Hlavní obsah
Cestování

Zajímavosti letiště JFK: největší loupež v historii USA a dráha pro raketoplán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Newyorské letiště Johna F. Kennedyho patří mezi nejrušnější na světě a denně se tu protínají cesty až 2,5 milionů lidí. Proběhla tu i největší loupež v dějinách USA. Kolik si lupiči odnesli? A proč je JFK ideálním letištěm pro cestování se zvířaty?

Článek
  • 492 000. Tolik letů odbavilo letiště JFK V roce 2022, zároveň jde o rekordní počet. V porovnání s tím odbavilo pražské Letiště Václava Havla nejvíce letů v roce 2019, a to 154 000.
  • 31 milionů. Nejvyšší počet cestujících z roku 2019. Zvyšující se počty zastavila pandemie, kdy v roce 2020 klesl jejich počet na 8,3 milionů.
  • 125 000. Počet zaměstnanců letiště JFK. Ve srovnání s tím mají největší české firmy co do počtu zaměstnanců - Agrofert a Škoda Auto - kolem 33 tisíc zaměstnanců.

Loupež, jakou Amerika nepamatuje

V roce 1978 podnikli na letišti JFK členové mafiánské rodiny Lucchesů největší loupež v historii USA. 6 maskovaných mužů se vloupalo do nákladního prostoru letecké společnosti Lufthansa, odkud si odnesli peníze a šperky v hodnotě téměř 6 milionů dolarů. V dnešní době to odpovídá hodnotě téměř 26 milionů dolarů. Policii se nikdy nepodařilo peníze ani šperky vypátrat, stejně tak zločince. Po dlouhých letech vyšetřování byl obviněn jen jeden člověk. I přesto obří loupež zamávala mafiánským podsvětím a vedla k řadě vražd a únosů osob přímo s ní spojených.

Pro zvířata to nejlepší

JFK je považováno za nejpřívětivější letiště pro zvířata na světě. Speciální zvířecí terminál s názvem ARK (v překladu Archa) poskytuje na rozloze 180 000 metrů čtverečních všechno, co si zvířecí cestující mohou přát. Místo na výběh, kotce, stáje a v případě potřeby i veterinární péči. Nejde navíc jen o klasické mazlíčky, terminál je zařízen i pro hospodářská nebo divoká zvířata, například tučňáky.

Hotel pro pozůstalé

V prostorách letiště je i opuštěný hotel Ramada Plaza, přezdívaný „Hotel zlomených srdcí“. Až do roku 2009 sloužil k ubytování příbuzných osob, které se stali obětí leteckých havárií. Čekali zde i týdny na vydání těla po pitvě nebo vyzvednutí z moře. V hotelu byl speciální červený telefon, kterým se personálu oznamovalo letecké neštěstí a nutnost přípravy na pozůstalé. V tu chvíli se do hotelu sjelo na 200 dalších zaměstnanců, například psychologové nebo chůvy pro děti. Veškerý personál byl speciálně vyškolen, a to včetně uklízeček, které do pokojů chystaly například sladkosti, plyšáky či kapesníky.

Speciální místo pro armádu, prezidenta i NASA

Součástí letiště JFK je i vojenská základna včetně speciální dráhy, která je vyhrazena pro prezidentský letecký speciál Air Force One. Platí sem přísný zákaz vstupu pro veřejnost. JFK má navíc smlouvu s NASA. V případě potřeby tu může na nejdelší dráze přistát raketoplán, zatím se to ale nikdy nestalo.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz