Hlavní obsah
Aktuální dění

Babiš si podmaňuje Ostravu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Nguyen Phuong Thao

Výsledky prezidentských voleb mění rovnováhu sil v řadě oblastí veřejného života, například v komunální politice.

Článek

Primátor Ostravy Macura (ANO) nejdříve podpořil generála Pavla a následně čekal na výsledky povolebního předsednictva ANO. Když se nedočkal sebereflexe hnutí, vydal na twitteru zprávu, že se „nemůže smířit se směřováním hnutí a… ztratil víru v možnost něco změnit“.

Následně vystoupil z ANO. Tím odšpuntoval napětí, které v Babišově hnutí po třetích prohraných celostátních volbách reálně existuje.

Vedení ANO proto poslalo do Ostravy manažera hnutí Richtera, který tvrdě zatlačil na zastupitelský klub na ostravském magistrátu, aby se Macury zbavilo. Překvapivě neuspěl.

Pro vysvětlení. K většině na magistrátu potřebujete 28 zastupitelů. Hnutí ANO jich má 21 a vládne zde společně se SPOLU (9 mandátů) a piráty (3 mandáty). V klubu ANO byla vždycky mírná šestičlenná opozice vůči Macurovi. Když přijel Richter a zatlačil na zastupitele ANO, proběhlo orientační hlasování, kdy 11 vyjádřilo podporu Macurovi, 7 bylo proti a tři se nedostavili. Rozčilený Richter dal najevo, že pokud nezmění názor, přijede v dohledné době do Ostravy Babiš.

Poslední epizodu podcastu Kecy & Politika si můžete poslechnout zde:

Předseda ANO už před několika dny pochopil, že musí kauzu Macura vyřešit jako exemplární případ. Vedení ostravského hnutí ANO vzkázal, že by si přál kromě Macury vyhodit z magistrátní koalice také Spolu (9 mandátů) a piráty (3 mandáty) a nahradit je SPD (8 mandátů) a komunisty (3 mandáty).

Ve hře je i vtažení do hry dosud opozičního hnutí „malého Babiše“ Lukáše Semeráka, který stojí v čele uskupení s označením Ostravak (7 mandátů). Situace je pochopitelně složitější, protože ne všichni zastupitelé za ANO, nebo Ostravaka chtějí jít s SPD a komunisty atd.

V Ostravě proběhnou tři varianty vývoje. Macuru podrží většina v zastupitelském klubu ANO, a on díky tomu udrží současnou koalici na velké ostravské radnici. V reakci nato budou tito zastupitelé nejspíš vyloučeni z ANO a donutí je to založit novou stranu nebo hnutí. S touto variantou Macura zatím moc nepočítal, ale nasedl do vlaku, jehož logika ho veze přesně do tohoto rozhodnutí.

Poslední epizodu podcastu Kecy & Politika si můžete poslechnout zde:

Druhou variantou je, že primátor Macura bude odvolán, nahrazen starostou Ostrava-jih za ANO při zachování současné koalice. Třetí možností je, že bude prosazena Babišova varianta, a z vedení ostravského magistrátu budou vyhozeny strany stávající vládní koalice (Spolu, piráti). Anebo se celé vedení ostravského magistrátu přeformátuje úplně celé a zbytky ANO mohou skončit v opozici.

S velkou mírou pravděpodobnosti se dá říct: způsob „konečného řešení“ rebelů v ostravském ANO ovlivní nejen vedení Ostravy, ale i celkový ráz politického hnutí ANO v České republice. Dnešní autoritativní způsob řízení, který se projevoval hlavně na celostátní úrovni, se stane normou i v regionech. Už nikdo nebude dnes moci říkat, že nevěděl.

Bohumil Pečinka

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz