Hlavní obsah
Umění a zábava

Kdo nejhůř prožívá začátek školního roku? Vy to nejste!

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Kateřina Murswieková

Začátek školního roku je velkou událostí pro většinu z nás. I přestože z něj můžeme mít obavy, rozhodně nejsme v takovém stresu jako pastelky. Co když za ty dva měsíce dočista otupěly a všechno zapomněly?

Článek

Pastelky. Pro někoho srdeční záležitost, pro jiného mlhavá vzpomínka na jakési barevné tužky, které se musely každou chvíli ořezat. Asi si řeknete, co mají pastelky společného se začátkem školního roku a jeho prožíváním. Vždyť je to jenom pastelka, barevná věcička, pomocí níž se může jenom kreslit, vymalovávat, čmárat a to je vše. Ale opravdu jsou pastelky takhle primitivní? Víte vůbec, co dělají třeba o prázdninách?

Hned na úvod je třeba přiznat si onu smutnou pravdu. O prázdninách nejezdí pastelka ani na dovolenou, ani k babičce, dokonce ani na výlety. Leží doma, zapomenutá někde v penále, neupravená, smutná a neví, jestli si ještě někdy ladně zaklouže po papíru.

Pro pastelky je nejdůležitější péče, kterou jim věnujeme. Když už mají ztupený hrot, začínají si připadat docela tupé. A ostatní pastelky to na nich vidí a nebaví se s nimi. Kdo by se taky s někým takovým bavil. I když, tupá pastelka je pořád lepší než vygumovaná pastelka, protože s tou už si vůbec nepopovídáte.

Záchrana tupé pastelky se dostaví ve chvíli, kdy jí ořežete. Pak má špičku jedna báseň. Ostrou, špičatou, zkrátka takovou, aby stačila na to, že si s ní bude připadat jako špička ve svém oboru. Občas se ale stane, že je taková ostrá pastelka až příliš ostrá a to potom hrozí, že vás jednou, až ji něčím naštvete, pěkně setře. Ale většinou se jí hrot ještě předtím stihne zlomit, takže k situaci na ostří nože nedojde (respektive dojde, až ji budete zase ořezávat).

Přesto všechno mají pastelky tu obrovskou výhodu, že na nich hned na první pohled poznáte, jakou mají náladu. V tomhle ohledu jsou zcela spolehlivé. Nehrozí, že by byly náladové. S jakou náladou se narodily, s takovou taky zemřou, až je ořežete tak, že z nich nic nezbyde. Je zvláštní, že pastelky s postupujícím věkem nerostou, ale zmenšují se. I když, opravdu dočista zmizí? A co ten papír s omalovánkou, ta počmáraná zeď a ten špinavý penál? Taková pastelka se nikdy dočista nerozplyne, pořád tu bude.

A tak, až nám ten školní rok oficiálně začne (neoficiálně začal, když se na začátku srpna začaly objevovat nápisy „zpátky do škol“), vzpomeňme si na své pastelky, ořežme je a ujistěme je, že nám na nich, i přesto, že jsme na ně přes prázdniny zapomněli (přiznejme si to), záleží. Protože taková pastelka nám může svět zbarvit do těch nejkrásnějších barev.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz