Hlavní obsah
Názory a úvahy

„Šmírování“, nebo pokus o lepší výběr daní z krátkodobých pobytů?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Nový elektronický registr eTurista byl vládou před několika dny schválen.

Článek

V příštím roce se budou povinně registrovat všichni poskytovatelé krátkodobých pobytů, tedy hotely, penziony, ale také byty na základě novely zákona o podnikání v cestovním ruchu. Ministr Bartoš si stojí za tím, že digitalizací podnikání v oblasti ubytovacích služeb dojde k legalizaci činnosti.

Náklady na vybudování a pětiletý provoz eTuristy budou více než 90 miliónů korun. Jak doufá ministr Bartoš, obce si přilepší díky lepším výběrům na daních za pronájmy. Jak toho dosáhnou? Do systému mimo úředníky ministerstva pro místní rozvoj bude mít přístup finanční úřad a cizinecká policie. Předpokladem je samozřejmě registrace všech subjektů v registru eTurista, včetně Airbnb a Booking, tyto po schválení Evropskou komisí.

Ne všem se tento nový registr líbí, mnozí zainteresovaní mají pocit, že příliš zasahuje do soukromí občana, včetně vlastních členů strany, například zakladateli Pirátů Jiřímu Kadeřávkovi vyloženě vadí. Údajně schválení této novely bylo pro něj poslední kapkou, která stála za jeho odchodem ze strany. Vidí v evidenci turistů porušení ideálů strany zachovávat soukromí občanů.

Jsem v údivu, proč tedy koalici, která schválila tento nový registr tak vadila kontrola tržeb EET?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz