Hlavní obsah
Internet a technologie

Muskův Neuralink chce testovat mikročipy na lidech. Zatím kvůli nim trpí zvířata

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: geralt, Pixabay.com

Elon Musk a Neuralink pokračují v plánech na implementaci mikročipů do mozku navzdory všem překážkám. Podle agentury Reuters požádali jedno z nejuznávanějších neurochirurgických center v USA, aby se stalo partnerem při klinických testech na lidech.

Článek
  • Neuralink vyvíjí mikročipy od roku 2016.
  • Aktuálně provádí testy na zvířatech, které jsou terčem kritiky.
  • V roce 2022 zamítla FDA žádost na testování na lidech kvůli řadě nedostatků, přesto Neuralink oslovuje vhodné partnery.

Biotechnologická společnost Neuralink se specializuje na vývoj mozkových implantátů, které by umožnily přímou komunikaci mezi lidským mozky a počítači. Elon Musk již dříve popsal tuto technologii jako „vysokorychlostní rozhraní v mozku“ a naznačil, že by v budoucnu mohla umožnit telepatickou komunikaci mezi lidmi. Do dnešního dne však žádná ze společností nedostala povolení testovat tuto technologii na lidech.

Jak mikročipy od Neuralinku fungují

Mikročip od Neuralinku (aktuálně o velikosti mince) má být spolu s elektrodami umístěn na povrchu mozku pacienta. K tomu je potřeba odstranit kus lebky, takže implantát je z části venku. Mikročip by měl pracovat v obou směrech: přenášet signály mozku do počítače a naopak modulovat ty chybné. Musk věří, že tato technologie může pomoci lidem s postižením zraku či ochrnutím. V případě umístění mikročipů do mozku i do míchy dokonce slibuje návrat k úplnému pohybu.

Zpráva agentury Reuters uvádí, že Neuralink jedná s neurologickým institutem Barrow v Phoenixu v Arizoně o partnerství v potenciálních budoucích klinických zkouškách na lidech. Toto centrum má již s implementací zařízení do mozků zkušenosti, nicméně se jedná o jinou technologii, která pomáhá pacientům s Parkinsonovou chorobou omezovat třes v těle.

Kritika kvůli týrání zvířat během testů

Neuralink nyní čeká na povolení klinických testů na lidech. To mu však bylo v roce 2022 zamítnuto Americkým úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA). Důvodů jsou desítky, například možné uvolnění drátů do dalších částí mozku, přehřívání mikročipu nebo způsob jeho vyjmutí, aniž by byl mozek poškozen. Minulý rok se navíc Neuralink ocitl pod palbou kritiky kvůli vyšetřování možného porušení zákona o ochraně zvířat během experimentů na zvířatech, které údajně vedly k mučení a úmrtí některých z nich. Skupina na ochranu práv zvířat Physicians Committee for Responsible Medicine zveřejnila více než 400 fotek opic v otřesných podmínkách. Měly například otevřené lebky. Kvůli testům společnosti Neuralink již údajně zemřelo 1500 zvířat od roku 2018. Nicméně americká společnost pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) vyžaduje testování na zvířatech před tím, než svolí k testování na lidech.

Neuralink veškerá obvinění odmítá a dále pracuje na povolení testů na lidech u FDA. Věří, že ho dostane již tento rok.

Anketa

Nechali byste si implementovat mikročip do mozku?
Ano, je to budoucnost.
25 %
Ano, pokud by mi za to zplatili.
0 %
Ano, pokud by mi to vyléčilo těžkou nemoc.
75 %
Nikdy, za žádných okolností.
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovali 4 čtenáři.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Neurochirurgové

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz