Hlavní obsah

Zdaňme kyslík. Jistější výběr, než v případě koncesionářských poplatků.

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Sporná mediální novela o navýšení koncesionářských poplatků i pro všechny domácnosti a firmy připojené na internet, mne přivádí na myšlenku, jak s jistotou pomoci naplnit státní kasu. Zdanit kyslík.

Článek

Pokud by ministr Baxa nejdříve provedl potřebné analýzy, než předložil návrh mediální novely, možná by se poplatníci tolik nebránili, jestliže by se nutnost vyšších úhrad za koncesionářské poplatky potvrdila, zejména, jestliže poplatky nebyly navýšeny v souvislosti s inflací. Předpoklad navýšení rozpočtu ČT by činilo kolem necelých 900 tisíc ročně a rozhlas o 330 tisíc navíc k ročnímu příjmu z poplatků.

To, že zahrnul mezi plátce další subjekty, především firmy, je už sporné. Diskutabilní je i to, jestli mají platit domácnosti a to téměř všechny, protože pokud nemají rádio a televizi, mají přece „chytrý“ mobil, notebook, tablet. Jak dokázat, že jim neslouží ke sledování zpravodajství, ale ke hrám nebo učení, či práci. Prostě zaplať! Nebudu polemizovat nad kvalitou, ať už rozhlasového nebo televizního vysílání. Nebudu protestovat, že každý pořad, včetně dříve nerušeného zpravodajství je přerušován reklamou, za kterou zadavatel platí médiím vysoké sumy. Nad obsahem reklam, často nevhodných, (alkohol, nezdravá jídla a další) se nehodlám rozčilovat. Co se týče obsahu, ať už Radiožurnálu, který jsem přestala poslouchat a zpravodajství ČT, to jsem vyměnila za Primu CNN, protože jsem přesvědčena o vyšší úrovni podávaného zpravodajství. Pro příklad uvádím diskuzní pořad Otázky Václava Moravce. Jeho „nezávislost“ je všem sledujícím jasná.

V zaměstnání pracuji a nedovolím si sledovat zpravodajství, takže změstnavatel v případě povinnosti platit, bude platit za nevyužívané služby. Můj zaměstnavatel má nejméně 500 zaměstnaců, měsíčně tedy uhradí 25 000 korun za sporné využití služeb. Bude těžké prokázat, že veřejnoprávní média nemusí nutně sledovat všichni uživatelé internetu.

A ještě mne tak napadá: pomoc vlády veřejnoprávním médiím zavání úlitbou. Nebo se mýlím?

Je možné, že se nepodaří velkou mediální novelu prosadit. V tomto případě navrhuji zdanit kyslík a to počtem obyvatel, kteří neprokážou, že nedýchali. Tady je jistota, že novela by mohla být přijata a do státní kasy přibude nezanedbatelná suma. Omlouvám se čtenářům za nadsázku a ironii.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz