Článek
Většina z nás si už teď plánuje, co všechno na Vánoce upeče, co postupně nakoupí a kdy začne s přípravami. A protože se mě často ptáte na inspiraci, přidávám sem recept na vánoční štolu – skvělou volbu pro všechny, kdo chtějí vyzkoušet něco jiného než klasickou vánočku. Štola se peče až na Vánoce, je rychlejší, hutnější a díky marcipánu uvnitř neuvěřitelně dobrá. Pokud letos toužíte po malé změně, tahle voňavá, bohatá štola je přesně ono.
Na těsto
500g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
170g krupice
citrónová kůra
špetka soli
3 vejce
3 lžíce rumu
200g másla
250g tvarohu
Do hotového lepiveho těsta přimícháme nasekané mandle, ořechy, rozinky, kandovane ovoce (co máme rádi)
Vyválíme placku, kterou překlopíme (doprostřed můžeme dát plátky marcipanu), vytvarujeme štolu a upečeme ve vyhřáté troubě, 180° 55-60 minut
Ještě horkou štolu potřeme rozpuštěným máslem a po vychladnutí posypeme noučkovým cukrem. Nemusí se odležet, je ihned k jídlu.

Vánoční štola





