Článek
Recept:
- 300 ml mléko
- 1/2 lžičky cukr
- 500 g hladká mouka
- 1/2 lžičky sůl
- 1 balíček droždí (42 g)
Postup:
Do vlažného mléka nasypeme, nebo rozdrobíme (pokud máme čerstvé) droždí a přidáme cukr. Zamícháme a necháme 5 - 10 minut uležet, aby se vytvořil kvásek. Mezitím do mouky přimícháme sůl. Posléze přidáme kvásek a buď ručním šlehačem, v kuchyňském robotu nebo i v domácí pekárně vymísíme těsto, které posléze v misce zakryjeme a necháme ještě půl hodiny kynout. Poté si z těsta vyválíme cca 2 cm vysoký plát a skleničkou z něj vykrájíme kolečka, která necháme ještě chvilku nakynout. Mezitím si rozpálíme olej, doporučuji větší množství oleje či je možné použít fritézu. Pak už jen nakynutá kolečka roztáhneme do stran a osmažíme.
Pak už je stačí si langoše dotvořit dle vlastní chuti. Např. pár stroužků česneku smíchat s troškou soli a oleje, langoše potřít, posypat nastrouhaným sýrem a nahoru dát kečup.
Dobrou chuť