Hlavní obsah
Názory a úvahy

Návrh na zpřísnění dárcovství pohlavních buněk - vajíček a spermií v ČR

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Reprodukční kliniky na návrh ministra zdravotnictví Vlastimila Válka budou muset povinně registrovat odběry vajíček a spermií. Zamezí vznik registru podezření, především na „obchod“ s vajíčky?

Článek

V zemích, kde umělé oplodnění funguje, povolují 3-5 odběrů vajíček za reprodukční život ženy. Tam, kde odběry nejsou kontrolovány v rámci národních registrů jako u nás, dochází k tomu, že ženy za úplatu absolvují odběry i na několika odběrových místech. V ČR je odhad odběrů vajíček ročně kolem 5 -6 000, ale našim ženám jsou vajíčka aplikována řádově ve stovkách. Ostatní vajíčka jsou údajně po odběru aplikována cizinkám.

Omezení odběrů se bude týkat i mužských zárodečných buněk - spermií. Mluví se také o zastropování částek za odběr všech zárodečných pohlavních buněk.

Dalším důvodem, proč omezit odběry vajíček, jsou i možné zdravotní komplikace, kdy léčba jde na úkor našich zdravotních pojišťoven.

Bude následovat revize prodeje krevní plasmy?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz