Hlavní obsah
Jídlo a pití

Tradiční linecké cukroví, které je křehké - recept

Foto: Katka Kohoutková

Linecké cukroví patří k nejoblíbenějším vánočním klasikám. Křehké, voňavé a slepené marmeládou — tenhle osvědčený recept se vždy povede a všem chutná.

Článek

Linecké cukroví je pro mě jedním ze symbolů Vánoc. Každý rok se mě někdo ptá na recept, a tak ho sem znovu přidávám pro všechny, kdo už začínají s pečením a chtějí mít jistotu, že se linecké povede na první dobrou. Tahle verze je krásně křehká, drží tvar, neroztéká se a už po pár hodinách je příjemně měkká. Stačí dobré máslo, poctivá marmeláda a trocha trpělivosti — a máte hotovou sladkou klasiku, která zmizí jako první. Když tak přemýšlím, neznám nikoho, komu nechutná.

Recept:

- 250g hladké mouky

- 160g másla

- 2 žloutky

- 80g moučkového cukru

- 1 lžička citronové šťávy

- citronová kůra z 1/2 citronu

Těsto - stačí 2 hodiny odpočinout

Pečeme na 180°. Až se začnou zabarvovat okraje je hotovo. Slepujeme marmeládou 1-2 týdny před Vánocemi a obalujeme v moučkovém cukru.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz