačkou a ovocem, nóbl řezy, nanukové řezy a řez mraky.

K večeři mohlo být ruské vejce s rohlíkem nebo zavináče. Chleba s máslem a pažitkou. Knedlíky s vejci nebo jednoduše to, co zbylo od oběda z víkendu.

Na domácí oslavě byly vždy chlebíčky a jednohubky s česnekovou pomazánkou.

Po odpíchnutí v rachotě se chodívalo do hospody na vychlazené čepované pivo, a když byla chuť něco zakousnout, tak to býval utopenec, salám nebo tlačenka s cibulí.

A když se jelo na Mácháč nebo k Balatonu? Do hliníkového jídlonosiče s červenými uchy jedině řízky v trojobalu mezi dvěma krajíci chleba a kyselou okurku. Nebo rohlík s paštikou.

Co si budeme povídat, nejednalo se zrovna o zdravé stravování, ale věřím, že pamětníci na svá oblíbená jídla rádi vzpomínají a je jim líto, že už nemívají zdaleka takovou chuť jako kdysi .

A jaká byla vaše oblíbená jídla? Chybí vám nějaký pokrm, který dnes již na pultech obchodu nenajdete?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz