Hlavní obsah
Finance

Poslanci schvalují rozpočet. Pomůže někdo Vysočině?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Schodek Fialovy vlády je nejvyšší v historii ČR

Státní rozpočet na příští rok má opět astronomický schodek ve výši téměř čtvrt bilionu korun.

Článek

Vláda přitom ignoruje potřebu vyšších investic do regionálního rozvoje, do silnic druhých a třetích tříd a občanské vybavenosti ve venkovských oblastech. Jako by bylo možné všechny tyto problémy vyřešit z rozpočtů krajů a obcí.

Foto: Publikováno CNN Prima News v pořadu Zprávy 1. září 2024

Souhrnné schodky vlád 2014-2025. Pubikováno 1. 9. 2024 v pořadu Zprávy na CNN Prima News.

Nedočkáme se ani tolik potřebné a tolikrát slíbené podpory regionálního školství. Obce pak vláda vyzývá k tomu, aby chybějící peníze získaly zvyšováním daně z nemovitosti. To by však mohlo mít devastující vliv na podnikání a zaměstnanost, zejména v oblastech, které se už dnes potýkají se strukturálními problémy a odlivem lidí i kapitálu. Jen na Vysočině je takových oblastí docela dost. Všichni víme, že ve venkovských oblastech potřebujeme rozvíjet služby a zlepšovat infrastrukturu. Ať už jde o dopravu, zdravotnictví, školství nebo sociální služby, které jsou v některých místech zcela nedostupné. V takové situaci potřebujeme chytré investice a podporu, ne škrty a zvyšování místních daní.

Jedním z klíčových problémů naší země je nedostupné bydlení. I já jsem patřil k těm, kdo uvěřili vládním slibům o koncepční a promyšlené podpoře bytové výstavby. Obce mají nachystány projekty a připraven je i soukromý sektor. V rozpočtu ale slíbené peníze chybí. Pro budoucí rozvoj je přitom vyřešení bytové krize nezbytné.

Pražští politici zkrátka nenašli odvahu k daňové reformě, chytrým úsporám ani k investicím do modernizace ekonomiky a společnosti. Kumulovaný schodek této vlády tak bude ještě vyšší než té minulé. Vláda Bohuslava Sobotky vytvořila dluh ve výši 85 miliard. Babišova vláda hospodařila desetkrát hůř a zůstal po ní zásek ve výši přes 810 miliard. Dnešní vláda ODS nás po všech řečech o rozpočtové odpovědnosti připraví o 1130 miliard.

Kdyby to byly dobře investované peníze a viděli jsme je v rozvoji regionů, nebylo by to tak děsivé. Kdyby se zlepšily podmínky nejhůře placených zaměstnanců, kdybychom byli svědky budování moderní, efektivní a přívětivé veřejné správy… kdyby stát investoval do lepší budoucnosti nás všech!

Místo toho se politici hádají o to, kdo je větší bolševik nebo gauner a který miliardář tentokrát vyhraje v dotační ruletě.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz