Hlavní obsah
Aktuální dění

Fiala versus Babiš – souboj titánů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Nguyen Phuong Thao

V posledních týdnech došlo ke zřetězení několika událostí. Před třemi týdny vláda představila úsporné balíčky, které mají být vtěleny do státních rozpočtů na léta 2024 a 2025.

Článek

Mezitím státní rozpočet na letošní rok avizuje větší propad příjmů, než vláda předpokládala. Už dnes se dostal na 92 procent deficitu celkově plánovaného na 295 miliard korun.

To samozřejmě není konečné číslo, protože ve druhé polovině roku přijdou další očekávané výnosy do státního rozpočtu, které dnešní propad zmírní. Minimálně to však naznačuje, že vláda bude muset udělat škrty už tento rok. A do toho vstoupil první nástřel státního rozpočtu pro rok 2024, který je víc „škrtací“ než se ještě před měsícem čekalo. Souhrn těchto věcí vytvořil ve veřejném mínění hodně třaskavou směs. Před nedělním duelem na CNN Prima News mohl Andrej Babiš jenom smečovat a nemusel vyvíjet nějakou zvláštní aktivitu. Výsledek však tomu vůbec neodpovídal.

Část politických komentátorů si myslí, že důvodem je fakt, že Andrej Babiš je od prezidentských voleb v politice tak na půl plynu. Je tam i není, rozhodně mu chybí drive, někdejší vynalézavost a vůle k moci. Možná hlavně proto využil proti Fialovi minimum šancí smečovat. Člověk v jednu chvíli nevěděl, jestli neslyší starý záznam ze sněmovních, senátních nebo prezidentských voleb. Andrej Babiš prostě říká stále to samé.

Jiná část komentátorů tvrdí, že už jednou musíme konečně uvěřit Babišovi, co celá léta říká, a to, že není politik. On se dokáže naučit řadu věcí a přesvědčivě je tlumočit, to z něj však nedělá politika. Navíc v opozici mu to už vůbec nejde, takže působí jako směs youtubera a potulného kazatele, co jezdí s obytňákem po Česku, a šíří temné předpovědi společenského vývoje. Šlo by to označit souslovím „dezolátní zpochybňovač.“

Sám premiér Fiala musel cítit, že vstupuje do studia CNN Prima News s velkou zátěží nepopulárních kroků (úsporné balíčky), ale také s podstřelným odhadem vývoje státního rozpočtu. V téhle chvíli je to chyba na úrovni odstoupení klíčového ministra financí. Překvapivě však dokázal Babišovi nejen vzdorovat, ale působil uvolněně, a dokonce se i smál. To je na poměry Petra Fialy výkon na hranici jeho osobnostních možností.

Takže si to shrňme: Andrej Babiš nepochopitelně nesmečoval a utápěl se v lamentacích a křivdách. Petr Fiala zase odvracel nepříliš silné údery a dokázal je stejně silně odvrátit na Babišovu část kurtu. Nakonec zvítězila Terezie Tománková, která vedla debatu vyváženě, a nikdo z pánů politiků ji nedovedl do viditelných rozpaků.

Témata byla zpočátku očekávaná – inflace, rozdávání peněz v době covidu, dotační ekonomika. Pak přišel Andrej Babiš s neočekávaným protiútokem, když začal Petru Fialovi vyčítat, že zradil program ODS, nechává se ve vládě vláčet údajně moderními komunisty v podání pirátů a že by měl raději odejít do Bruselu. Namísto sebe by pak do funkce premiéra měl navrhnout jihočeského hejtmana Kubu, a na ministra financí dosadit poslance Skopečka. Odhlédněme od toho, že tento způsob dobře míněných rad konkurenční straně většinou znamená polibek smrti pro podobné návrhy.

Hodně se v tom odráží nová politická strategie Andreje Babiše: ponechat si levicově orientované seniory, tvářit se v kulturně-morálních otázkách konzervativně a přitáhnout voliče typu Trikolóry, SPD a Přísahy. Tahle ideologie by se dala označit jako národní socialismus. V ekonomice hodně regulovat (85 procent potravin v supermarketech české provenience, zastropovat ceny základních potravin) a v zahraniční politice sledovat orbánovskou linii „mezi Ruskem a Západem.“

To se dobře odrazilo i v tématu války na Ukrajině. Babiš prohlásil, že „lidé mají oprávněných strach, že tady bude válka.“ Mluvil přitom o raketách, které mohou do Česka dopadnout, o šíleném náčelníku generálního štábu Řehkovi, a obranné smlouvě s USA, o níž není jasné, jestli nevyústí v americkou vojenskou základnu. V tu chvíli Babiš vypadal jako čistokrevný reprezentant demonstrantů z Václavského náměstí, zhruba na úrovni ruského propagandisty Ladislava Vrabela.

A to je přesně ten moment, který bere hnutí ANO koaliční potenciál. Anderej Babiš si totiž neumí pomoct a když má čas a prostor vypadnou z něj věty, které zpochybňují základní orientaci České republiky. Tváří v tvář těmto výrokům se pak i velké přešlapy Fialovy vlády zdají menší. To byl asi tak základní dojem z televizní debaty „dvou titánů.“

Bohumil Pečinka, Petros Michopulos

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz