Hlavní obsah
Názory a úvahy

Fiala v Asii, vláda v rozkladu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Nguyen Phuong Thao

Desátého dubna kolem poledne dostali všichni ministři Fialovy vlády na stůl zapečetěnou obálku s návrhy ministra financí Stanjury na úsporný balíček ekonomických opatření.

Článek

Ministr Stanjura záměrně obsah neposlal mailem, aby se tyto předběžné návrhy nedostaly na veřejnost. Přesto už večer je rozebírala Česká televize.

Následně začalo hledání viníků. Europoslanec Zdechovský ukázal prstem na Piráty. Jiní zase na STAN. Do té vřavy musel stoupit premiér Fiala a prohlásil, že šlo jen o materiál analytické skupiny ministerstva. Následně odjel na svou první velkou zahraniční cestu do Filipín, Indonésie, Singapuru, Vietnamu, Kazachstánu a Uzbekistánu. To nebyla dobrá volba.

Petr Fiala totiž v rámci pětikoaliční vlády sehrává pozoruhodnou roli. Někdy se zdá, že ODS ztratila svého předsedu a on vystupuje jako neformální šéf neexistující pětikoaliční strany. Díky tomuto postavení je jediným svorníkem celé vlády. Jeho odjezdem do Asie začal její postupný rozklad.

Hned po odletu letadla padl Fialův kánon, že věci se nejdříve diskutují v koalici a pak se s nimi vyjde na veřejnost. Po příletu do první země určení padla další jeho zásada, která zní: rozpočet předkládá ministr financí, který za něj nese politickou odpovědnost.

Nicméně ostatní strany si rychle pospíšily s představováním vlastních koncepcí úsporného rozpočtu. Nejspíš v obavě ze svého nestabilního postavení v průzkumech veřejného mínění. Místopředseda STAN Vlček řekl, že jeho strana má plán, jak snížit deficit až o 150 miliard. Dodejme, že Stanjurovy škrty, které vyvolaly takový poprask, počítaly původně jen se 70 miliardami.

Následně vystoupili piráti s programem šetření v řádech 140-180 miliard korun. Jen 50 miliard mělo přitom pocházet z odhalování daňových úniků, což je těžko uvěřitelné číslo.

Zajímavé bylo, že některé vládní strany (vyjma TOP 09) se předháněly v budoucích úsporách v řádu pěti až deseti let. Přitom konkrétní balíček by měl být přijat do 11. května. V téhle krátké variantě však Piráti, STAN a KDU-ČSL příliš škrtů provést nechtěly. Ministr Rakušan dokonce navrhoval zvýšení platů policistů a piráti s lidovci zvýšení rodičovská.

Současně řada stran vyčítala ministru financí, že chce škrtat ve vlastním resortu například tím, že bude rušit nadbytečná pracoviště finančních úřadů a neporadí se o tom se starosty v regionech. Stručně řečeno, na jedné straně předkládají futuristická vize úsporných opatření, ale když má dojít na konkrétní akce, všichni se raději dívají jinam. Výsledkem je, že Fialova složitě budovaná rovnováha sil uvnitř vlády se během jeho asijské cesty úplně rozložila.

Nejvíce za to může metodologicky špatný postup. Namísto neosobních škrtů v resortech nastoupily hádky o jednotlivosti z rozpočtu. To vždycky vybudí tisíce vášní a politická daň za to je výrazně vyšší než politický zisk.

V roce 1996 prováděl v důsledku ekonomické nerovnováhy druhý Klausův kabinet plošné rozpočtové škrty. Šel na to tak, že každý ministr dostal za úkol ušetřit určité procento rozpočtu. Výsledkem bylo, že každý nesl svůj díl odpovědnosti a nechytračil, jestli ministerstvo X nemá větší úspory než ministerstvo Y.

Až se premiér Fiala vrátí z Asie a bude chtít vrátit do vlády pracovanější atmosféru, bude muset nastolit úplně jiné postupy při sestavování úsporného balíčku. Bude mít co dělat, protože materiál čítá zhruba 50 stran a figuruje zde 150 položek. A co položka, to desítky zájmů a protizájmů.

Pokud ovšem bude vláda chtít získat skutečně novou dynamiku, neobejde se to také bez její částečné rekonstrukce.

Bohumil Pečinka, Petros Michopulos

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz