Hlavní obsah
Jídlo a pití

Voňavá vánoční štola s marcipánem: zkuste letos změnu - recept

Foto: Katka Kohoutková

Vánoční štola je rychlejší na přípravu než klasická vánočka a přesto chutná fantasticky. Plná mandlí, sušeného ovoce a másla – ideální volba, když chcete změnu i úsporu času.

Článek

Většina z nás si už teď plánuje, co všechno na Vánoce upeče, co postupně nakoupí a kdy začne s přípravami. A protože se mě často ptáte na inspiraci, přidávám sem recept na vánoční štolu – skvělou volbu pro všechny, kdo chtějí vyzkoušet něco jiného než klasickou vánočku. Štola se peče až na Vánoce, je rychlejší, hutnější a díky marcipánu uvnitř neuvěřitelně dobrá. Pokud letos toužíte po malé změně, tahle voňavá, bohatá štola je přesně ono.

Na těsto

500g polohrubé mouky

1 prášek do pečiva

170g krupice

citrónová kůra

špetka soli

3 vejce

3 lžíce rumu

200g másla

250g tvarohu

Do hotového lepiveho těsta přimícháme nasekané mandle, ořechy, rozinky, kandovane ovoce (co máme rádi)

Vyválíme placku, kterou překlopíme (doprostřed můžeme dát plátky marcipanu), vytvarujeme štolu a upečeme ve vyhřáté troubě, 180° 55-60 minut

Ještě horkou štolu potřeme rozpuštěným máslem a po vychladnutí posypeme noučkovým cukrem. Nemusí se odležet, je ihned k jídlu.

Foto: Katka Kohoutková

Vánoční štola

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít publikovat svůj obsah. To nejlepší se může zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz