Hlavní obsah
Názory a úvahy

Babišova faustovská směnka s Kratomem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Nguyen Phuong Thao

Hodně zajímavý střet se odehrál před pár dny na vládě. Naznačil strategii opozice jak pomalu a úspěšně rozkládat koaliční jednotu.

Článek

Lidovci, část zdravotnické lobby a opozice, tlačili na to, aby kabinet zařadil mezi zakázané látky na úrovni heroinu také novou psychoaktivní látky z jihovýchodní Asie prodávanou s názvem kratom. Jde o surovinu, která má energizující, ale také léčivé účinky, ale protože nespadá pod regulovaný prodej, prodává se v obchodech jako „spotřební předmět.“

Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil na to upozorňoval už řadu měsíců a společně s dalšími vládními stranami připravil zákon, který tyto a další látky (například HHC) podrobuje tvrdé regulaci, ale úplně je nezakazuje. Příslušný zákon už měsíce leží v Poslanecké sněmovně a v případě schválení by mohl začít platit od ledna příštího roku. Vláda nakonec doporučila nejít cestou zákazů, ale regulace. Šlo však o spor, který je součástí širšího konfliktu o přístupu k určitým látkám, který na vládní koalici čeká.

Už více než rok se v rámci expertní skupiny vlády připravuje nový model regulace konopí. Hlavní rysy byly předprojednány, ale nyní lidovci ohlašují, že s nimi nesouhlasí. O co jde? Nový model má být založen na dekriminalizaci nákupu konopí obsahující látku THC, ať už pro rekreační nebo léčební záležitosti. Jde o to omezit černý trh s miliardovými daňovými úniky, ukončit kriminalizaci samopěstitelů konopí a hlavně: garantovat skrze lékárny a jiná medicínská zařízení pacientům, že dostanou v mastích a jiných podobách dané množství látky. Zájemci o marihuanu si ji budou moci koupit ve specializovaných obchodech proti občanskému průkazu a prodejci přijdou v případě podvodů a machinací o licenci. Smyslem je nezakazovat, ale regulovat a nenechávat občany v rukou překupníků, kteří nejsou schopni garantovat ani kvalitu, ani nést odpovědnost za případné nežádoucí účinky.

V této fázi přípravy zákona se vedení KDU-ČSL kouslo a argumentuje nedostatečnými detox kapacitami v případě nárůstu počtu závislých. Protidrogový koordinátor Vobořil protiargumentuje, že i kdyby se počet závislých znásobil, pořád jde o jednotky procent ve srovnání s lidmi, kteří se v současnosti léčí ze závislosti na tradičních drogách typu alkoholu.

Vobořil tvrdí, že naopak odpadnou desítky bezdůvodně kriminalizovaných lidí nebo popřípadě těch, co jsou popotahováni v přestupkovém řízení, že si vyrábí v rodinném kruhu konopné masti s vyšším procentem THC. Dnes je oficiální trh s konopnými mastmi v Česku tvořen produkty, které nefungují proti takovým věcem, jako jsou stařecké bolesti kloubů a jiné projevy.

Do tohoto sporu razantně vstoupil Andrej Babiš, který nejdříve kritizoval vládu, že chce prodávat látky na úrovni heroinu dětem a následně se postavil na lidovecký návrh na odmítnutí regulace konopí. Je to jeho strategie z předchozích týdnů – přes morálně-kulturní a zdravotnická témata rozdělovat koalici.

Nejdříve ve sněmovně rozjel hlasování o zákonu o homosexuálních manželstvích a postavil se za liberální proud v čele se STAN a piráty, aby je poštval proti lidovcům. Nyní se zase staví za lidovce, aby si z nich udělal spojence proti vládní většině. Pokud si vládní koalice nechá tímto způsobem vnucovat hlasování ve sněmovně a vůbec veřejné debaty, je to nejlepší způsob k její vládní havárii.

Když Petr Fiala začínal v premiérské funkci, přišel se zajímavým konceptem, který měl předcházet bojům vládních stran mezi sebou. Stručně řečeno, na každý sporný bod se nejdříve ustaví komise, která vytvoří koaliční kompromis. Dříve se hlasovat ve sněmovně nebude.

To se dařilo do doby, než Babiš začal sám ještě nepředjednané návrhy zákonu předkládat ve sněmovně. V některých stranách to vyvolalo falešnou představu, že čas od času mohou babišovce využít a leccos s nimi prohlasovat proti zbytku vládních stran. Ve skutečnosti jde o faustovskou směnku, za níž budou muset vládní strany dříve nebo později zaplatit svou vnitřní soudržností a důvěrou navzájem. Je to na nich. Podobné faustovské směnky ostatně čekají každodenně na každého z nás.

Bohumil Pečinka

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Jindřich Vobořil
Národní protidrogový koordinátor

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz