Hlavní obsah
Cestování

Nejstarší hotely světa a jejich příběhy. Některé jsou v provozu přes 1300 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: WebKay via Wikimedia Commons

Nejstarší hotely světa jsou více než jen místa k přespání. Během staletí svého provozu se staly svědky mnoha důležitých událostí a poskytly přístřeší řadě významných hostů. Jaké jsou jejich osudy a na kolik vás vyjde noc v dnešní době?

Článek

1) Nishiyama Onsen Keiunkan, Japonsko

Nejstarší hotel na světě, který stále funguje, je zapsaný i v Guinessově knize rekordů. Založen byl v roce 705 a od té doby si jeho vlastnictví předává původní rodina Mahito, nyní již 52. generaci. Mezi jeho hosty patřily v průběhu staletí významní japonští císaři i samurajové. Hotel nabízí svým hostům nejen luxusní ubytování, ale také koupání v teplých minerálních pramenech, které mají léčivé účinky. Noc tu seženete od 9 500 Kč.

Foto: Boltor via Wikimedia Commons

Nishiyama Onsen Keiunkan

2) Hoshi Ryokan, Japonsko

I druhý nejstarší hotel světa se nachází v Japonsku. Podle legendy byl založen v roce 718 mnichem jménem Taicho Daishi, který hledal vhodné místo pro svůj klášter. Když se zastavil v městečku Komatsu, místní kníže byl ohromen jeho vědomostmi a moudrostí a nabídl mu jako dar území, na kterém by mohl klášter založit. Mnich pojmenoval hotel Hoshi Ryokan, což znamená „Hotel hvězd“. Tak symbolizoval jeho touhu pomoci lidem najít svou cestu v životě a být jako hvězdy na noční obloze, které ukazují správný směr. Noc pro dva přijde na příjemných 2 000 Kč.

Foto: Namazu-tron via Wikimedia Commons

Hoshi Ryokan

3) Maids Head Hotel, Anglie

Maids Head Hotel se nachází v centru města Norwich v Anglii. Byl postaven ve 13. století a sloužil jako hostinec a ubytování pro cestující na trase mezi Londýnem a severním pobřežím Anglie. Během své dlouhé historie hostil mnoho významných osobností, mezi nimiž byli například britský král Edward VII., spisovatel Charles Dickens nebo legendární hudební skupina The Beatles.

Hotel má však i svou temnou stránku. V 16. století byl používán jako sídlo pro výslech a mučení obviněných z hereze během sporů mezi protestanty a katolíky. V hotelu bylo vybudováno vězení, využívané až do 18. století. Dnes slouží jako atrakce pro turisty a je součástí prohlídky hotelu. Noc vás aktuálně vyjde na 3 500 Kč.

Foto: Nigel Chadwick via Wikimedia Commons

Maids Head

4) Zum Rotten Bären, Německo

Hotel Zum Roten Bären, což v překladu znamená „K červenému medvědovi“, se nachází v historickém centru německého města Freiburg. Původně byl postaven jako hostinec ve 14. století a po mnoha rekonstrukcích a renovacích se z něj stal luxusní hotel. Během druhé světové války byl hotel zabrán německou armádou a sloužil jako ubytovna pro vojáky. Po válce byl opět obnoven a sloužil jako hotel a restaurace. Přespat tu můžete od 4 200 Kč za noc.

Foto: Gyula Péter via Wikimedia Commons

zum rotten baren

5) Interlaken, Švýcarsko

Hotel Interlaken se nachází v krásném švýcarském městě stejného jména. Byl postaven v roce 1323 a dnes je považován za jeden z nejstarších hotelů ve Švýcarsku. V průběhu staletí se hotel stal oblíbeným místem pro turisty a hostil mnoho významných osobností, jako byl například ruský car Mikuláš II., německý císař Vilém II., britská královna Viktorie a Winston Churchill. Noc vás vyjde nejméně na 4 500 Kč.

Foto: Hotel Interlaken via Wikimedia Commons

Interlaken

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz