Hlavní obsah
Aktuální dění

Fico směřuje do ruské sféry vlivu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Nguyen Phuong Thao

Letošní rok bude největším volebním rokem v historii. Ve více než šedesáti státech bude mít možnost volit zhruba polovina dospělé populace, což jsou asi dvě miliardy lidí. Poměry se rozhodně zlepšily, řekl by Švejk.

Článek

Volby však už dávno nejsou symbolem pro svobodné vyjádření názoru. Tajnost a demokratičnost voleb je jenom ve zlomku zemí. Rozhodně ne v Rusku, kde organizace voleb probíhá ve stylu budování někdejších fiktivním Potěmkinových vesnic na Krymu. Volební kampaň to změnilo v jednu velkou divadelní hru s názvem předstírání.

Už celý průběh akce spojený s odmítáním registrovat kandidáty, nebo represivními zákony, které odpůrce režimu opět posílají za polární kruh. A do toho smrt hlavního vůdce opozice, Alexeje Navalného, v trestním táboře tam v asijském světě, kdesi za Uralem.

V předvečer voleb oznámil mluvčí Kremlu Peskov, že Vladimíra Putina bude volit přes devadesát procent voličů. Nakonec to bylo jen 87 procent, takže je třeba panu Peskovovi popřát, aby za svůj omyl nebyl deportován na frontu, v lepším případě.

Tuto sobotu bude také vyhlášeno první kolo prezidentských voleb na Slovensku. Dva hlavní kandidáti (Pelegrini, Korčok) mají podle průzkumu IPSOS shodně 37 procent, takže nakonec zřejmě rozhodnou hlasy pro bývalého šéfa Nejvyššího soudu Štefana Harabina. Přesněji doporučení, které svým voličům dá.

Komu bude asi stranit naznačuje jeho prohlášení: „Pokud bych vyhrál volby, první cesta by vedla do Ruska, protože nepojedu do Česka, k podporovatelům hitlerovců a fašistů.“ Otázkou je, co tento muž od Ruska očekává? Inspiraci pro politický systém? Návod jak udržovat stabilitu? Měnit ústavu, aby prezident měl neomezený mandát, jak to udělal Putin? Hrát si na nezávislou politiku a vyvažovat zájmy Ruska a Západu v poměru 1:1? A co si pan Harabin myslí, že v případě nastane? O důvod víc, že jde ještě dál a ohlašuje vystoupení z EU.

Každá zahraniční politika je jenom odrazem politiky vnitřní. Samozřejmě, že sblížení s Ruskem bude mít za následek ruské zasahování do slovenských vnitropolitických struktur, posilování lidí navázaných na ruskou ambasádu a financování projektů nakloněných ruským zájmům. Takové sblížení si opravdu pan Harabin přeje? Mají to být hlasy, jejichž prostřednictvím dosedne na Bratislavský hrad nový prezident?

V určitých českých kruzích se zvyšuje obliba pro slovenskou politickou linii, kterou bychom mohli označit slovem ficismus. Čtyřnásobný slovenský premiér rozehrál zahraničně politické hry, které mají budit zdání suverenity a nezávislosti. Říká, že strategií EU je vraždění Slovanů na Ukrajině, jeho ministr zahraničí se setká s ruským ministrem Lavrovem a „jeho“ kandidát na prezidenta, Pelegrini, si servilně jede pro politickou podporu za maďarským premiérem Orbánem.

Viktor Orbán však ví, co dělá. Jeho cílem je získat vliv v zemích bývalého Uherska, respektive stát se lídrem a mluvčím těchto zemí. Až na Rumunsko se mu to daří. Poslední puzzle skládačky bylo Slovensko, kde v uplynulých letech proběhla úspěšná orbanizace maďarské menšiny, takže i ona možná rozhodne prezidentské volby.

Je však pro Slováky žádoucí sledovat velkouherskou politiku, kterou Orbán maskuje označením „jednota zemí Karpatské kotliny?“ Bude to znamenat, že i na Slovensku nastane éra budování základů autoritativního státu? Zahraniční politikou pod taktovkou Ruska a Maďarska rozehrává premiér Fico hry, které nemůže vyhrát. Ztratí přízeň západních zemí a pustí si k tělu režimy, které přesně ví, co chtějí.

S diktaturami jde dobře obchodovat, ale když si je pustíte k tělu, začnou si uvnitř vaší země budovat předpolí a přetvářet váš vnitřní politický systém. Suverénní politika pětimilionového národa ve vztahu k Rusku a spojenectví s Orbánem je hrou na jednoho vítěze. Slováci se jenom zapletou do jejich sítí, a pak se budou dovolávat pomoci zvnějšku jako ten beránek, co falešně křičel vlk, vlk, lidé mu dvakrát přišli pomoct, ale když viděli, že je podvedl, potřetí už nepřišli. K beránkově chybě, protože potřetí na něj vlk skutečně zaútočil.

Nejde o to, že by Rusko a Maďarsko provedlo invazi do Bratislavy Jde o to, že obě země udělají všechno pro to, aby převládl na Slovensku jejich vliv. Robert Fico jim k tomu otevírá všechny dveře a svým voličům to prodává jako výraz nezávislé politiky. Ale když to chce?

Bohumil Pečinka, Petros Michopulos

Kecy&Politika

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz