Hlavní obsah
Právo a státní správa

Kdy nastane konec energošmejdů v Česku?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Michal Šmarda

Co lidi v mém okolí v poslední době naštvalo nejvíc? Další zvýšení cen za elektřinu. A vůbec se tomu nedivím. Pan premiér jako pokaždé ujišťoval, že se nic neděje, že půjde o pár procent. Pro běžnou rodinu to ale budou víc než čtyři tisícovky ročně.

Článek

Čtvrtina domácností z výplaty nic neušetří, zdražilo všechno. Pro vládu pár tisícovek nic neznamená. A tahle přezíravost štve lidi nejvíc.

Část zdražení má na svědomí poplatek na obnovitelné energie. V drtivé většině případů jde o podporu fotovoltaik postavených mezi lety 2008 a 2010, kdy byla podpora solárních elektráren nesmírně výhodná. Za ně si každá domácnost ročně připlatí 1800 Kč.

Aktuální státní podpora jednotlivých zdrojů energie neodpovídá situaci na trhu. To je věc, která potřebuje urychleně změnit. Je však třeba ji provést zákonem a s účastí energetiků. Objeví se nové technologie, nové suroviny a nové zdroje. Nemůžeme si dovolit opakovat důsledky vadných politických rozhodnutí, na kterých bohatnou novodobí energošmejdi, kšeftaři s energiemi.

Vláda mohla začít jednat s Evropskou komisí o využití financí z emisních povolenek na pokrytí nákladů na obnovitelné zdroje a kombinovanou výrobu tepla a elektřiny. Ani se o to nepokusila. Drtivá většina energetických expertů potvrdí, že zejména podpora solárů je přemrštěná. Někomu už se investice vrátily v poplatcích i dvakrát.

Ceny elektřiny se skokově zvýšily již v roce 2022 a řada lidí uzavírala nové smlouvy právě v této situaci. Proti zbytku Evropy platíme stále přemrštěné účty. Navíc ti, kterým fixace skončí letos, budou uzavírat výrazně nevýhodnější smlouvy. Elektřina se těmto domácnostem prodraží až o 30 %.

Stát a jeho regulační funkce selhávají. Proto je třeba vytvořit základní automatický mechanismus cenové regulace pro případy, které se v posledních dvou letech objevily několikrát.

Jako nástroj mírnění dopadů cenových šoků by měl v krizových situacích existovat strop určený regulačním úřadem. Pod něj by bylo možné obchodovat přes komoditní burzu, nad tuto hranici by byla dodávaná produkce na vnitřní trh s maximální cenou určenou ERÚ. Hovořili jsme o stanovení poměru produkce ČEZu 60 % pro domácí trh, 40 % pro burzu.

Investice do moderních a teprve vznikajících technologií jsou nutné. Výsledky ale nebudou zítra. Je třeba reagovat na realitu, která je teď. Není ani sociálně udržitelné, aby občané státu s nadvýrobou elektrické energie měli nejvyšší ceny v celé Evropě.

(komentář byl zveřejněn 30. 11. 2023 také v deníku Právo)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz