Hlavní obsah

Ministr Jurečka nese „na vládu“ návrh na změnu věku pro odchod do důchodu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Co se nepodařilo opozici a odborům, s pomocí tvrdých dat předložených experty demografické společnosti zřejmě projde.

Článek

Odborníci spočítali, že pro narozené v roce 2000 vychází odchod do důchodu v 70 letech a 3 měsících, což zřejmě nekoresponduje s výpočty MPSV. Odchod do důchodu v tomto věku je skutečně nepřijatelný. Z hlediska mentálních schopností a fyzického stavu odvádět dobrou práci u většiny oborů není možné. Výsledek jednání bude zřejmě záležet na tom, jestli ustoupí ODS a TOP 09. Připomínám, že zejména za bývalých vlád ODS bylo z účtu na důchody rozpuštěno do státního rozpočtu kolem 300 miliard, které se nikdy do odděleného účtu důchodců nevrátily.

Možná nepočítám správně, ale jestliže průměrná mzda v roce 2022 byla 40 353 korun, průměrný důchod 18 061 korun, počet pracujích odvádějících finance na důchodové pojištění bylo 5.1 miliónu, mělo být vybráno 691.5 miliard korun. Na důchody mělo být vyplaceno kolem 606.8 miliard korun. Přebytek měl činit 84.7 miliard korun. Alespoň přibližně, ale i tak mi nesedí současný deficit.

Jsem toho názoru, že odejít do důchodu v 65 letech by mělo stačit na to, aby z odvodů státu za celý život měl důchodce nárok na slušné živobytí. Pokud se senioři cítí na to, aby dále pracovali, měli by mít úlevy na daních za to, že zejména v potřebných oborech zajišťují nadále růst ekonomiky. Vláda se nemusí ohánět proslovy o důstojných penzích pro další generace. Vždy současní pracující zajišťují důchody současným důchodcům. S nižším počtem současných pracujících musí případně vláda sáhnout na doplnění důchodů ze zisků státu tak, jak to dělají v některých zemích. (Dividendy ČEZ). Samozřejmě, bylo by to snazší, kdyby majetky státu tvořících zisk nebyly v minulosti rozkradeny. Mám na mysli ty výrobní zdroje, které vybudovaly předchozí generace, nyní důchodci.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz