Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Třídíme odpad a směsného máme málo. Obec nám za odměnu vývoz zdražila

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pexels.com

Vždy jsme se odpad snažili (a stále snažíme) poctivě třídit, takže směsného vyprodukujeme, v celkovém počtu dva dospělí a jedno miminko, málo. Proto jsme využívali vývoz 1× za 14 dní.

Článek

V naší ulici máme nejmenší popelnici na směsný odpad ze všech sousedů. Přesto jsme ji většinou nezvládli naplnit ani s dobrovolným vývozem 1× za 14 dnů. Za dva dospělé a 1 miminko jsme platili celkem 2100 Kč za rok. Tedy 700 Kč za osobu. Ti, kteří chtěli popelnici vyvážet jednou týdně, platili za osobu 1000 Kč. My jsme byli s naším režimem spokojení (stejně tak jako naši sousedé) a byli jsme rádi, že odpadu máme málo a šetříme tak, v rámci možností, nejen peněženku, ale také přírodu.

Jenže obec změnila podmínky vývozu a zcela nelogicky se rozhodla potrestat ty, kteří mají málo směsného odpadu. Nařídila nám vývoz 1× týdně v zimních měsících a 1× za 14 dní v letních - od května do září včetně. Platbu nám navýšila na 1000 Kč za osobu. Vývoz komunálního odpadu nás nyní celkem vyjde na 3000 Kč za rok.

Toto rozhodnutí nám nikdo pořádně nedokázal vysvětlit. Zároveň nikdo nebral v potaz naši námitku, že když už musíme nutně platit za vývoz 1× týdně, tak aby byl alespoň v letních měsících, a ne v zimních, kdy opravdu nemáme odpad skoro žádný, narozdíl od léta. Odpověď byla taková, že v zimě prý máme určitě spoustu popelu kvůli topné sezóně, tak proto je častější vývoz právě v zimě. My ale topime elektřinou a krb nemáme, takže popel = 0.

V dnešní době, kdy se neustále hovoří o ekologii a eko teroristech, nechápeme, proč máme vyvážet odpad častěji, když jsme popelnici nenaplnili ani za těch 14 dní. Dále nechápeme, proč naopak nejsme odměněni za šetření životního prostředí jako v jiných obcích. Naopak jsme de facto potrestáni.

Takto se ale může stát, že lidé akorát přestanou odpad třídit (přeci se nebude vyvážet poloprázdná popelnice, když už za to musíme platit) nebo dokonce začnou odpadky pohazovat po lese či v pangejtech. Protože ne všichni mají jako motivaci ochranu životního prostředí, ale také, zcela pochopitelně, hrají roli peníze. A co si budeme povídat, rozhodnutí obce je, přinejmenším, demotivační.

Když se ale obec přihlásí do programu MESOH, může tak svým občanům zcela podstatně snížit částku za vývoz komunálního odpadu. Myšlenkou je, že se sníží náklady za odpadové hospodářství, což by měla ocenit sama obec a zároveň spravedlivý systém plateb za odpady pro občany. MESOH říká, že pokud lidé budou poctivě odpad třídit a zároveň předcházet jeho vzniku, ušetří až 70% na platbě za odpad. Na stránkách mojeodpadky.cz lze jednoduše zjistit, zda je Vaše obec do programu zapojena. Jak jistě správně hádáte, naše není. Pokud nás ale bude dostatek a dostatečně budeme městský úřad urgovat, třeba se jednou i my dočkáme spravedlivých plateb za odpad a nebudeme platit stejně jako soused s narvanou popelnici k prasknutí.

A jak to máte s komunálním odpadem ve Vaší obci Vy, milí čtenáři?

Zdroj: mojeodpadky.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz