Hlavní obsah
Umění a zábava

V poslanecké sněmovně se sníží počet křesel. Kdo se udrží na svém místě?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Kateřina Murswieková, fotografie: Pexels

Od pradávna zasedalo v poslanecké sněmovně 201 poslanců. To se ale brzy změní. Proč? Z jakého důvodu se koná toto opatření a kdo za tím vším stojí?

Článek

Dřív než si celý článek přečtete a začnete propadat panice, je tu pro vás jedno důležité upozornění. Přestože je na každém šprochu pravdy trochu, je tento článek z velké části smyšlen a není důvěryhodným zdrojem informací. Vznikl především za účelem pobavení a vyvolání úsměvu na tváři.

O tom, že je v poslanecké sněmovně křesel víc než dost, informoval jako první český statistický úřad již před několika lety. Tehdy jejich taktní upozornění nebral nikdo příliš vážně, ale dnes dostává zcela nový rozměr.

Naši poslanci jsou již několik let nuceni sedět na těch stejných, nemoderních, ošoupaných a především nepohodlných křeslech. Jenže, co s tím? Přestože se vláda snažila již několikrát nákup nových křesel prosadit, zatím se to nepodařilo. Ve státním rozpočtu zkrátka peníze na nákup křesel chybí.

Avšak nemusíte zoufat! Vše se brzy změní. Česká firma: „Kdo židli má, bydlí“ oslovila vládu s fantastickou nabídkou, které nelze odolat. Týká se exkluzivního nákupu křesel s výhodnou množstevní slevou. Namísto klasické pořizovací ceny 15 850 Kč za kus, tedy za vybavení celé sněmovny, namísto původních 3 185 850 Kč, zaplatíme pouhopouhých 3,1 mil. Kč. Ale má to háček! Firma nabízí pouze 200 kusů a to dvousté první by se již nevyplatilo dokupovat, a proto přijde v platnost nový zákon.

Ten pojednává o tom, že vzhledem k nutnosti zachování lichého počtu poslanců, nelze toho, na kterého nezbyla židle jen tak vyloučit, a proto se vymyslelo, že bude tento dvoustý první poslanec stát. Lichý počet se zachová a nebude muset docházet k žádným nepříjemnostem, spojeným se změnou legislativy.

Nabízí se tu ale otázka, který poslanec to bude. Žádnému z nich se do toho dobrovolně nechce, ale jeden z nich to být musí. A proto u příštích poslaneckých voleb, budou voliči vedle poslanců volit i to, kdo získá takzvané sedací právo. Poslanec s nejnižším počtem hlasů bude bohužel bez křesla (ledaže by si přinesl vlastní židličku-ale to už necháme na něm). Máme se nač těšit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz